Rchr
J-GLOBAL ID:200901085365936203
Update date: Jun. 12, 2024
Kusakabe Yuko
クサカベ ユウコ | Kusakabe Yuko
Affiliation and department:
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (2):
味覚
, taste
Research theme for competitive and other funds (18):
- 2020 - 2023 逆構造生物学による味覚受容体の動的構造の捕捉とシグナル変換機構解明
- 2019 - 2022 食材への適切な味付けに向けた味質混合による味認識機序の解明
- 2019 - 2022 固形状食品の咀嚼挙動がテクスチャーおよびフレーバーの知覚に及ぼす影響の解明
- 2018 - 2021 「米の高次機能利用」をめざした新規米澱粉の物性制御と味覚応答評価系の構築
- 2017 - 2020 構造とダイナミクスから探る味覚受容体シグナル伝達機構
- 2014 - 2019 食シグナルの認知科学の新展開と脳を活性化する次世代機能性食品開発へのグランドデザイン
- 2015 - 2018 「米」の高次機能利用をめざした新規作出米の物性制御と味覚応答評価法の構築
- 2016 - 2018 味覚受容体による味シグナル入力と脳での味知覚出力のギャップの解明
- 2014 - 2017 味蕾細胞分化モデルの実証/増殖能を失った前駆細胞を増殖させる培養系の確立
- 2013 - 2015 甘味受容体の構造機能解析とその進化過程における変化の解明
- 2011 - 2014 ケルセチン・イソフラボンの生活習慣病予防機能の科学的エビデンス強化と高含有農作物の作出
- 2010 - 2012 味の相互作用理解のための味覚受容からシグナル発生を担う味覚シグナロソームの解明
- 2007 - 2010 新規味物質・味評価法開発に重要な味覚受容体の構造・機能解析
- 2004 - 2009 呈味増強物質探索システム“AGSS”の開発と塩分摂取低減のための新規物質探索
- 2006 - 2007 分子生物学的・生理学的手法を用いた「こく」と基本味の関係の解明
- 2004 - 2005 遺伝子発現様式の比較による舌の前後における味感受性の差の解明
- 1999 - 2004 味覚応答の発現機序の解明
- Molecular biology of taste buds (sensory organs)
Show all
Papers (86):
-
Fuyumi Horie, Mio Kamei, Misaki Nishibe, Yukino Ogawa, Masako Tanibuchi, Naomi Gotow, Naomi Oyama-Okubo, Kaoru Kohyama, Tatsu Kobayakawa, Yuko Kusakabe. Flavor intensity is reduced in pureed food: A study using instrumental and sensory analyses. Food Quality and Preference. 2024. 115. 105121-105121
-
Mio Kamei, Misaki Nishibe, Fuyumi Horie, Yuko Kusakabe. Development and validation of Japanese version of alternative food neophobia scale (J-FNS-A): association with willingness to eat alternative protein foods. Frontiers in Nutrition. 2024. 11
-
Mio Kamei, Misaki Nishibe, Risa Araki, Kaoru Kohyama, Yuko Kusakabe. Effect of texture preference on food texture perception: Exploring the role of matching food texture and preference. Appetite. 2023. 107078-107078
-
Yukino Ogawa, Lanxi Zhou, Shu Kaneko, Yuko Kusakabe. Agonistic/antagonistic properties of lactones in food flavors on the sensory ion channels TRPV1 and TRPA1. Chemical Senses. 2022. 47. 1-10
-
Shogo Amano, Takuji Narumi, Tatsu Kobayakawa, Masayoshi Kobayashi, Masahiko Tamura, Yuko Kusakabe, Yuji Wada. Odor-Induced Taste Enhancement Is Specific to Naturally Occurring Temporal Order and the Respiration Phase. Multisensory Research. 2022. 1-18
more...
MISC (70):
Patents (2):
Books (3):
-
おいしさの科学とフードテック最前線
シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316758
-
食品のコクとは何か
恒星社厚生閣(西村敏英・黒田素央 編) 2021
-
味わいの認知科学: 舌の先から脳の向こうまで (シリーズ認知と文化)
勁草書房 2011 ISBN:432619944X
Lectures and oral presentations (85):
-
食感嗜好と食品選択行動の関係の検討
(日本官能評価学会 2022 年大会 2022)
-
食品摂取時の情動に基づいた質の異なる「おいしさ」評価の試み
(日本官能評価学会2022年大会 2022)
-
味・香りの局在と食感の違いによって生じる味・香りの感じ方の変化について
(日本味と匂学会 第56回大会 2022)
-
食品中の香気成分が引き起こす口腔感覚の評価法の検討
(日本味と匂学会 第56回大会 2022)
-
ラクトン類のTRPV1およびTRPA1を介した辛味増強および抑制効果
(日本味と匂学会第55回大会 2021)
more...
Education (2):
- 1993 - 1998 東京大学大学院 農学生命科学研究科
- - 1993 The University of Tokyo
Professional career (1):
Work history (6):
- 2021/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization Food Research Institute, NARO
- 2015/04 - 2021/03 National Agriculture and Food Research Organization
- 2006/04 - 2015/03 National Agriculture and Food Research Organization
- 2004/04 - 2006/03 独立行政法人 食品総合研究所 主任研究官
- 2001/04 - 2004/03 独立行政法人 食品総合研究所 研究員
- 1998/04 - 2001/03 Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
Show all
Awards (3):
- 2021/08 - Food Science and Technology Research Award Vol.26
- 2013/10 - 日本味と匂学会研究奨励賞
- 2008/10 - 平成20年度(第4回)若手農林水産研究者表彰
Association Membership(s) (3):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, 味と匂学会
, 農芸化学会
Return to Previous Page