Rchr
J-GLOBAL ID:200901087939526885   Update date: May. 17, 2024

Kiyoko Nagahama

ナガハマ キヨコ | Kiyoko Nagahama
Affiliation and department:
Research field  (2): Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (2): バイオインフォマティクス ,  ライフサイエンス領域
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2021 - 2025 Creation of Oxidative Stress Protection Mechanisms using fusion of Machine Learning and Genetic Manipulation and its Application to Food Science
  • 2021 - 2024 Establishment of secretory synthesis method for sulfated peptides and its application to quantitative analysis of tyrosylprotein sulfation
Papers (17):
  • Naoki Haraguchi, Hiroyuki Nakao, Yoichi Sakakibara, Hiroki Tamura, Kiyoko Nagahama, Keiko Sakurai, Hiroshi Sameshima, Michael Schauerte, Tsuyomu Ikenoue, Shinji Katsuragi. Effects of sturgeon fillet intake on top-ranked Japanese female long-distance runners. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. 2023. 49. 8. 2164-2174
  • 黒木 光歩, 有村 保次, 永濱 清子, 瀬戸口 優乃, 黒木 優, 長野 文子, 梶原 睦美, 平井 亜由美, 榊原 陽一, 國武 久登, et al. 食後血糖高値の成人を対象とした紫甘藷汁飲料による食後血糖上昇抑制を検討するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験. 日本抗加齢医学会総会プログラム・抄録集. 2023. 23回. 274-274
  • Effect of Low-carbohydrate Cake Consumption on Postprandial Plasma Glucose, Insulin, Lipid Index, and GLP-1 Values in Healthy Japanese Subjects: A Randomized, Single-blind, Placebo-controlled Trial. Journal of the Japan Diabetes Society. 2023. 66. 3. 199-207
  • Arifin Hana, Hashiguchi Takuyu, Nagahama Kiyoko, Hashiguchi Masatsugu, Muguerza Melody, Sakakibara Yoichi, Tanaka Hidenori, Akashi Ryo. Varietal differences in flavonoid and antioxidant activity in Japanese soybean accessions. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2021. 85. 4. 916-922
  • Haruna Kouriki-Nagatomo, Tomomi Kondo, Kiyoko Nagahama, Keiichi Fukui, Katsuhisa Kurogi, Masahito Suiko, Yoichi Sakakibara. Effect of Retort Processing and Storage on Imidazole Dipeptide Content of Chicken Meat. 2019. 66. 6. 210-214
more...
MISC (15):
  • 有村 保次, 永濵 清子, 黒木 光歩, 長友 奈央, 長野文子, 梶原 睦美, 平井亜優美, 榊原 陽一, 國武 久登, 竹島 秀雄, et al. 宮崎大学医学部附属病院臨床研究支援センター 食品臨床試験部門の取り組み. 宮崎県医師会医学会誌. 2021. 45. 2. 222-230
  • 永濵 清子, 江藤 望, 有村 保次, 榊原 陽一, 水光 正仁. 完熟きんかん「たまたま」の新しい機能性について-NK細胞賦活効果・抗ストレス効果・抗疲労効果-. 生物工学会誌. 2021. 99. 6. 320-322
  • 永濱清子, 米澤ゆう子, 神力はるな, 松尾彩子, 上野浩晶, 松元信弘, 江藤望, 有村保次, 有村保次, 有村保次, et al. 完熟きんかん摂取によるナチュラルキラー細胞活性への効果:非対照・非盲検探索的試験. 日本フードファクター学会学術集会講演要旨集. 2016. 21st
  • Nagahama Kiyoko. Development of food functionality evaluation system and its applications. 2015. 40. 47-48
  • 江藤望, 山森一人, 永濵清子, 榊原陽一, 西山和夫, 吉原郁夫, 水光正仁. 食品成分の網羅的機能性評価法. 日本生物工学会誌 ( (公益社団法人)日本生物工学会 ). 2011. 89. 10. 589-592
more...
Patents (4):
  • 拡張重み更新型自己組織化マップを構築するためのプログラム,および構築した拡張重み更新型自己組織化マップを用いて特性値を推定するためのプログラム,ならびに拡張重み更新型自己組織化マップを用いる特性値の推定装置
  • クラスタリングによる蛋白質の有効性推定方法
  • 高スループット機能性評価試験方法、プログラム、及び装置
  • 高スループット機能性評価方法、プログラム、及び装置
Books (2):
  • 機能性食品表示への科学的なデータの取り方と表示出来る許容範囲
    株式会社 技術情報協会 2015
  • 食と健康を支援する 第2集
    一般財団法人 生物機能研究所 2012
Lectures and oral presentations  (84):
  • 農畜水産物のターゲットプロテオミクスによる複数機能性の同時推定法
    (第28回日本フードファクター学会(神戸大学百年記念館六甲ホール) 2023)
  • Prediction of Functional Properties of Agricultural Products by Targeted Proteomics and Neural Networks
    (2023)
  • バ イオマーカータンパク質の定量解析による食品機能性の予測
    (第49回BMSコンファレンス(BMS2023)(ホテル&リゾーツ別府湾 ) 2023)
  • 天然化合物の構造とバイオマーカータンパク質発現の相関解析
    (日本農芸化学会 2022 年度西日本支部大会(長崎大学) 2022)
  • ターゲットプロテオミクスによる複数の食品機能性の同時推定
    (第 27 回 日本生物工学会九州支部 大分大会(別府大学、Zoomオンライン会議) 2021)
more...
Professional career (1):
  • 農学博士 (宮崎大学)
Association Membership(s) (5):
Japanese Proteomics Society ,  Japanese Society for Food Factors ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR ANIMAL CELL TECHNOLOGY ,  Japanese Association for Food Immunology ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page