Rchr
J-GLOBAL ID:200901093617190709   Update date: Dec. 18, 2024

Shimomura Michiko

シモムラ ミチコ | Shimomura Michiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 調理科学 ,  食生活 ,  Cooking Science ,  Food Culture
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2002 - タンパク質性食品の調理中に起こる物性と組織の変化
  • 2002 - Texture and Microstructure of Food during Cooking
  • 1990 - 食文化
  • 1990 - 宇由食用エスカルゴの調理的研究
  • 1990 - Food Culotre
Show all
MISC (50):
Books (14):
  • 食を育む水(分担執筆 第2部 第2章 水と調理)
    ドメス出版 2007 ISBN:9784810706901
  • 新版 総合調理科学事典
    光生館 2006 ISBN:4332050274
  • 食と教育
    ドメス出版 2001
  • 食の文化 第三巻 調理とたべもの
    味の素食の文化センター 2000
  • 日本の食文化-非常の食-
    雄山閣 1999
more...
Works (8):
  • 食事における礼儀作法(季刊栄養教諭第9号 78-81)
    2007 -
  • 災害時のメニュー開発 日本調理科学会誌
    2007 -
  • 肉の加熱における砂糖の効果
    1998 - 1999
  • Effect of Sugar on Cooking of Meat
    1998 - 1999
  • 世界における酸味料使用に関する研究
    1999 -
more...
Education (4):
  • - 1970 Ochanomizu University
  • - 1970 Ochanomizu University Graduate School, Division of Home Economics
  • - 1961 Ochanomizu University
  • - 1961 Ochanomizu University Faculty of Home Economics
Professional career (2):
  • Doctor of Science (Sophia University)
  • Master of Domestic Science (Ochanomizu University)
Committee career (3):
  • 1998 - 2001 日本調理科学会 会長
  • 1994 - 1997 日本家政学会 理事
  • 大妻女子大学理事
Awards (2):
  • 1997 - 日本家政学会賞
  • 1997 - The Thesis Prige of the Japan Society of Home Economics
Association Membership(s) (4):
国際家政学会 ,  日本調理科学会 ,  日本水産学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page