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J-GLOBAL ID:201201026856527800   Update date: Dec. 17, 2024

Kawabata Fuminori

カワバタ フミノリ | Kawabata Fuminori
Affiliation and department:
Job title: 准教授
Other affiliations (1):
  • 岩手大学大学院  連合農学研究科 生物生産科学専攻 動物生産学連合講座(兼任)   准教授
Homepage URL  (1): https://home.hirosaki-u.ac.jp/kawabatalab/
Research field  (4): Animal production science ,  Laboratory animal science ,  Animals: biochemistry, physiology, behavioral science ,  Food sciences
Research keywords  (5): ニワトリ ,  味覚 ,  香辛料 ,  TRPチャネル ,  エネルギー代謝
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2024 - 2026 スパイスの嗜好性形成におけるスパイス継続摂取と加齢の影響
  • 2021 - 2024 ニワトリの口腔内アミノ酸センサーの同定とそれらを介した食行動調節機構の解明
  • 2022 - 2023 採卵鶏が感じる美味しさの定量化
  • 2019 - 2022 ニワトリの苦味感知機構抑制を基盤とした新規養鶏技術の開発
  • 2018 - 2021 Comprehensive analyses of fat-taste sensing in chickens
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Papers (60):
  • Fuminori Kawabata, Ren Fukai, Taiga Miyagi, Yuko Kawabata. Intragastric administration of cuminaldehyde, a natural TRPA1 agonist, enhanced carbohydrate oxidation and reduced body fat accumulation in mice. Biomedical Research (Tokyo). 2025. (in press)
  • Fuminori Kawabata, Misako Sakai, Hiroki Murasawa, Yu Komine, Kazuhisa Mukai, Yuko Kawabata. Taste preference and metabolic rate of trehalose in chickens. The Journal of Poultry Science. 2025. (in press)
  • Yusuke Komiya, Yuka Sakazaki, Tsuyoshi Goto, Fuminori Kawabata, Takahiro Suzuki, Yusuke Sato, Shoko Sawano, Mako Nakamura, Ryuichi Tatsumi, Yoshihide Ikeuchi, et al. Eicosapentaenoic acid increases proportion of type 1 muscle fibers through PPARδ and AMPK pathways in rats. iScience. 2024. 27. 6. 109816-109816
  • Kazutaka Yamauchi, Daisuke Matsushita, Nami Shimizume, Reiko Kudo, Yusuke Kohama, Akiko Miyazaki, Hiromu Taguchi, Takashi Hirao, Fuminori Kawabata, Yuko Kawabata, et al. Relationship between olfactory and gustatory functions: The Iwaki health promotion project 2019. Auris Nasus Larynx. 2024. 51. 3. 443-449
  • Yuta Yoshida, Shu Fujishiro, Ryota Kawai, Fuminori Kawabata. Characterization of taste sensitivities to amino acids and sugars by conditioned taste aversion learning in chickens. Animal. 2024. 18. 2. 101050
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MISC (65):
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Patents (7):
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Books (3):
  • 最新栄養学〔第10版〕-専門領域の最新情報-
    建帛社 2014
  • 応用栄養学
    アイ・ケイ・コーポレーション 2013
  • 抗ストレス食品の開発と展望
    シーエムシー出版 2006
Lectures and oral presentations  (152):
  • 週齢によりスパイス成分に対するマウスの口腔内感受性は変化する
    (第38回日本香辛料研究会学術講演会 2024)
  • いくつかの甘味物質はニワトリに報酬効果をもたらす
    (日本畜産学会第132回大会 2024)
  • ニワトリが嗜好・忌避する嗅覚受容体リガンド候補物質と嗅上皮における嗅覚関連遺伝子の発現
    (日本味と匂学会第58回大会 2024)
  • 閉経後骨粗鬆症モデルマウスにおける味覚嗜好性変化の解析
    (日本味と匂学会第58回大会 2024)
  • GPRC5Cの応答特性と血糖値調節機構への影響の検討
    (日本味と匂学会第58回大会 2024)
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Education (2):
  • 2003 - 2008 京都大学大学院 農学研究科 食品生物科学専攻
  • 1999 - 2003 Kyushu University School of Agriculture Department of Bioresource and Bioenvironment
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学)
Work history (7):
  • 2019/10 - 現在 岩手大学大学院連合農学研究科 生物生産科学専攻 動物生産学連合講座 准教授
  • 2018/08 - 現在 Hirosaki University Faculty of Agriculture and Life Science
  • 2016/04 - 2018/07 九州大学大学院農学研究院 資源生物科学部門 動物・海洋生物科学講座 家畜生体機構学分野 助教
  • 2013/02 - 2016/03 九州大学 高等研究院 助教
  • 2012/04 - 2013/01 Yasuda Women's University Faculty of Human Ecology, Department of Nutritional Sciences
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Committee career (11):
  • 2024/09 - 現在 日本病態生理学会 評議員
  • 2023/06 - 現在 日本畜産学会 若手奨励・男女共同参画推進委員
  • 2022/04 - 現在 日本家禽学会 常務理事(編集担当)
  • 2021/04 - 現在 東北畜産学会 編集委員
  • 2018/07 - 現在 日本香辛料研究会 特別会員
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Awards (16):
  • 2024/09 - 日本畜産学会第132回大会優秀発表賞(指導学生) いくつかの甘味物質はニワトリに報酬効果をもたらす
  • 2021/09 - The Journal of Poultry Science Outstanding Paper Award Bitter Taste Receptor Antagonists Inhibit the Bitter Taste of Canola Meal Extract in Chickens
  • 2021/03 - 日本家禽学会2021年度春季大会 優秀発表賞(指導学生) ニワトリの口部における弱酸および強酸に対する感受性
  • 2020/10 - 日本味と匂学会 研究奨励賞 トウガラシの研究からニワトリの味覚・体性感覚研究へ
  • 2020/03 - 日本家禽学会 日本家禽学会奨励賞 ニワトリの苦味受容機構に関する研究
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Association Membership(s) (8):
日本病態生理学会 ,  東北畜産学会 ,  The Japan Society for Spice and Herb Research ,  JAPAN POULTRY SCIENCE ASSOCIATION ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL ,  JAPANESE SOCIETY OF ANIMAL SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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