Rchr
J-GLOBAL ID:201601009387061267
Update date: Oct. 12, 2024
Ujihara Tomomi
ウジハラ トモミ | Ujihara Tomomi
Affiliation and department:
Job title:
Senior Researcher
Homepage URL (1):
http://www.naro.affrc.go.jp/nfri-neo/introduction/chart/0501/index.html
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (3):
農産物
, 有機化学
, 食品
Research theme for competitive and other funds (3):
- 2022 - 2026 人工レセプター型味センサ化合物の収束的合成法の構築と甘味評価への応用
- 2019 - 2022 Exploration of supramolecular phenomena in foods for taste control and elucidation of their mechanisms
- 2009 - 2010 Study on color formation of green tea liquor caused by complexation of pigments with the other components.
Papers (57):
-
Nobuyuki Hayashi, Tomomi Ujihara, Masahiro Anada. Origin of the Conformational Stability of Dirhodium(II) Tetrakis[N-phthaloyl-(S)-tert-leucinate] and Its Halogenated Derivatives. The Journal of Physical Chemistry A. 2024
-
Tomomi Ujihara, Nobuyuki Hayashi, Yuki Ishida, Hidekazu Ikezaki. Standardization of strawberry sourness and sweetness intensities using a taste sensor system and an invariant taste standard solution. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023
-
Nobuyuki Hayashi, Tomomi Ujihara, Shigeki Jin. Detection of catechins using a fluorescent molecule and its application toward the evaluation of astringent intensity. The Analyst. 2022. 147. 20. 4480-4488
-
Tomomi Ujihara, Nobuyuki Hayashi. A theoretical study on structures of an epigallocatechin-3-O-gallate/caffeine complex in aqueous solution. Journal of Molecular Structure. 2021. 1238. 130434-130434
-
Nobuyuki Hayashi, Tomomi Ujihara, Hirotaka Ikeda. Contrasting roles of bond orbital interactions contributing to conformational stabilities of flavan-3-ol structures. Computational and Theoretical Chemistry. 2021. 1203. 113362
more...
MISC (7):
-
Determination of the Geographic Origin of Green Tea (Sencha) with Inorganic Element Composition. 2015. 120. 53-60
-
田中淳一, 谷口郁也, 古川一実, 古川一実, 山口信雄, 山口信雄, 太田(目徳)さくら, 氏原ともみ, 河野いづみ. SSRマーカーをランドマークにしたチャの高密度連鎖地図の作成. 育種学研究. 2010. 12
-
堀江秀樹, 林宣之, 氏原ともみ. 野菜や茶の品質とその評価法. 遺伝. 2010. 64. 2. 53-60
-
KOHATA Katsunori, UJIHARA Tomomi. Determinaton of the geographic origin of green tea with metal-element composition and cultivation. 2008. 31. 4. 28-31
-
谷口 郁也, 田中 淳一, 氏原 ともみ, 福岡 浩之. チャの窒素同化関連遺伝子および根由来ESTの解析. 根の研究 = Root research. 2005. 14. 4. 200-200
more...
Books (4):
-
おいしさの科学とビジネス展開の最前線
シーエムシー出版 2017
-
茶大百科
農文協 2008
-
食品鑑定技術ハンドブック
サイエンスフォーラム 2005
-
お茶の力
化学工業日報社 2003
Lectures and oral presentations (21):
-
緑茶の品種識別技術の開発
(DNA鑑定学会第3回大会 2010)
-
味覚センサーを用いた緑茶のうま味評価
(2008年度農芸化学会大会 2008)
-
緑茶葉の産地・品種判別法の整備
(日本清涼飲料研究会 第17回研究発表会 2008)
-
緑茶葉の産地判別法の開発
(日本食品衛生学会 第94回学術講演会 2007)
-
緑茶葉の産地判別法の開発
(日本分析化学会第56年会 2007)
more...
Professional career (1):
Work history (1):
- 2016/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization
Return to Previous Page