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J-GLOBAL ID:201601012405005389   Update date: Aug. 13, 2024

Ogawa Takenobu

オガワ タケノブ | Ogawa Takenobu
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2021 - 2024 咀嚼時の食品の変形・破断挙動が食感と心地良さを生み出す機構の解明
  • 2021 - 2024 簡易迅速な尿中低分子バイオマーカー計測による疾病診断技術基盤の構築
  • 2018 - 2021 Predicting food quality using artificial intelligence
  • 2014 - 2017 パスタ中での水分の移動機構の解明に基づく高品質な乾燥食品の新規製造指針
  • 2011 - 2013 パスタの品質を支配する乾燥及び吸水機構の解明
Papers (49):
  • Shuji ADACHI, Takashi KOBAYASHI, Takenobu OGAWA. スパゲッティの非等温調理過程におけるエネルギー消費. Japan Journal of Food Engineering. 2023. 24. 4. 121-126
  • 小川剛伸. 大学で食品工学の研究に取り組む意味とは. 日本食品工学会誌. 2023. 24. 2. A2-A3
  • Shuji Adachi, Takenobu Ogawa. A method for estimating the equilibrium moisture content of spaghetti at any temperature by using the change in moisture content during non-isothermal cooking. Food Sci. Technol. Res. 2023. in press
  • T. Ogawa. Elucidation of the mechanism by which the internal structure of food controls the quality. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2023. in press
  • 小川剛伸. AIを活用した食品テクスチャー計測とデザイン. 食品と開発. 2023. 58. 6. 7-9
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MISC (18):
Patents (4):
  • Optical clearing reagent for carbohydrate-containing sample and optical method
  • 表面形状測定装置及び方法
  • 麺類のクラック検出装置、クラック検出方法および分別システム
  • 麺類の水分分布測定装置及び方法
Books (2):
  • Drying Technology in Food Processing
    Elsevier 2023
  • Rheology on biological softmater: fundamentals and applications
    Springer 2017
Lectures and oral presentations  (25):
  • AIを用いた食感のデザイン -透明化した食品の構造から食感を予測する-
    (関西イノベーションイニシアティブ・京大オリジナル、微生物でみる農業研究の可能性~フードテック・機能性食品・グリーンプロダクツ(生物農薬)で成長産業に挑む~ 2023)
  • AIを用いた食感の予測とデザイン
    (食品ニューテクノロジー研究会 2023)
  • AIが実現する新たな食品分析と評価
    (日本食品科学工学会第70回記念大会、26C 食の可能性を広げる新しい品質評価・印刷・包装技術 2023)
  • AI を用いた食品の品質予測と品質を支配する機構の解明
    (日本農芸化学会2023年度大会・農芸化学分野における『視る・創る』イノベーションへの挑戦 2023)
  • 食品テクスチャーのAIによるデザイン
    (食品開発展2022記念セミナー 2022)
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Work history (5):
  • 2023/10 - 現在 the Science Council of Japan Associate Member
  • 2022/04 - 現在 Kyoto University FOREST Principal Investigator
  • 2016/10 - 現在 京都大学大学院農学研究科 助教
  • 2014/04 - 2016/09 日本学術振興会特別研究員(PD)
  • 2011/04 - 2014/03 日本学術振興会特別研究員(DC1)
Committee career (8):
  • 2024/04 - 現在 文部科学省科学技術・学術政策研究所 専門調査員
  • 2024/03 - 現在 日本学術会議 若手アカデミー 学術の未来を担う人材育成分科会(委員長)
  • 2024/03 - 現在 日本学術会議 若手アカデミー運営分科会
  • 2023/12 - 現在 日本学術会議 食料科学委員会・農学委員会合同 農芸化学分科会(幹事)
  • 2023/11 - 現在 日本農学アカデミー 正会員
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Awards (7):
  • 2022/11 - The Foundation of Agricultural Science of Japan Japan Prize in Agricultural Sciences, Achievement Award for Young Scientists
  • 2022/01 - 日本農芸化学会 農芸化学奨励賞
  • 2021/12 - 公益財団法人 安藤スポーツ・食文化振興財団 食創会 安藤百福賞発明発見奨励賞
  • 2019/08 - Japan Society for Food Engineering Research Award for Young Scientists
  • 2018/03 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry Hot Topics Award at Annual Meeting of JSBBA 2018
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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