Rchr
J-GLOBAL ID:201801006238743687   Update date: Jul. 16, 2024

OGITA Tasuku

オギタ タスク | OGITA Tasuku
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Research field  (3): Immunology ,  Food sciences ,  Food sciences
Research keywords  (8): 糞石 ,  Gut microflora ,  真正粘菌 ,  ミノガ科(主にヒモミノガ類)の生態調査 ,  Flavonifractor plautii ,  Anti-bacterialpeptide ,  Reg3 gama ,  food immnology
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2020 - 2024 経口用乳酸菌オリゴDNA微粒子の最適化と腸管上皮を起点とする免疫制御機構の解明
  • 2019 - 2023 Innovative therapy for lung cancer: prophylaxis and therapy by intratracheal delivery of probiotics harboring immune checkpoint-blocking single-chain variable fragment
  • 2020 - 2022 Development of smart lactic acid bacteria
  • 2020 - 2021 腸細菌によるアレルギー免疫応答抑制機構の解明
  • 2019 - 2020 チーズ由来ペプチドの腸管バリア機能増強効果の検証
Show all
Papers (21):
  • Tasuku Ogita. 16S rRNA gene amplicon sequencing of the gut microbiota of Chimaera phantasma (silver chimaera) captured off Koshimoda in Suruga Bay, Japan. Microbiology Resource Announcements. 2023. e01149-22
  • Tasuku Ogita. Morphological characteristics of larval case and larval mandible of Gen. et sp. (Psychidae) in Japan. THE JAPAN HETEROCERISTSʼ JOURNAL. 2022. 303. 114-120
  • Takuma Okajima, Suguru Shigemori, Fu Namai, Tasuku Ogita, Takashi Sato, Takeshi Shimosato. Free Feeding of CpG-Oligodeoxynucleotide Particles Prophylactically Attenuates Allergic Airway Inflammation and Hyperresponsiveness in Mice. Frontiers in Immunology. 2021. 12
  • Tasuku Ogita, Fu Namai, Ayane Mikami, Takahiro Ishiguro, Koji Umezawa, Yutaka Uyeno, Takeshi Shimosato. A soybean resistant protein-containing diet increased the production of Reg3γ through the regulation of the gut microbiota and enhanced the intestinal barrier function in mice. Frontiers in Nutrition. 2021. In press
  • Ayane Mikami, Tasuku Ogita, Fu Namai, Suguru Shigemori, Takashi Sato, Takeshi Shimosato. Oral Administration of Flavonifractor plautii, a Bacteria Increased With Green Tea Consumption, Promotes Recovery From Acute Colitis in Mice via Suppression of IL-17. Frontiers in Nutrition. 2021. 7
more...
MISC (13):
Books (5):
  • On gut microbiota that suppress allergic immune responses
    2023
  • 腸細菌に着目したアレルギー免疫応答調節機構の解明
    アレルギーの臨床 2022年 5月号・(株)ニューサイエンス社 2022
  • 腸細菌によるアレルギー免疫応答調節メカニズムの解明
    Medical Science Digest 2022年 3月号・(株)ニューサイエンス社 2022
  • 食成分による腸細菌叢変化が宿主に及ぼす影響
    乳酸菌の機能と産業利用,株式会社シーエムシー出版, 2021年3月発行. 2021
  • 食成分による腸細菌叢変化が宿主に及ぼす影響
    月刊BIOINDUSTRY,株式会社シーエムシー出版, 2020年5月発行, Vol.37, No.8 2020
Lectures and oral presentations  (22):
  • Oral administration of rice resistant protein inhibits the expression of the regenerating islet-derived protein 3 family in mice
    (The 7th International Conference on Food Factors 2019)
  • ナチュラルチーズによるIL-22発現増強効果とリガンドの探索
    (日本食品免疫学会2019年度大会 2019)
  • ナチュラルチーズにおける免疫調節機能の比較検討
    (酪農科学シンポジウム2019 2019)
  • 甘酒摂取によるマウス腸内細菌叢解析とプレバイオティクス効果の検証
    (酪農科学シンポジウム2019 2019)
  • チーズ抽出物によるTh17免疫応答の抑制効果
    (酪農科学シンポジウム2019 2019)
more...
Professional career (1):
  • 博士(農学) (広島大学)
Awards (1):
  • 2013/03 - 日本農芸化学会 トピックス賞
Association Membership(s) (15):
日本ゲノム微生物学会 ,  日本魚類学会 ,  日本変形菌研究会 ,  日本菌学会 ,  誘蛾会 ,  伊那谷自然友の会 ,  Palaeontological Society of Japan ,  信州生物多様性ネットきずな ,  日本組織細胞化学会 ,  日本古生物学会 化石友の会 ,  日本蛾類学会 ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY OF ANIMAL SCIENCE ,  日本食品免疫学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page