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J-GLOBAL ID:200901007973072865
Update date: Jan. 30, 2024
Shirasugi Naoko
シラスギ ナオコ | Shirasugi Naoko
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (1):
Food sciences
Research theme for competitive and other funds (7):
Papers (44):
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Sakuda Harumi, Tachibana Yukari, Naoko Shirasugi(Kataoka), Horiuti Miwa, Sakamoto Kaoru, Morii Saeko, Miura Kayoko, Ioku Kana, Nakatani Kozue, Masui Hironori, et al. Report on university students who aspiring to become teachers ofrice cooking practice using pot according to elementary home economics textbooks. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2022. 33. 154
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Naoko (Kataoka) Shirasugi, Harumi Sakuda, Yukari Tachibana, Etsu Kishida, Kaoru Sakamoto, Kana Ioku, Saeko Morii, Hironori Masui, Miwa Horiuchi, Kozue Nakatani, et al. Understanding of the Heating Process Description of Rice-Cooking in a Pot on a Stovetop, Appearing on Elementary Home Economics Textbooks : A Survey among Prospective School Teachers m the University. Journal of Cookery Science of Japan. 2020. 53. 2. 114-126
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Current State and Problems of Rice-Cooking Practical Lessons in Home Economics from the Teachers' Point of View in Elementary School. 2020. 53. 1. 44-52
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大村 直人, 増田 勇人, 白杉(片岡) 直子, 本多 佐知子, 祗園 景子. 数値流体力学による生クリーム撹拌時の液表面性状観察(研究紹介「グラフィクスリテシー 教育研究センターの研究紹介」). 神戸大学大学院工学研究科・システム情報学研究科紀要. 2020. 12. 32-33
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Kazuya Ikeda, Hayato Masuda, Naoko (Kataoka) Shirasugi, Sachiko Honda, Takafumi Horie, Naoto Ohmura. CFD Analysis of Effective Human Motion for Whipping Heavy Cream by Hand. Chemical Engineering Transactions. 2019. 75. 121-126
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MISC (10):
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伊藤 雅之, 白杉(片岡) 直子, 坂本 薫. 持続可能な食文化と環境を考える(2)食料生産が生み出す環境問題 : 熱帯林からアブラヤシプランテーションへ-Consideration for Sustainable Food Culture and the Environment(2)Environmental Issues with Food Production : from Intact Forests to Oil Palm Plantations in Tropical Southeast Asia. 日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan / 日本調理科学会 編. 2023. 56. 6. 237-245
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鷲尾 圭司, 白杉(片岡) 直子, 坂本 薫. 持続可能な食文化と環境を考える(1)瀬戸内海で育まれた魚食文化 : 地勢との関わりと環境問題-Consideration for Sustainable Food Culture and the Environment(1)Fish-eating Culture Nurtured in the Seto Inland Sea : Relationship with Topography and Environmental Issues. 日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan / 日本調理科学会 編. 2023. 56. 5. 191-198
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森井沙衣子, 森井沙衣子, 白杉(片岡)直子, 佐藤春実, 坂本薫, 坂本薫. 炊飯における浸漬温度が米粒表面部でんぷんの物理化学的性質に及ぼす影響. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2021. 2021
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Naoko Kataoka-Shirasugi, Yumi Sako, Taisaku Amakawa. Effects of acetic, succinic and citric acids on the response of the salt receptor cells of the fly, Phormia regina: An electrophysiological study by tip-recording. CHEMICAL SENSES. 2016. 41. 9. E230-E231
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SHIRASUGI NAOKO, MAKI NOBUE. 高齢者の食環境づくり 食卓の演出の提案. 神戸大学大学院人間発達環境学研究科研究紀要. 2010. 3. 2. 119-125
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Books (11):
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栄養科学シリーズ NEXT 食べ物と健康 基礎調理学 4.3 台所からみる環境問題
講談社サイエンティフィク 2017
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青年期発達百科事典(第1巻 「栄養」の項目)
丸善出版 2014
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発達科学への招待 講義ノート
かもがわ出版 2013
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発達科学への招待 資料集
神戸大学発達科学部「発達科学への招待」運営委員会編集委員会 2012
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do for から do with へ 高齢者の発達と支援(城 仁士編著) 第4章第2節 「食の安全を考えながら食生活を楽しむ」
ナカニシヤ出版 2009
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Lectures and oral presentations (69):
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圧力センサを用いた嚥下動作の簡易計測法
(日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 2019)
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高β-glucan 大麦含有食パンの調製と特性評価
(日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 2019)
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Analysis of Effective Human Motion for Whipping Heavy Cream by Hand toward Development of Novel Mixing Devices
(International Workshop on Process Intensification 2018 (IWPI2018) 2018)
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人間動作模倣を導入した新しい撹拌・混合操作理論に関する研究
(化学工学会中国四国支部・関西支部合同徳島大会, 2018 2018)
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小学校家庭科教科書における鍋炊飯加熱過程の表現に対する教員志望大学生の理解
(日本調理科学会平成30年度大会 2018)
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Education (1):
- - 1987 大阪市立大学 大学院生活科学研究科後期博士課程修了
Professional career (2):
- 学術修士 (大阪市立大学)
- 学術博士 (大阪市立大学)
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