Rchr
J-GLOBAL ID:200901017010862106
Update date: Sep. 01, 2020
Takahashi Masakazu
タカハシ マサカズ | Takahashi Masakazu
Affiliation and department:
Job title:
Assistant Professor / Lecturer
Homepage URL (1):
http://biotech.fpu.ac.jp/4f.html
Research field (2):
Food sciences
, Applied biochemistry
Research keywords (5):
食品機能学
, 応用生物化学
, Functional Food Science
, Applied Biochemistry
, Protein Engineering
Research theme for competitive and other funds (11):
- 2016 - 2019 大豆サポニン分子種の迅速・高効率精製ならびに亜鉛欠乏改善効果など健康機能性の解析
- 2013 - 2016 エゴマおよびウメなど福井県産特産農作物を用いた機能性食品の開発に関する研究
- 2013 - 2015 伝統野菜などの福井県産農作物の健康機能評価ならびに機能成分解析に関する基盤的研究
- 2006 - 食品由来抗炎症性機能成分の作用解析
- 2006 - Functional anayses of anti-inflammatory molecules contained in edible plants.
- 2000 - カイコ絹糸腺由来タンパク質組みかえ生産と利用
- 2000 - Researches of novel functions of silk protein, sericin.
- 1999 - 食品由来生理活性ペプチドの研究
- 1999 - 微生物プロテアーゼのタンパク質工学的改変と応用利用
- 1999 - Researches of bioactive peptides derived from food proteins
- 1999 - Basic analyses and applied biochemistry of microbial proteases.
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Papers (30):
-
Katano H, Noba S, Taira S, Kambe T, Takahashi M. A solubility-based separation of group B Soyasaponins from the Whole Soybean Flour. Anal. Sci. 2019. 35. 8. 935-937
-
M. Takahashi. Investigations of sorghum grain flour and stalk juice for food processing : gluten-free rice breads and syrup. 2019. 51. 27-37
-
Kurata M. Inhibition of mRNA Maturation by Compounds Which Have a Flavonoid Skeleton. Biochem. Mol. Biol. 2017. 2. 4. 46-53
-
Masashi Kurata, Yuki Murata, Keiko Momma, Intisar Fouad Ali Mursi, Masakazu Takahashi, Yusaku Miyamae, Taiho Kambe, Masaya Nagao, Hiroshi Narita, Yasuyuki Shibuya, et al. The isoflavone fraction from soybean presents mRNA maturation inhibition activity. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2017. 81. 3. 551-554
-
Kyuichi Kawabata, Kenji Kitamura, Kazuhiro Irie, Shoma Naruse, Tomohiro Matsuura, Tomoyuki Uemae, Shu Taira, Hajime Ohigashi, Shigeru Murakami, Masakazu Takahashi, et al. Triterpenoids isolated from Ziziphus jujuba enhance glucose uptake activity in skeletal muscle cells. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2017. 63. 3. 193-199
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MISC (8):
Patents (1):
Books (3):
-
『食品機能性脂質の基礎と応用』(池田郁男 監修)
シーエムシー出版 2018
-
Visual 栄養学テキストシリーズ『食べ物と健康 I. 食品学 総論』(寺尾純二 監修)
中山書店 2017
-
「機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集」(山本(前田)万里 監修)
シーエムシー出版 2017
Lectures and oral presentations (5):
-
ホウレンソウに含まれるNO産生抑制物質
(日本農芸化学会2011年度大会 2011)
-
Mutant analyses of NPR-7, a chitin-binding metalloprotease, demonstrate the necessity of the propeptide for active protease formaition and of the C-terminal domain for binding to chitin.
(2010 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies (Pacifichem 2010) 2010)
-
ナツメに含まれるNO産生抑制物質の単離・構造決定・特性解析
(日本フードファクター学会 2010)
-
キチン分解細菌によるカニ甲殻含有発酵物の血圧降下作用の解析
(日本食品科学工学会第57回大会 2010)
-
キチン結合性プロテアーゼNPR-7の組換え酵素生産系構築
(日本農芸化学会2010年度大会 2010)
Works (3):
-
Production of recombinant silk proteins of Bombyx mori.
2000 - 2002
-
Research of novel functions of sericin.
2000 -
-
Protein engineering of subtilisin E
1999 -
Education (4):
- - 1995 Kyoto University
- - 1995 Kyoto University
- - 1990 Kyoto University
- - 1990 Kyoto University
Professional career (1):
- Ph.D.(Agriculture) (Kyoto University)
Work history (1):
- 2012 - 現在 Fukui Prefectural University Faculty of Biotechnology
Committee career (5):
- 2018/04 - 現在 抗酸化・機能研究会 評議委員
- 2016/04 - 現在 日本食品科学工学会中部支部 支部運営委員
- 2013/04 - 2019/03 福井県農林水産試験研究評価会議 外部評価委員
- 2016/04 - 2018/03 AOU研究会 評議員
- 2014/04 - 2017/03 日本農芸化学会中部支部 支部幹事
Association Membership(s) (7):
JAPANESE ASSOCIATION FOR ANIMAL CELL TECHNOLOGY
, JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, American Chemical Society
, 日本神経科学学会
, 日本分子生物学会
, 日本生化学会
, 日本農芸化学会
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