Rchr
J-GLOBAL ID:200901028962528937   Update date: Aug. 20, 2022

Fukuda Yasuko

フクダ ヤスコ | Fukuda Yasuko
Affiliation and department:
Job title: Others
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (8): 食生活学・食教育 ,  調理科学 ,  食品機能学 ,  食品加工学 ,  Cooking Science ,  Science of Functional Food ,  Food Preservation ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2005 - 2007 発芽ゴマ種子の機能性に関する研究https://shark.jst.go.jp/code/JPN/frmcodeR_J.html 研究分野参照
  • 発芽ゴマの抗酸化機能性に関する研究
  • 超臨界抽出 ごま油およびゴマフラワーの利用に関する研究
  • フライ加熱時に生成する有害成分が生体におよぼす影響
  • 食育と食事学(人間の食の営み)
Show all
MISC (47):
Patents (5):
  • 抗酸化剤(共著)特許第29873654号
  • 抗酸化活性物質の製造方法(共著)特許第1834766号
  • フェノール性天然抗酸化物質の製造方法(共著)特許第1768037号
  • テトラヒドロー1-〔3-メトキシー4-ヒドロキシフェノキシ〕-4-〔3,4-(メチレンジオキシ)フェニル〕-1H,3H-フロ〔3,4-C〕フラン及びこれを有効成分とする抗酸化剤(共著)特許第1454032号
  • 抗酸化剤(共著)特許第1434421号
Books (11):
  • 食生活論
    朝倉書店 2007
  • 食育入門ー豊かな心と食事観の形成ー
    建ぱく社 2005 ISBN:4767903386
  • Chapter 14 Antioxidative Function of Seeds and Nuts and Their Traditional Oils in the Orient, Asian Functional Foods Edt John Shi, Chi-tang Ho and Fereidoon Shahidi
    Taylor & Francis 2005
  • ゴマの絵本
    農山漁村文化協会 2004
  • 調理科学
    建帛社 2002
more...
Works (8):
  • 発芽ゴマ食品の抗酸化機能性に関する研究
    2005 - 2007
  • 高桟能性食材を用いた調理における桟能性の評価・消長と調理の体系化
    2002 - 2004
  • 竹炭の調理・加工への利用
    1998 - 2000
  • 練リゴマの加熱ゲル化桟構
    1998 - 2000
  • Utilization of bamboo chacoal to food processing
    1998 - 2000
more...
Education (4):
  • - 1968 Osaka City University
  • - 1968 Osaka City University Graduate School, Division of Domestic Science
  • - 1962 Ochanomizu University
  • - 1962 Ochanomizu University Faculty of Home Economics Food Science
Professional career (2):
  • - (Osaka City University)
  • - (Nagoya University)
Work history (10):
  • 1995 - 2001 Shizuoka University Faculty of Education
  • 1995 - 2001 faculty of Education, Shizuoka University, Professor
  • 2001 - - 名古屋女子大学 教授
  • 2001 - - Department of Food Science and Nutrition, Nagoya-women's University Professor
  • 1994 - 1995 Shizuoka University Faculty of Education
Show all
Committee career (8):
  • 2007 - 日本食育学会 評議員(編集委員)
  • 2007 - 日本食育学会評議員(編集委員)(2007-)
  • 2006 - 日本調理科学会編集委員(2006-)
  • 2000 - 2004 日本食品科学工学会 中部支部会評議員,総務委員
  • 1998 - 2001 日本調理科学会 関東支部理事,本部理事
Show all
Awards (1):
  • 1986 - 日本食品工業学会奨励賞
Association Membership(s) (6):
日本食育学会 ,  ゴマ科学会 ,  日本油化学会 ,  日本調理科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page