Rchr
J-GLOBAL ID:200901038220219408
Update date: Dec. 24, 2024
Miyamoto Takahisa
ミヤモト タカヒサ | Miyamoto Takahisa
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Homepage URL (1):
http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/foodhygienicchemistry/
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (6):
Bacteriophage
, Food Microbiology
, 食品保蔵学
, 食品衛生化学
, Food preservation
, Food Hygienic Chemistry
Research theme for competitive and other funds (154):
Papers (197):
-
Junxin Zhao, Deguo Wang, Chen Wang, Yunzhi Lin, Haomin Ye, Aye Thida Maung, Mohamed El-Telbany, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto, et al. Biocontrol of Salmonella Schwarzengrund and Escherichia coli O157:H7 planktonic and biofilm cells via combined treatment of polyvalent phage and sodium hexametaphosphate on foods and food contact surfaces. Food microbiology. 2025. 126. 104680-104680
-
Su Zar Chi Lwin, Aye Thida Maung, Khin Zar Linn, Miku Hirono, Cunkuan Shen, Mohamed El-Telbany, Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Tahir Noor Mohammadi, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, et al. Characterization of two Campylobacter jejuni phages and evaluation of their antibacterial efficacy with EDTA. Archives of virology. 2024. 169. 12. 253-253
-
Yunzhi Lin, Cunkuan Shen, Junxin Zhao, Chen Wang, Manami Obara, Aye Thida Maung, Miho Morita, Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, et al. Antibacterial effect and mechanism of theaflavin against Listeria monocytogenes and its application on apple skins. Journal of food science. 2024. 89. 10. 6653-6663
-
Chen Wang, Junxin Zhao, Yunzhi Lin, Su Zar Chi Lwin, Mohamed El-Telbany, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization of Two Novel Endolysins from Bacteriophage PEF1 and Evaluation of Their Combined Effects on the Control of Enterococcus faecalis Planktonic and Biofilm Cells. Antibiotics (Basel, Switzerland). 2024. 13. 9
-
Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Aye Thida Maung, Mohamed El-Telbany, Su Zar Chi Lwin, Tahir Noor Mohammadi, Mahmoud Zayda, Chen Wang, Catherine Hofilena Damaso, Yunzhi Lin, Yoshimitsu Masuda, et al. Applications of bacteriophage in combination with nisin for controlling multidrug-resistant Bacillus cereus in broth and various food matrices. Food research international (Ottawa, Ont.). 2024. 191. 114685-114685
more...
MISC (65):
Books (24):
-
食品・医薬分野のMALDI-TOF MS微生物検査・同定 : その基礎と利用
幸書房 2024 ISBN:9784782104859
-
食品衛生学
東京化学同人 2024 ISBN:9784807916849
-
食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術
シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781314976
-
茶ポリフェノールの生理機能と応用展開 4.3腸管出血性大腸菌の病原性低減効果
シーエムシー出版 2019
-
天然系抗菌・抗かび剤の開発と応用
シーエムシー出版 2019
more...
Lectures and oral presentations (431):
-
LLB産生ファージを利用した食中毒細菌の制御
(日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
-
生鶏肉由来Pseudomonas溶菌ファージの特性
(日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
-
リーダーレスバクテリオシン産生バクテリオファージの構築
(九州微生物研究フォーラム 2021)
-
Application of the bacteriophage cocktails to control Clostridium perfringens in food
((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
-
Study on Bacteriophage for Controlling Campylobacter jejuni
((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
more...
Works (4):
-
2-メチルイソボルネオールの検出方法(特願平9-160727)
1997 -
-
サルモネラ属細菌検出用抗血清又はモノクローナル抗体、それらを用いるサルモネラ属細菌の迅速検出法・特願平3-339044
1991 -
-
サルモネラ属細菌の迅速検出方法
1990 -
-
ビブリオ属細菌の迅速検出方法・特願昭63-123998
1988 -
Education (4):
- - 1986 Kyushu University
- - 1986 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
- - 1981 Kyushu University School of Agriculture
- - 1981 Kyushu University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
Work history (3):
- 1995 - 2005 Kyushu University Faculty of Agriculture
- 2005 - - 九州大学大学院農学研究院 教授
- 1986 - 1995 Kyushu University School of Agriculture
Committee career (52):
- 2019/04 - 現在 福岡市 福岡市保健環境研究所研究倫理委員会
- 2015/04 - 現在 Fukuoka City Health and Environment Research Committee, Chairman
- 2017/04 - 2023/04 Fukuoka Food Safety Committee、Chair
- 2022/04 - 2023/03 九州大学 食糧化学工学分野分野長
- 2021/04 - 2023/03 九州大学 副研究院長
- 2021/04 - 2023/03 Kyushu University, Faculty of Agriculture Vice Dean
- 2020/01 - 2022/12 日本食品微生物学会 理事
- 2020/03 - 2021/02 日本食品科学工学会 理事
- 2019/04 - 2020/03 九州大学 食料化学工学教育コース長
- 2017/01 - 2019/12 日本食品微生物学会 理事長
- 2013/04 - 2019/03 九州大学 研究院長補佐
- 2011/04 - 2019/03 九州大学 国際化100人委員会
- 2008 - 2017/12 日本食品微生物学会 理事
- 2007/06 - 2017/05 日本防菌防黴学会 評議員
- 2010/08 - 2017/04 日本食品保蔵科学会 評議員
- 2016/04 - 2017/03 九州大学 食料化学工学教育コース長(博士課程)
- 2011/04 - 2017/03 日本食品衛生学会 学活委員
- 2015/04 - 2016/03 九州大学 生命機能科学専攻長
- 2015/04 - 2016/03 九州大学 生命機能科学部門長
- 2015/04 - 2016/03 九州大学 食料化学工学教育コース長
- 2012/04 - 2016/03 日本食品科学工学会 理事
- 2011/04 - 2016/03 九州大学 東アジア環境研究機構
- 2008/09 - 2016/03 九州大学 統合食科学センター運営委員会委員
- 2007/04 - 2016/03 九州大学 大学院農学研究院等若手研究者インターナショナルトレーニングプログラム事業実施委員会委員
- 2006/04 - 2016/03 九州大学 研究戦略委員会委員
- 2004/04 - 2016/03 九州大学 放射線安全委員会委員
- 2014/04 - 2015/03 九州大学 食糧化学工学分野長
- 2007/04 - 2015/03 九州大学 東アジア農業資源環境リスク研究センター
- 2013/04 - 2014/03 九州大学 食料化学工学教育コース長(博士課程)
- 2008/04 - 2014/03 九州大学 農学研究院データベースワーキンググループ
- 2005/04 - 2014/03 九州大学 法人評価・企画ワーキンググループ
- 2011/04 - 2012/03 九州大学 食料化学工学講座 講座長
- 2010/04 - 2012/03 九州大学 生物機能科学専攻 専攻長
- 2009/04 - 2012/03 九州大学 百周年記念事業 式典部会
- 2007/04 - 2012/03 日本食品科学工学会 評議員
- 2006/08 - 2011/07 日本食品科学工学会 英文誌編集委員
- 2006/04 - 2011/03 九州大学 ホーエンハイム大学交流ワーキンググループ
- 1996/04 - 2011/03 日本食品微生物学会 評議員
- 2009/04 - 2010/03 九州大学 人事委員会委員
- 2009/04 - 2010/03 九州大学 生物機能科学部門 部門長
- 2005/04 - 2010/03 九州大学 認証評価部会
- 2007/04 - 2008/03 九州大学 食糧化学工学分野 分野長
- 2005/04 - 2008/03 九州大学 アイソトープ総合センター箱崎地区運営委員会委員
- 2005/04 - 2008/03 九州大学 アイソトープ総合センター箱崎地区安全委員会委員
- 2005/04 - 2008/03 日本食品微生物学会 監事
- 2006/04 - 九州大学 九州大学熱帯農学研究センター委員会委員
- 2006/04 - 九州大学 九州大学熱帯農学研究センター委員会
- 2005/04 - 九州大学 自己点検評価委員会委員
- 2005/04 - 九州大学 研究用微生物安全管理委員会委員
- 1997/04 - 2001/03 日本農芸化学会 幹事
- 1997 - 日本農芸化学会 支部幹事
- 1996 - 日本食品科学工学会 支部評議員
Show all
Awards (6):
Association Membership(s) (7):
Japan Association of Food Preservation Scientists
, 日本防菌防黴学会
, 日本食品科学工学会
, 日本細菌学会
, 日本食品微生物学会
, 日本食品衛生学会
, 日本農芸化学会
Return to Previous Page