Rchr
J-GLOBAL ID:200901038220219408   Update date: Nov. 08, 2024

Miyamoto Takahisa

ミヤモト タカヒサ | Miyamoto Takahisa
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/foodhygienicchemistry/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (6): Bacteriophage ,  Food Microbiology ,  食品保蔵学 ,  食品衛生化学 ,  Food preservation ,  Food Hygienic Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (154):
  • 2022 - 2026 ゲノム編集によるバクテリオファージ特性の改変とLLBファージの応用に関する研究
  • 2023 - 2026 Construction a scientific basis for the use of phages to ensure food safety
  • 2019 - 2021 Establishment of an academic basis contributing to "Food safety by phage "
  • 2020 - 2020 乳酸菌の機能性評価
  • 2020 - 2020 バクテリオファージによる食中毒細菌制御に関する研究
Show all
Papers (195):
  • Yunzhi Lin, Cunkuan Shen, Junxin Zhao, Chen Wang, Manami Obara, Aye Thida Maung, Miho Morita, Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, et al. Antibacterial effect and mechanism of theaflavin against Listeria monocytogenes and its application on apple skins. Journal of food science. 2024. 89. 10. 6653-6663
  • Chen Wang, Junxin Zhao, Yunzhi Lin, Su Zar Chi Lwin, Mohamed El-Telbany, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization of Two Novel Endolysins from Bacteriophage PEF1 and Evaluation of Their Combined Effects on the Control of Enterococcus faecalis Planktonic and Biofilm Cells. Antibiotics (Basel, Switzerland). 2024. 13. 9
  • Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Aye Thida Maung, Mohamed El-Telbany, Su Zar Chi Lwin, Tahir Noor Mohammadi, Mahmoud Zayda, Chen Wang, Catherine Hofilena Damaso, Yunzhi Lin, Yoshimitsu Masuda, et al. Applications of bacteriophage in combination with nisin for controlling multidrug-resistant Bacillus cereus in broth and various food matrices. Food research international (Ottawa, Ont.). 2024. 191. 114685-114685
  • Aye Thida Maung, Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Tahir Noor Mohammadi, Su Zar Chi Lwin, Mohamed El-Telbany, Junxin Zhao, Chen Wang, Yunzhi Lin, Cunkuan Shen, Mahmoud Zayda, et al. Single and combined application of bacteriophage and cinnamon oils against pathogenic Listeria monocytogenes in milk and smoked salmon. International journal of food microbiology. 2024. 421. 110797-110797
  • Marwa Nabil Sayed Abdelaziz, Mahmoud Gamaleldin Zayda, Aye Thida Maung, Mohamed El-Telbany, Tahir Noor Mohammadi, Su Zar Chi Lwin, Khin Zar Linn, Chen Wang, Lu Yuan, Yoshimitsu Masuda, et al. Genetic Characterization, Antibiotic Resistance, and Virulence Genes Profiling of Bacillus cereus Strains from Various Foods in Japan. Antibiotics (Basel, Switzerland). 2024. 13. 8
more...
MISC (65):
more...
Books (22):
  • 食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術 第2章 無芽胞菌とその損傷菌 2.サルモネラ
    シーエムシー出版 2020
  • 茶ポリフェノールの生理機能と応用展開 4.3腸管出血性大腸菌の病原性低減効果
    シーエムシー出版 2019
  • 天然系抗菌・抗かび剤の開発と応用
    シーエムシー出版 2019
  • 新スタンダード栄養・食物シリーズ8・「食品衛生学」 第2版 一色賢司編
    東京化学同人,東京 2019
  • 食と微生物の事典
    朝倉書店 2017
more...
Lectures and oral presentations  (431):
  • LLB産生ファージを利用した食中毒細菌の制御
    (日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
  • 生鶏肉由来Pseudomonas溶菌ファージの特性
    (日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
  • リーダーレスバクテリオシン産生バクテリオファージの構築
    (九州微生物研究フォーラム 2021)
  • Application of the bacteriophage cocktails to control Clostridium perfringens in food
    ((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
  • Study on Bacteriophage for Controlling Campylobacter jejuni
    ((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
more...
Works (4):
  • 2-メチルイソボルネオールの検出方法(特願平9-160727)
    1997 -
  • サルモネラ属細菌検出用抗血清又はモノクローナル抗体、それらを用いるサルモネラ属細菌の迅速検出法・特願平3-339044
    1991 -
  • サルモネラ属細菌の迅速検出方法
    1990 -
  • ビブリオ属細菌の迅速検出方法・特願昭63-123998
    1988 -
Education (4):
  • - 1986 Kyushu University
  • - 1986 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1981 Kyushu University School of Agriculture
  • - 1981 Kyushu University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Ph.D.
  • 農学修士
Work history (3):
  • 1995 - 2005 Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 2005 - - 九州大学大学院農学研究院 教授
  • 1986 - 1995 Kyushu University School of Agriculture
Committee career (50):
  • 2017/04 - 現在 Fukuoka Food Safety Committee、Chair
  • 2022/04 - 2023/03 九州大学 食糧化学工学分野分野長
  • 2021/04 - 2023/03 九州大学 副研究院長
  • 2021/04 - 2023/03 Kyushu University, Faculty of Agriculture Vice Dean
  • 2020/01 - 2022/12 日本食品微生物学会 理事
Show all
Awards (5):
  • 2023/09 - Japanese Society of Food Microbiology Japanese Society of Food Microbiology Award Study on antibacterial and antitoxin action mechanisms of plant polyphenols
  • 2020/08 - 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会学会賞
  • 2017/09 - 公益社団法人 日本缶詰びん詰レトルト食品協会 平成29年度 逸見賞
  • 2016/02 - 公益社団法人 日本農芸化学会 2015年 B.B.B.論文賞
  • 2000/10 - 日本食品微生物学会 日本食品微生物学会平成11年度研究奨励賞
Association Membership(s) (7):
Japan Association of Food Preservation Scientists ,  日本防菌防黴学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本細菌学会 ,  日本食品微生物学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page