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J-GLOBAL ID:200901050624224596   Update date: Jul. 11, 2024

Sugiyama Minetaka

スギヤマ ミネタカ | Sugiyama Minetaka
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): https://www.it-hiroshima.ac.jp/faculty/life/food/teacher/sugiyama_minetaka.html
Research field  (3): Applied microbiology ,  Applied biofunctional and bioprocess engineering ,  Applied biofunctional and bioprocess engineering
Research keywords  (10): 酵母遺伝学 ,  醸造・発酵食品 ,  発酵生産 ,  ストレス耐性(高温、酸、エタノール) ,  分子細胞生物学 ,  Yeast genetics ,  Brewing and fermentation ,  Food science ,  Stress resistance ,  Molecular biology
Research theme for competitive and other funds  (23):
  • 2019 - 2022 Elucidation of mechanisms for high-temperature resistance of super thermotolerant wild yeasts and its application to fermentation biotechnology
  • 2019 - 2020 独自に開発した染色体エンジニアリング技術による清酒酵母のゲノムデザインと有用醸造発酵酵母の開発
  • 2019 - 2020 高度発酵バイオテクノロジーによる社会貢献を加速する有用出芽酵母のゲノム解析とトランクプリプトーム解析
  • 2019 - 2020 酵母遺伝資源の戦略的収集、保存および提供(出芽酵母遺伝資源の戦略的収集、保存および提供)
  • 2019 - 2020 清酒酵母の異数性に関する研究
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Papers (62):
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MISC (76):
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Patents (7):
  • rRNA含量が増加した酵母
  • 出芽酵母の乳酸耐性又は生産性を向上させる多重遺伝子破壊の組み合わせ
  • 染色体の改変方法
  • Method for modifying chromosome (ヨーロッパ)
  • Method for modifying chromosome (アメリカ)
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Books (9):
  • リンの事典
    朝倉書店 2017
  • ビジュアル・バイオテクノロジー
    化学同人 2017 ISBN:9784759819205
  • Stress Biology of Yeasts and Fungi: Application for Industrial Brewing and Fermentation
    Springer Japan 2015
  • Microbial Production: From Genome Design to Cell Engineering
    Springer Japan 2014
  • 酵母の生命科学と生物工学
    化学同人 2013 ISBN:9784759815085
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Lectures and oral presentations  (230):
  • Adaptation mechanism to high-temperature stress in Saccharomyces cerevisiae SPY3
    (Osaka U-Mahidol U joint symposium 2019)
  • Molecular genetic analysis and application of yeasts for biotechnology
    (Yeast expression technology and application seminar 2019)
  • NBRP「酵母」: 酵母遺伝資源の戦略的収集、保存および提供
    (第42回日本分子生物学会年会 2019)
  • 世界の酵母研究に貢献するナショナルバイオリソースプロジェクト酵母
    (第42回日本分子生物学会年会 ナショナルバイオリソースプロジェクト(NBRP)公開シンポジウム -NBRPが支える生命科学研究最前線- 2019)
  • Mechanism of adaptation to high temperature stress in Saccharomyces cerevisiae SPY3
    (2019)
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Works (2):
  • 亜熱帯微生物資源を活用する次世代物造りバイオ技術の構築
    2009 -
  • Next-generation bioproduction platform leveraging subtropical microbial bioresources
    2009 -
Education (5):
  • 1999 - 2002 Kyusyu Institute of Technology Graduate School of Computer Science and Systems Engineering Department of Bioscience and Bioinformatics Doctor course
  • 1999 - 2002 Kyushu Institute of Technology
  • 1997 - 1999 Kyushu Institute of Technology
  • 1997 - 1999 Kyushu Institute of Technology Graduate School of Computer Science and Systems Engineering Department of Bioscience and Bioinformatics Master course
  • 1992 - 1997 Kyusyu Institute of Technology Faculty of Computer Science and System Engineering Department of Bioscience and Bioinformatics
Professional career (1):
  • Ph.D in Information Engineering (Kyusyu Institute of Technology)
Work history (6):
  • 2021/04 - 現在 Hiroshima Institute of Technology Department of food Sciences and biotechnology, Faculty of life sciences Professor
  • 2012/07 - 2021/03 大阪大学大学院工学研究科 生命先端工学専攻 准教授
  • 2007/04 - 2012/06 大阪大学大学院工学研究科 生命先端工学専攻 助教
  • 2011/03 - 2011/03 アメリカ合衆国カリフォルニア州立大学フラートン校 英語による教授方法のための短期留学
  • 2005/04 - 2007/03 大阪大学大学院工学研究科 生命先端工学専攻 助手
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Committee career (17):
  • 2017/04 - 現在 ナショナルバイオリソースプロジェクト「ゾウリムシ」 運営委員
  • 2016/04 - 現在 ナショナルバイオリソースプロジェクト「酵母」 出芽酵母機関代表
  • 2016/04 - 現在 国立遺伝学研究所 生物遺伝資源委員会委員
  • 2015/04 - 現在 酵母遺伝資源運営委員会 運営委員
  • 2017/04 - 2021/03 日本微生物資源学会 微生物資源カルチャーコレクション委員会OUT機関代表
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Awards (9):
  • 2019/09 - 第71回日本生物工学会大会 大会トピックス集選抜 Saccharomyces cerevisiae SPY3の高温ストレス適応機構
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 2019年度東京大会 優秀発表 酵母の染色体異数性が清酒醸造に与える影響
  • 2014/09 - 日本生物工学会 第22回生物工学論文賞 Disruption of multiple genes whose deletion causes lactic-acid resistance improves lactic-acid resistance and productivity in Saccharomyces cerevisiae
  • 2014/07 - 大阪大学 第3回大阪大学総長奨励賞 研究部門
  • 2014/02 - 大阪大学 大阪大学総長表彰 研究部門
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Association Membership(s) (6):
日本農芸化学会 ,  酵母研究会 ,  Japan Society for Microbial Resources and Systematics ,  The Society for Biotechnology, Japan ,  酵母遺伝学フォーラム ,  日本分子生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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