Rchr
J-GLOBAL ID:200901056363916582   Update date: Nov. 04, 2024

Sato Kazuo

サトウ カズオ | Sato Kazuo
Affiliation and department:
Research field  (4): Agricultural sociology ,  Agricultural and food economics ,  Economic statistics ,  Statistical science
Research keywords  (7): 消費者選好 ,  食品安全性 ,  best-worst scaling ,  離散選択実験 ,  仮想評価法 ,  トラベルコスト法 ,  Insect as food
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2010 - 2012 Research on the Possibility of Utilizing Deliberative Polling to Facilitate Public Engagement of Science
  • 2009 - 2012 Econometric analysis of consumers' confidence in domestic foods
  • 2006 - 2008 A choice experiment analysis of the effect of beef labeling withregards to cloning, self-sufficiency rate of feed, and BSE testing
  • 2006 - 2007 農産物への消費者選好における環境への配慮と安全性の相対的寄与度の計測
  • 2004 - 2007 Comparative research on the diversity of human activities harmonized with agro-eco resources and the environment
Show all
Papers (45):
  • 日向貴久, 佐藤和夫. 持続的な酪農生産による牛乳に対する消費者選好 -温室効果ガス削減と飼料自給率の情報が選択に与える影響-. 農業市場研究. 2023. 32. 2. 1-11
  • Hideo Aizaki, Kazuo Sato, Tomoaki Nakatani. Hometown effect on consumer preferences for food products. International Food and Agribusiness Management Review. 2023. 26. 2. 309-323
  • Kazuo Sato, Noriyuki Ishizuka. Japanese attitude toward insects as food: The role of tradition. Appetite. 2023. 180. 106341-106341
  • Hideo Aizaki, Tomoaki Nakatani, Kazuo Sato, James Fogarty. R package DCchoice for dichotomous choice contingent valuation: a contribution to open scientific software and its impact. Japanese Journal of Statistics and Data Science. 2022. 5. 871-884
  • Shingo INOUE, Kazuo SATO. Consumer Acceptance of Newly Introduced Vegetables. Journal of Food System Research. 2021. 27. 4. 208-213
more...
MISC (10):
more...
Books (7):
  • Stated Preference Methods using R
    Chapman and Hall/CRC 2014 ISBN:9781439890479
  • Food consumption : empirical studies of Japanese dietary
    Tsukuba-shobo 2012 ISBN:9784811904122
  • 農業環境の経済評価-多面的機能・環境勘定・エコロジー
    北海道大学図書刊行会 2008 ISBN:4832966898
  • 澤田学編『食品安全性の経済分析-表明選好法による接近-』(第1章,第4章,第7章)
    農林統計協会 2004
  • 消費者と食料経済
    中央経済社 2000 ISBN:4502640735
more...
Lectures and oral presentations  (25):
  • 消費者の「新顔野菜」受容に関する分析
    (2020 年度 日本フードシステム学会大会 2020)
  • 国産牛乳の飼料自給率に対する消費者選好と商品イメージ -潜在クラスモデルおよびベスト・ワースト・スケーリングによる接近-
    (2020 年度 日本フードシステム学会大会 2020)
  • 国産性と安全性の認識について -ベスト・ワースト・スケーリング Case1を用いて-
    (2018年度日本フードシステム学会大会 2018)
  • 安全性の指標としての国産性を「分解」する -ベスト・ワースト・スケーリング Case3による接近-
    (2018年度農業経済学会大会 2018)
  • ベトナム・タイグェン省の狂犬病ワクチン接種に関わる社会学的因子の解析
    (第160回日本獣医学会学術集会 2017)
more...
Education (3):
  • 1996 - 1999 Hokkaido University
  • 1991 - 1993 Hokkaido University
  • 1987 - 1991 Hokkaido University Faculty of Agriculture Department of Agricultural Economics
Professional career (2):
  • 博士 (北海道大学)
  • 修士 (北海道大学)
Work history (5):
  • 2024/04 - 現在 Hokusei Gakuen University School of Economics Department of Economics Professor
  • 2012/04 - 2024/03 Rakuno Gakuen University College of Agriculture, Food and Environment Sciences
  • 2007/04 - 2012/03 酪農学園大学 酪農学部 酪農学科 准教授
  • 2006/04 - 2007/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science, Department of Dairy Science
  • 2002/04 - 2006/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science, Department of Dairy Science
Committee career (2):
  • 2022/07 - 2023/12 江別市 江別市未来型政策検討委員会
  • 2015/09 - 2022/03 北海道庁 北海道ゼロ・エミ大賞選考懇談会委員
Awards (7):
  • 2008/08 - 農業情報学会 平成20年度学術奨励賞 農業・農村の多面的機能ならびに食品安全性情報の消費者による認知と評価に関する実証研究
  • 2008/03 - 日本農業経済学会 2008年度日本農業経済学会ポスター賞 クローン牛由来生産物に関する情報提供とその消費に対する評価との関係
  • 2007/09 - 農業情報学会 農業情報学会論文賞 生産情報公表牛肉およびBSE検査済み外国産牛肉の消費者評価-選択実験による接近-
  • 2004/09 - 農業経営学会 平成17年度日本農業経営学会賞学会誌賞 食品安全性に関する態度が牛肉選択行動に与える影響-社会心理的要因を考慮した選択実験-
  • 2004/08 - 農業情報学会 農業情報学会論文賞 受精卵クローン牛由来生産物の社会的受容に対する消費者の知識と態度の影響
Show all
Association Membership(s) (8):
北海道地域観光学会 ,  農業情報学会 ,  日本行動計量学会 ,  日本フードシステム学会 ,  北海道農業経済学会 ,  環境・経済政策学会 ,  日本農業経済学会 ,  農村計画学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page