Rchr
J-GLOBAL ID:200901072199690522
Update date: Sep. 24, 2024
Makino Yoshio
マキノ ヨシオ | Makino Yoshio
Affiliation and department:
Research field (3):
Horticulture
, Food sciences
, Agricultural environmental and information engineering
Research keywords (14):
分光分析
, 鮮度保持
, 包装
, 機能性物質
, 可視化
, 数学モデル
, 果実
, 野菜
, 呼吸
, 非破壊検査
, 農業環境・情報工学
, Mathematical model
, Storage
, Horticultural product
Research theme for competitive and other funds (40):
- 2024 - 2029 呼吸酵素量と活性を抑制する収穫後園芸作物の長期保存
- 2023 - 2024 急速冷凍による高栄養価含有冷凍野菜の製造
- 2022 - 2023 令和4年県民健康・栄養調査(解析等)
- 2022 - 2023 機械学習によるブロッコリー中スルフォラファン濃度最大化のための調理法解明
- 2020 - 2022 中山間地におけるブロッコリーの生産から出荷をつなぐスマート農業システム
- 2020 - 2021 微細孔袋包装貯蔵による収穫後サラダ用ケールの代謝制御と高品質化
- 2020 - 2020 青果物の追熟過程の非破壊評価に関する学術指導
- 2020 - 2020 鮮度保持技術に関する指導
- 2019 - 2020 クロロフィル蛍光画像解析による緑色野菜の非破壊鮮度診断
- 2018 - 2019 可視・近赤外分光イメージングと深層学習を併用した食肉加工品のスマート品質管理
- 2018 - 2019 メタボロミクスと人工知能を併用した野菜の最適包装貯蔵システムの開発
- 2018 - 2019 微細孔袋包装貯蔵による高品質ケールの作出
- 2016 - 2019 ハイパースペクトル画像解析による食肉加工品の品質保証
- 2015 - 2019 分光分析と3次元輸送シミュレータを併用した青果物循環改善
- 2017 - 2018 包装と低温貯蔵を併用した収穫後ブロッコリーの高品質化と風味保持
- 2013 - 2018 Prediction of deterioration rate of fruits and vegetables on the basis of visualized localization of enzymatic activity for respiration
- 2017 - 冷凍前ブランチングによるブロッコリー中スルフォラファンの増強
- 2016 - 2017 ブロッコリーに含まれる胃癌抑制物質の環境気相調製による増強
- 2015 - 機能性フィルムの鮮度保持メカニズムの解析
- 2014 - 2015 可視・近赤外分光可視法による生肉の微生物汚染状況の非破壊評価
- 2012 - 2015 アブラナ科野菜の機能性を増強するガスハイドレート形成貯蔵法
- 2010 - 2015 植物工場における情報収集・分析
- 2013 - 2015 リアルタイム多波長可視化法による食肉品質及び安全性の非破壊評価
- 2011 - 2014 Development of hygiene monitoring method at a slaughter house by optical sensing
- 2013 - 2014 呼吸酵素濃度分布の可視化に基づく青果物鮮度保持期間の非破壊推定
- 2012 - 2013 青果物の鮮度低下速度予測のためのシトクロムcオキシダーゼ濃度分布の非破壊検査法
- 2010 - 2013 近赤外分光分析と低温貯蔵を併用した熱帯果実の廃棄率抑制保存法に関する研究
- 2009 - 2013 二次元分光吸光イメージ解析による収穫後緑色野菜の黄化速度予測に関する研究
- 2009 - 2012 紫外反射光を利用した有害化学物質の検出に関する研究
- 2007 - 2011 不活性ガスによる甲殻類黒変酵素の選択的不活性化機構の解明と黒変防止技術の開発
- 2008 - 2010 近赤外分光分析による青果物汚染食中毒菌の迅速検出
- 2008 - 2010 Long term preservation of agricultural products by the control of ice crystal size in terms of hydrophobic hydration
- 2008 - 2009 トマト果実の鮮度保持と高機能化のための包装技術の開発
- 2007 - 2009 呼吸酵素の分光学的性質に基づく収穫後植物の酸素吸収と同化産物代謝速度の非浸襲予測
- 2005 - 2009 農業機械・施設・利用技術による耕地環境影響の広域分散ネットワーク型評価手法開発
- 2007 - 2008 キセノンガス導入によるマイクロ・ナノバブル水を用いた代謝抑制効果に関する研究
- 2006 - 2007 Development of measuring device of the hydraulic conductivity of cell membrane and the control of membrane water permeability under stress
- 2004 - 2005 細胞膜の水透過性に及ぼすアクアポリンの消失と葉菜類の貯蔵性に関する研究
- 2003 - 2005 Study on the mechanism of quality deterioration of agricultural products through cell membrane permeability and surface nature of cell wall
- 2000 - 2003 生理活性機能成分を付与した加工食品の開発
Show all
Papers (99):
-
Siripatrawan U, Makino Y. Assessment of food safety risk using machine learning-assisted hyperspectral imaging: Classification of fungal contamination levels in rice grain. Microbial Risk Analysis. 2024. 100295-100295
-
Siripatrawan U, Makino Y. Hyperspectral imaging coupled with support vector machine for classification of anthracnose infection on mango fruit. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy. 2024. 309. 123825
-
Kamruzzaman M, Kalita D, Ahmed M. T, ElMasry G, Makino Y. Effect of variable selection algorithms on model performance for predicting moisture content in biological materials using spectral data. Analytica Chimica Acta. 2022. 1202. 339390-339390
-
Makino Y, Ichinose K, Yoshimura M, Kawahara Y, Yuge L. Efficient preservation of sprouting vegetables under simulated microgravity conditions. PLOS ONE. 2020. 15. 10. e0240809-e0240809
-
Makino Y, Amino G. Digitization of broccoli freshness integrating external color and mass loss. Foods. 2020. 9. 9. 1305-1305
more...
MISC (92):
-
牧野義雄. 包装による園芸作物の鮮度保持効果とその定量化技術. コンバーテック. 2024. 52. 8. 73-79
-
牧野義雄. 微細孔袋包装による生鮮野菜の機能性成分増強. アグリバイオ. 2022. 6. 10. 940-941
-
牧野義雄. 国産ネギの調理法および品質に関する調査. 香川短期大学紀要. 2022. 50. 153-157
-
Yoshio Makino. Paradigm shifts in post-harvest system engineering to contribute to the stable supply of horticultural products. 2021. 33. 4. 1-6
-
牧野義雄. AIと光センシング技術を利用した生鮮食品の非破壊品質評価. 日本食品工学会誌. 2021. 22. 3. A8-A11
more...
Patents (8):
Books (14):
-
A Guide to Near-Infrared Spectroscopy
Nova Science Publishers 2023 ISBN:9798886977752
-
食品容器包装の新しいニーズ、規制とその対応
(株)技術情報協会 2020 ISBN:9784861048036
-
Handbook of Agricultural Machinery and Food Engineers
2020 ISBN:9784339052671
-
青果物の鮮度評価・保持技術-収穫後の生理・化学的特性から輸出事例まで-
(株)エヌ・ティー・エス 2019 ISBN:9784860436216
-
包装学基礎講座「(13)食品包装技法の科学」
日本包装学会 2019
more...
Lectures and oral presentations (406):
-
包装・加熱処理と冷凍保存温度がブロッコリーの栄養成分含有量の消長に及ぼす影響
(日本食品科学工学会第71回大会 2024)
-
加熱および包装保存に伴うブロッコリー中機能性成分の動態
(日本包装学会第33回年次大会 2024)
-
栄養学
(管理栄養士国家試験受験対策講座 2024)
-
Rapid and chemical-free method for monitoring quality of dried shrimp using machine learning-assisted hyperspectral imaging
(11th Shelf Life International Meeting 2024)
-
食物学、食品流通・消費
(フードスペシャリスト資格認定試験直前対策講座 2023)
more...
Works (7):
-
Studies on the processed food with functional substances for biological activity
2000 - 2002
-
低塩加工調味料の衛生管理に関する研究
牧野義雄 1999 - 2001
-
醤油粕の家畜飼料への有効利用に関する技術開発
牧野義雄 1997 - 2000
-
Studies on the effective utilization of soy sauce lees for domestic animal feed
1997 - 1999
-
青果物鮮度保持包装条件の最適化に関する研究
牧野義雄 1991 - 1998
more...
Education (1):
- 1982 - 1986 Kagawa University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
- Doctor (Agriculture) (Kyoto University)
Work history (11):
- 2021/04 - 現在 Kagawa Junior College Department of Life Culture Professor
- 2019/11 - 2022/11 South China University of Technology Academy of Conpemporary Food Engineering Visiting Professor
- 2021/09 - 2021/09 Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
- 2007/07 - 2021/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Associate Professor
- 2004/07 - 2007/06 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Lecturer
- 2004/04 - 2004/06 Kagawa Prefectural Industrial Technology Center
- 2002/04 - 2004/03 香川県商工労働部主任
- 1997/06 - 2002/03 香川県発酵食品試験場主任研究員
- 1994/10 - 1997/05 香川県食品試験場主任研究員
- 1991/06 - 1994/09 香川県食品試験場主任技師
- 1986/05 - 1991/05 Kagawa Prefectural Agricultural Experiment Station
Show all
Committee career (39):
- 2022/04 - 現在 香川県立笠田高等学校 学校評議員
- 2021/01 - 現在 Foods Editorial Board Member
- 2020/04 - 現在 農畜産業振興機構 評価委員会委員
- 2019/11 - 現在 Food Packaging and Shelf Life Editorial Board Member
- 2019/09 - 現在 日本生物環境工学会 編集幹事
- 2014/09 - 現在 日本生物環境工学会 理事
- 2014/04 - 現在 日本食品科学工学会 Food Science and Technology Research編集委員
- 2010/07 - 現在 日本包装学会 理事
- 2019/08 - 2021/09 日本食品工学会 理事
- 2004/04 - 2020/07 日本包装学会 編集委員
- 2014/09 - 2019/09 日本生物環境工学会 和文誌副編集委員長
- 2013/08 - 2019/08 日本食品工学会 代議員
- 2017/08 - 2018/07 日本学術振興会 国際事業委員会書面評価員
- 2017/08 - 2018/07 日本学術振興会 国際事業委員会書面審査員
- 2017/08 - 2018/07 日本学術振興会 特別研究員等審査会専門委員
- 2017/08 - 2018/07 日本学術振興会 卓越研究員候補者選考委員会書面審査員
- 2016/07 - 2018/07 日本包装学会 編集委員長
- 2015/04 - 2018/03 農業食料工学会 食料・食品工学部会運営委員
- 2014/05 - 2018/03 農業食料工学会 食料・食品工学部会鮮度定義小委員会委員長
- 2016/04 - 2017/03 日本食品工学会 年次大会・プログラム専門委員
- 2015/04 - 2017/03 8th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agricultural and Biosystems Engineering (ISMAB 2016) Secretary
- 2015/04 - 2017/03 Engineering in Agriculture, Environment and Food 編集委員
- 2013/04 - 2017/03 農業食料工学会 編集幹事
- 2010/04 - 2017/03 日本農学会 運営委員
- 2015/01 - 2017/01 日本農学会 企画委員
- 2015/01 - 2017/01 日本農学会 常任委員
- 2009/04 - 2011/03 農業機械学会 財務幹事
- 2008/12 - 2010/11 日本学術振興会 科学研究費委員会専門委員
- 2009/04 - 2010/03 : (社)日本能率協会委員
- 2009 - 2010 The Japanese Society of Agricultural Machinery Secretary of finance
- 2007/04 - 2009/04 農業機械学会 関東支部幹事
- 2007/04 - 2009/03 農業機械学会 関東支部年次大会実行委員
- 2007/04 - 2009/03 農業機械学会 年次大会・プログラム専門委員
- 2007/04 - 2008/03 日本食品工学会 年次大会・プログラム専門委員
- 2007 - 2008 Japan Society for Food Engineering Annual conference and technical program committee
- 2007 - 2008 The Japanese Society of Agricultural Machinery Annual conference committee of Kanto branch
- 2007 - 2008 The Japanese Society of Agricultural Machinery Secretary of Kanto branch
- 2007 - 2008 The Japanese Society of Agricultural Machinery Annual conference and technical program committee
- 2004 - The Society of Packaging Science and Technology, Japan Vice Editor-in-Chief
Show all
Awards (23):
- 2024/08 - 日本包装学会 功労賞
- 2019/09 - 日本生物環境工学会 学術賞 貯蔵環境気体組成変化に対する収穫後野菜の応答に関する生理学的研究
- 2018/06 - 日本食品機械工業会 AP賞(研究者評価部門) 非破壊分析による農作物の品質評価
- 2018/05 - 日本農業工学会 フェロー
- 2018/01 - Organizing Committee of 2nd International Conference on Food and Agriculture Technologies Best Presentation Award Visible near-infrared hyperspectral imaging coupled with multivariate analysis and image processing for detection of yellowness in ready-to-eat pork sausages
- 2017/07 - 日本包装学会 ポスター賞 Mechanism of sulforaphane accumulation in a broccoli floret
- 2017/03 - Hong Kong Chemical, Biorogical & environmental Engineering Society Best Oral Presentation Rapid and non-destructive prediction of pH in cooked pork sausages using hyperspectral imaging
- 2016/05 - The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers Poster Award (8th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agricultural and Biosystems Engineering) The effect of CO2 nanobubbles on E. Coli
- 2015/09 - 日本生物環境工学会 生物環境システム科学賞 プラスチック袋包装による青果物貯蔵環境気体組成および機能性成分制御
- 2013/09 - Japanese Society of Agricultural, Biological and Environmental Engineers and Scientists Best Paper Award Influence of aluminum oxide on estimation of chlorpyrifos dried on apple skin using UV spectral reflectance
- 2012/12 - Japan National Member Organization Best Paper Award Properties of the water containing nanobabbles as a new technology of the acceleration of physicochemical activity
- 2012/10 - 日本熱物性学会 第33回日本熱物性シンポジウムベストプレゼンテーション賞 ナノバブル含有水の特性と植物の生長促進
- 2009/07 - Society For Cryobiology Best Presentation Award In situ observation of xenon hydrate formation in onion tissue by using NMR and powder X-ray diffraction measurement
- 2009/05 - 日本冷凍空調学会 学術賞 キセノンガスを用いた野菜組織内の水の構造化とクラスレート水和物の形成-NMRによるプロトン緩和時間の観察-
- 2008/08 - 日本食品工学会 第9回2008年度年次大会優秀発表賞 疎水性ガスによる水の構造化を利用した生鮮農産物の低温保存
- 2008 - Marquis Who's Who in the World 2009
- 2008 - Japan Society for Food Engineering 2008 Annual Conference Excellent Presentation Prize
- 2008 - Academic Prize of Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers
- 2007/10 - (社)日本冷凍空調学会 平成19年度(2007年度年次大会)優秀講演賞 低温領域における疎水性ガスによる水の構造化を利用した農産物の保存
- 2007 - Marquis Who's Who in Science and Engineering 2008-2009
- 2001/06 - 日本包装学会 学会賞(吉野賞) 青果物鮮度保持技術向上に対する貢献
- 2001 - The Prize of the Society of Packaging Science and Technology, Japan (Yoshino Prize)
- Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 2007 Annual Conference Excellent Presentation Prize
Show all
Association Membership(s) (6):
日本農学会
, THE JAPANESE SOCIETY FOR BIOLOGICAL SCIENCES IN SPACE
, 日本食品科学工学会
, 日本生物環境工学会
, 日本包装学会
, 日本食品工学会
Return to Previous Page