Rchr
J-GLOBAL ID:200901098111655420   Update date: Feb. 01, 2024

Yamauchi Ryo

ヤマウチ リョウ | Yamauchi Ryo
Affiliation and department:
Job title: Professor Emeritus
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (30): フリーラジカル ,  トコフェロール ,  抗酸化剤 ,  HPLC ,  電気化学検出 ,  β-カロテン ,  4-オキソ-2-ノネナール ,  リポソーム ,  脂質ヒドロペルオキシド ,  脂質過酸化反応 ,  α-トコフェロール ,  抗酸化 ,  ホスファチジルコリン ,  ミセル溶液 ,  抗酸化作用 ,  酸化ストレス ,  γ-トコフェロール ,  ビタミンE ,  脂質フリーラジカル ,  フリーラジカル捕捉 ,  不飽和アルデヒド ,  ペルオキシラジカル ,  生体膜 ,  化学発光検出 ,  天然抗酸化剤 ,  脂質過酸化 ,  抗酸化ビタミン ,  antioxidant ,  lipid peroxidation ,  vitamin E
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2014 - 2016 Free-radical scavenging reaction of gamma-tocopherol during the decomposition of lipid hydroperoxides
  • 2011 - 2013 Effect of vitamin E on the secondary oxidation process of unsaturated lipids
  • 2008 - 2010 Analysis of lipid-alkyl radical scavenging reactions of vitamin E
  • 2006 - 2007 Studies on the inhibitory effect of vitamin E against secondary reaction of lipid peroxidation
  • 2003 - 2004 Analysis of the free radical scavenging products of vitamin E in biological systems using a high-sensitive HPLC method
Show all
MISC (121):
Books (10):
  • 第3章カロテノイドの抗酸化作用機構.pp.125-131.宮下和夫監修“カロテノイドの科学と最新応用技術”
    東京:シーエムシー出版 2009
  • 第4章第2節 カロテノイドの分類と性質 pp. 73-75、第5節 カロテノイドの生体作用 pp.88-92. 食品機能性の科学編集委員会編 監 西川研二郎“食品機能性の科学”
    東京:産業技術サービスセンター 2008
  • Addition Products of alpha-Tocopherol with Lipid-Derived Free Radicals, pp.309-327. in “Vitamin E, Vitamins & Hormones Vol 76” Litwack, G. ed.
    Academic Press,San Diego 2007 ISBN:9780123735928
  • Yamauchi, R.: Addition Products of α-Tocopherol with Lipid-Derived Free Radicals in “Vitamin E, Vitamins & Hormones Vol 76” Litwack, G. ed. , pp. 309-327.
    Academic Press,San Diego 2007 ISBN:9780123735928
  • 2-5.低分子抗酸化物質 1.トコフェロール酸化物.pp. 136-142. 二木鋭雄,野口範子,内田浩二編“酸化ストレスマーカー”
    東京:学会出版センター 2005 ISBN:4762230413
more...
Education (5):
  • 1976 - 1979 京都大学大学院 農学研究科博士課程 食品工学専攻
  • - 1979 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1974 - 1976 京都大学大学院 農学研究科修士課程 食品工学専攻
  • 1970 - 1974 Gifu University
  • - 1974 Gifu University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
  • Master of Agriculture (Kyoto University)
Work history (7):
  • 2000/04 - 2017/03 Gifu University
  • 2000 - 2004 Professor, Faculty of Agriculture,
  • 2004 - - Professor, Faculty of Applied Biological Sciences,
  • 1989/03 - 2000/03 Gifu University
  • 1989 - 2000 Assistant Professor, Faculty of Agriculture,
Show all
Association Membership(s) (7):
アメリカ油化学会(American Oil Chemists' Society) ,  日本ビタミン学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  Society for Free Radical Biology and Medicine ,  American Chemical Society ,  Americal Oil Chemists' Society
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page