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J-GLOBAL ID:201301061899087534   Update date: Sep. 02, 2024

Morinaga Yae

モリナガ ヤエ | Morinaga Yae
Affiliation and department:
Job title: 准教授
Homepage URL  (1): http://kaken.nii.ac.jp/d/r/40404818.ja.html
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - 2025 家庭科教員養成課程におけるオンライン活用教育実践プログラムの開発と検証
  • 2019 - 2020 幕末における日英饗応料理からみる食文化の変遷
  • 2011 - 2012 Physiological study of Food factor with caspase inhibitory activity
  • 2011 - 2011 Study on the effects of pectin, a undigestible polysaccharide, on bioavailability of flavonoids
Papers (34):
  • Use of school lunches with the motif of Reki-Shoku (Historical Meals) in home economics classes : the Sankin-kōtai Lunchbox. 2023. 56. 73-81
  • Yae Morinaga, Yoshiko Goto, Yoshio Okazaki, Mari Nishioka, Masaru Shibata. Recipe Ideas Using Citrus nagato-ozu - a Citrus Fruit from Yamaguchi Prefecture. 2023. 3. 1-7
  • MORINAGA Yae, ABE Momoko, NISHI Atsuko, GOTO Yoshiko. Regional Characteristics of Yamaguchi Prefecture Local Cuisine "Itoko-ni" - Focusing on Ingredients, Dashi and Seasonings -. 2023. 72. 237-246
  • MORINAGA Yae, NOMURA Yoshifumi, KAWARAYA Hiroshi, SAKAMOTO Mayuka, NAKAMURA Yuuji, CHIJIMATSU Tetsuhiro, YOSHIOKA Tomoko, HARADA Keisuke, NISHI Atsuko. Development and food education of school lunches utilizing Reki-Shoku (Historical Meals): Dishes Originally Served at Anglo-Japanese Dinners in 1867. Yamaguchi University Faculty of Education Bulletin of the Integrated Center for Education Research and Training. 2022. 54. 13-21
  • MORINAGA Yae, NAKAI Katsumi, KAWAMURA Hisayo, NISHI Atsuko, HOSHINO Hiroshi, NISHIO Koichiro, GOTO Yoshiko. Proposal of recipes for each region of Yamaguchi prefecture's local cuisine "Kencho" from research. Yamaguchi University Faculty of Education Bulletin of the Integrated Center for Education Research and Training. 2022. 53. 129-136
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MISC (78):
Patents (2):
Books (37):
  • 長門大酢レシピ集
    山口大学 2023
  • どんぶり・雑炊・おこわ
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191824
  • 野菜のおかず : 春から夏
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191893
  • いも・豆・海藻のおかず
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191916
  • 年取りと正月の料理
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191954
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Lectures and oral presentations  (93):
  • 就労障害者を対象とした清涼飲料水の摂取に関する教育の効果の検討
    (第44回日本家庭科教育学会中国地区会研究発表会 2024)
  • 山口県の郷土料理ちしゃなますの年代別の認知度と材料
    (一般社団法人日本調理科学会2023年度大会 2023)
  • 大学生の野菜の調理とエコクッキングに関する意識調査
    (日本栄養改善学会 第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • 大学生の大学での調理学実習、アルバイトでの調理経験が野菜の廃棄率と所要時間および調理器具に関する調査
    (第69回日本栄養改善学会学術総会 2022)
  • 山口県の家庭料理 地域の特徴
    (日本調理科学会2022年度大会 2022)
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Work history (1):
  • 2019/01 - 現在 Yamaguchi University Faculty of Education
Committee career (21):
  • 2023/08 - 現在 日本家庭科教育学会中国支部 会計
  • 2015/04 - 現在 山口県食育推進会議 委員
  • 2015/04 - 現在 山口県家庭科教育研究会 理事
  • 2021/05 - 2025/03 東京書籍 令和7年度発行予定中学校技術・家庭科教科書「新しい技術・家庭科」編集協力者
  • 2022/11 - 2024/03 日本調理科学会2023年度大会実行委員会 委員会委員
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Awards (2):
  • 2023/03 - 文化庁 食文化「知の活用」振興事例 山口大学教育学部・附属小中学校歴食給食プロジェクト
  • 2011/11 - 青森県糖質研究会 遠藤賞 「地域食資源に含まれる糖質の探索と生理機能の研究」
Association Membership(s) (3):
日本食品科学工学会 ,  THE JAPAN ASSOCIATION OF HOME ECONOMICS EDUCATION ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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