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J-GLOBAL ID:201601000152817677   Update date: Nov. 16, 2024

Tanaka Fukuyo

Tanaka Fukuyo
Research field  (3): Horticulture ,  Food sciences ,  Plant nutrition, soil science
Research keywords  (7): aroma ,  Apple ,  状態診断 ,  bio-markers ,  Metabolomics ,  Stable isotope tracing ,  Plant Nutrition
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2024 - 2027 酸素耐性型Clostridium属細菌によるコナギ種子発芽阻害のメカニズム解明とその応用
  • 2024 - 2027 バラ科果実の香気成分エンサイクロペディア : トランスオミクスで読み解く遺伝子進化
  • 2022 - 2025 Mechanisms of hypoxic response during the initiation of physiological disorders in fruit.
  • 2021 - 2024 無核化処理により「シャインマスカット」の香気成分組成が変化する分子機構の解明
  • 2020 - 2023 Pyruvate metabolism associated with ester synthesis in apple
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Papers (49):
  • Miyuki Kunihisa, Mai F. Minamikawa, Ryoichi Yano, Yoshihiro Kawahara, Miho Tatsuki, Hiroyuki Kawahigashi, Shigeki Moriya, Junko Tazawa, Yoshimichi Hatsuyama, Tomoko Fukasawa-Akada, et al. Susceptibility of apple cultivars to watercore disorder is associated with expression of bidirectional sugar transporter gene MdSWEET12a. Scientia Horticulturae. 2024. 334. 113297-113297
  • Khin Thuzar Win, Fukuyo Tanaka, Kiwamu Minamisawa, Haruko Imaizumi-Anraku. Growth and Yield Dynamics in Three Japanese Soybean Cultivars with Plant Growth-Promoting Pseudomonas spp. and Bradyrhizobium ottawaense Co-Inoculation. Microorganisms. 2024
  • Chikako Honda, Fukuyo Tanaka, Yoshihiro Ohmori, Amane Tanaka, Kotone Komazaki, Kengo Izumi, Ken-ichiro Ichikawa, Saneyuki Kawabata, Atsushi J. Nagano. Differences in the Aroma Profiles of Seedless-treated and Nontreated ‘Shine Muscat’ Grape Berries Decrease with Ripening. The Horticulture Journal. 2024
  • Khin Thuzar Win, Sawa Wasai-Hara, Fukuyo Tanaka, Aung Zaw Oo, Kiwamu Minamisawa, Yoshikazu Shimoda, Haruko Imaizumi-Anraku. Synergistic N2-fixation and salt stress mitigation in soybean through dual inoculation of ACC deaminase-producing Pseudomonas and Bradyrhizobium. Scientific Reports. 2023. 13. 1
  • Junko Tazawa, Hisami Kobayashi, Yasuhiro Tanizawa, Akira Uchino, Fukuyo Tanaka, Yasufumi Urashima, Shigenori Miura, Mitsuo Sakamoto, Moriya Ohkuma, Masanori Tohno. Clostridium folliculivorans sp. nov., isolated from soil samples of an organic paddy in Japan. International journal of systematic and evolutionary microbiology. 2023. 73. 4
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MISC (117):
  • 田中福代, 内野彰, 遠野雅徳, 田澤純子. 水田から分離された新規Clostridium属細菌の米ぬか分解産物の特徴とコナギ発芽抑制効果. 日本土壌肥料学会講演要旨集(Web). 2023. 69
  • 田中福代, 矢野亮一, 増田甚八, 増田甚八, 葛西智, 岡崎圭毅, 立木美保. Varietal difference in aroma profile of apple responds to 1-MCP treatment. 園芸学研究 別冊. 2022. 21. 1
  • 田中福代, 早川文代, 望月寛子, 中野優子, 風見由香利, 岡崎圭毅, 増田甚八, 増田甚八, 朽方ひかり, 朽方ひかり, et al. リンゴの香気成分プロファイル事例と風味推定への試み. 日本食品科学工学会大会講演集. 2022. 69th
  • 岡崎圭毅, 馬橋美野里, 田中福代. 揮発性有機化合物を利用した非破壊栄養診断の試み. 日本土壌肥料学会講演要旨集(Web). 2022. 68
  • 塔野岡(寺門)純子, 岡崎圭毅, 田中福代, 唐澤敏彦, 大脇良成. 窒素固定エンドファイト(Bradyrhizobium sp.AT1)を接種したサツマイモ地下部のメタボローム解析. 日本土壌肥料学会講演要旨集(Web). 2022. 68
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Patents (7):
Books (1):
  • Advanced technology of metabolomics and its practical application
    2008 ISBN:9784882319887
Lectures and oral presentations  (24):
  • みついり’ふじ’における特徴的香気プロファイルとその関連遺伝子発現
    (園芸学会 2018)
  • Effects of bacterial endophytes on the density and preference of spider mites (Acari: Tetranychidae)
    (XV International Congress of Acarology 2018)
  • 成熟に伴うモモの香りの変化とその品種特性の解析
    (日本土壌肥料学会 2018)
  • トマト葉先枯れ症に対する軽減策の検討:代謝産物分析による発症要因の解明
    (日本土壌肥料学会講演要旨集 2018)
  • 香りに注目:国産果物の品質向上を目指して
    (日本食品科学工学会 2018)
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Education (1):
  • 1986 - Science University of Tokyo Faculty of Pharmaceutical Sciences
Professional career (1):
  • 博士(農学) (筑波大学)
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 農研機構 高度分析研究センター
  • 1997/04 - 2021/03 農林水産省 農業研究センター (農研機構 中央農業研究センターに改組)
  • 1986/10 - 1997/03 農林水産省 九州農業試験場
  • 1986/04 - 農林水産省 農業研究センター
Committee career (3):
  • 2012/04 - 2018/03 日本アイソトープ協会 ライフサイエンス部会安定同位体委員会委員
  • 2011/04 - 2015/03 日本農芸化学会 和文誌編集委員
  • 2002/04 - 2006/03 日本土壌肥料学会 理事
Awards (4):
  • 2017/09 - 日本果汁協会 技術奨励賞
  • 2017/08 - 日本食品科学会 論文賞 リンゴみつ入り果の官能特性と香味成分プロファイルおよびその形成メカニズム
  • 2002/11 - 農学会 農学進歩賞
  • 2001/04 - 日本土壌肥料学会 奨励賞
Association Membership(s) (4):
THE JAPANESE SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPANESE SOCIETY OF SOIL SCIENCE AND PLANT NUTRITION
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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