Rchr
J-GLOBAL ID:201801002643573670   Update date: Jun. 30, 2021

Yamaki Shogo

ヤマキ ショウゴ | Yamaki Shogo
Affiliation and department:
Job title: 助教
Research field  (3): Marine/Aquatic life sciences ,  Applied microbiology ,  Food sciences
Research keywords  (4): Fishery products ,  Food Safety ,  Bacteriophage ,  Food Microbiology
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2020 - 2021 Development of Morganella phage cocktails for inhibition of histamine food poisoning in fishery products
  • 2019 - 2020 The study on control of histamine poisoning of fishery products with peracetic acid
  • 2018 - 2020 腸管出血性大腸菌に感染する広宿主域ファージの感染機構の解明と食品への応用
  • 2016 - 2018 ファージセラピーによるヒスタミン食中毒制御法の構築に関する研究
Papers (10):
MISC (5):
Books (3):
  • 食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術
    シーエムシー出版 2020
  • Seafood Safety and Quality - Chapter 5
    CRC Press 2018
  • Seafood Safety and Quality - Chapter 3
    CRC Press 2018
Education (4):
  • 2014 - 2017 Hokkaido University
  • 2012 - 2014 北海道大学 海洋応用生命科学専攻 修士課程
  • 2008 - 2012 Hokkaido University
  • 2005 - 2008 北海道大麻高等学校
Professional career (1):
  • Ph.D. (Hokkaido University)
Work history (3):
  • 2018/04 - 現在 北海道大学大学院水産科学研究院 海洋応用生命科学部門 助教
  • 2017/04 - 2018/03 北海道大学大学院水産科学研究院 日本学術振興会特別研究員 PD(DC2より切替)
  • 2016/04 - 2017/03 北海道大学大学院水産科学院 日本学術振興会特別研究員 DC2
Awards (2):
  • 2018/09 - Japanese Society of Food Microbiology Japanese Journal of Food Microbiology 2017 Best Paper Award Distribution of fishery products and histamine producing ability of Morganella psychrotolerans, a psychrotrophic histamine-producing bacterium.
  • 2015/08 - 日本食品科学工学会 第11回若手の会 優秀ポスター企業賞 広宿主域を示すPhotobacterium damselae subsp. damselae溶菌バクテリオファージの探索とその性状
Association Membership(s) (4):
International Association for Food Protection ,  JAPANESE SOCIETY OF FOOD MICROBIOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page