Rchr
J-GLOBAL ID:200901096456829592   Update date: Jan. 17, 2024

Sakamoto Koji

サカモト コウジ | Sakamoto Koji
Affiliation and department:
Research field  (3): Food sciences ,  Bioorganic chemistry ,  Applied biochemistry
Research keywords  (18): 介護 ,  超臨界二酸化炭素 ,  ニオイセンサー ,  機能性 ,  飲料 ,  ペクチン ,  膜ろ過 ,  香料 ,  フレーバー ,  食品 ,  高齢者 ,  介護食 ,  Beverage ,  Pectin ,  Membrane filtration ,  Fragrant material ,  Flavor ,  Food
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2019 - 2021 酵素含浸を用いた咀嚼・嚥下困難者用炊飯米及び穀類加工品の開発に関する研究
  • 2016 - 2018 においによる嚥下食の嗜好性の検証、
  • 2016 - 2018 氷結晶誘導を利用した酵素含浸による形状保持型介護食作製に関する研究
  • 2016 - 2017 京料理と嚥下食のコラボレーション
  • 2014 - 凍結含浸法を利用した常温流通可能な形状保持軟化介護食の製造技術の開発
Show all
Papers (117):
more...
MISC (46):
more...
Patents (17):
  • 穀類加工品、穀類加工品の製造方法、および軟化穀類加工品の製造方法
  • 食材への酵素導入方法
  • 高齢者向け缶詰食品の製造方法
  • 乾燥食品素材およびその製造方法
  • 食品用豆類,その製造方法及びこれを用いた食品
more...
Books (16):
  • 食品の冷凍・解凍技術と商品開発
    シーエムシー出版 2023
  • 食品の科学 改訂3版
    南江堂 2022 ISBN:9784524228720
  • 酵素トランスデユーサーと酵素技術展開
    シーエムシー出版 2020
  • 高齢者用食品の開発と市場動向
    シーエムシー出版 2019
  • 高付加価値化・生産性向上のための最先端食品加工技術,五十部誠一郎監修
    S$T出版 2017
more...
Works (1):
  • 酵素急速含浸法を用いた硬さ制御技術・機能性食品素材の開発(農林水産省研究高度化事業受託研究)
    2005 -
Education (1):
  • - 1980 Kobe University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (九州大学)
Work history (1):
  • 2012/04 - 2014/03 Hiroshima Prefectural Technology Research Institute, Food Technology Research Center
Committee career (6):
  • 2019/04 - 現在 農林水産省 競争的資金審査委員
  • 2014/04 - 現在 日本調理食品研究会 理事
  • 2012 - 現在 日本食品科学工学会 評議員
  • 2012/04 - 2014/03 日本食品科学工学会 授賞選考委員
  • 2008 - ~ 日本食品科学工学会理事
Show all
Awards (11):
  • 2014/04 - 文部科学省 文部科学大臣表彰科学技術賞
  • 2013/11 - 公益社団法人発明協会 地方発明表彰中国経済産業局長賞
  • 2009 - Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry Most-Cited Paper Award
  • 2008 - 日本食品科学工学会技術賞
  • 2008 - 安藤百福賞 優秀賞
Show all
Association Membership(s) (3):
日本摂食・嚥下リハビリテーション学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本食品科学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page