研究者
J-GLOBAL ID:200901075569448717   更新日: 2020年09月01日

佐藤 里絵

サトウ リエ | Satoh Rie
所属機関・部署:
職名: 上級研究員
ホームページURL (2件): http://www.naro.affrc.go.jp/nfri-neo/introduction/chart/0203/index.htmlhttp://www.naro.affrc.go.jp/english/laboratory/nfri/organization/02food_function_division/04/index.html
研究分野 (2件): 植物分子、生理科学 ,  分子生物学
研究キーワード (4件): 環境ストレス ,  機能性成分 ,  Food Allergen ,  食物アレルゲン
競争的資金等の研究課題 (3件):
  • 食物アレルゲン
  • food allergy
  • Molecular Mechanisms of gene expression in response to hypoosmolality in higher plants
論文 (21件):
  • Rie Satoh, IkuyaTsuge, ReikoTokuda, ReikoTeshima. Analysis of the distribution of rice allergens in brown rice grains and of the allergenicity of products containing rice bran. Food Chemistry. 2019. 276. 761-767
  • Shigeru Katayama, Daiki Yamaguchi, Yuta Suzuki, Ahmad M. Al Athamneh, Takakazu Mitani, Rie Satoh, Reiko Teshima, Yoshinori Mine, Soichiro Nakamura. Oral Immunotherapy with a Phosphorylated Hypoallergenic Allergen Ameliorates Allergic Responses More Effectively Than Intact Allergen in a Murine Model of Buckwheat Allergy. Molecular Nutrition & Food Research. 2018. 1800303
  • L. Einhorn, G. Hofstetter, S. Brandt, E. K. Hainisch, I. Fukuda, K. Kusano, A. Scheynius, I. Mittermann, Y. Resch-Marat, S. Vrtala, et al. Molecular allergen profiling in horses by microarray reveals Fag e 2 from buckwheat as a frequent sensitizer. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2018. 73. 7. 1436-1446
  • Rie Satoh, Reiko Teshima. Proteomic Approaches for Allergen Analysis in Crop Plants. Proteomics in Food Science: From Farm to Fork. 2017. 469-483
  • Rie Satoh, Reiko Teshima. Allergen Analysis in Plants and Use in the Assessment of Genetically Modified Plants. Genetically Modified Organisms in Food. 2016. 455
もっと見る
MISC (58件):
書籍 (2件):
  • Proteomic Approaches for Allergen Analysis in Crop Plants
    Academic Press 2017 ISBN:9780128040072
  • Allergen Analysis in Plants and Use in the Assessment of Genetically Modified Plants
    2015
学歴 (6件):
  • 2001 - 2004 筑波大学
  • 2001 - 2004 筑波大学大学院 生物物理化学専攻
  • 1994 - 1996 筑波大学大学院 バイオシステム専攻
  • 1994 - 1996 筑波大学
  • 1989 - 1993 東京理科大学 応用生物科学科
全件表示
学位 (1件):
  • 博士(理学) (筑波大学)
経歴 (10件):
  • 2016/04 - 現在 農研機構 食品研究部門 食品健康機能研究領域 食品機能評価ユニット 上級研究員
  • 2013/01 - 2016/03 農研機構 食品総合研究所 食品分析研究領域 成分解析ユニット 主任研究員
  • 2010/04 - 2012/12 農研機構 食品総合研究所 食品素材科学研究領域 任期付研究員
  • 2009 - 2010 国立医薬品食品衛生研究所 代謝生化学部 研究助手
  • 2008 - 2009 独立行政法人 農業生物資源研究所 特別研究員
全件表示
受賞 (4件):
  • 2012/06 - Best Paper Award, The 7th Japanese Journal of Food Chemistry and Safety
  • 2012/06 - Best Research Award, The 14th Japanese Society of Food Chemistry
  • 2012/06 - 日本食品化学学会第7回論文賞
  • 2012/06 - 日本食品化学学会第14回奨励賞
所属学会 (3件):
日本食品化学学会 ,  日本アレルギー学会 ,  日本分子生物学会
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る