研究者
J-GLOBAL ID:201101065963232790
更新日: 2022年08月28日
山脇 和樹
ヤマワキ カズキ | YAMAWAKI Kazuki
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研究分野 (1件):
園芸科学
研究キーワード (3件):
低温障害
, 品質保持
, 収穫後生理
競争的資金等の研究課題 (6件):
クダモノトケイソウの成熟に関する研究
青果物の鮮度保持に関する研究
青果物の低温障害に関する研究
Ripening of passionfruits
Keeping quality of horticultural products
Chilling injurg of horticultural products
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論文 (26件):
責任著者]Gang Ma, 共著者, 山脇 和樹. Identification and quantitative analysis of beta-cryptoxanthin and beta-citraurin esters in Satsuma mandarin fruit during the ripening process. Food Chemistry. 2017. (vol)234. (num). (356)-(364)
責任著者]Witchulada Yungyuen, Masaya Kato, 共著者]Kazuki Yamawaki. Regulation of ascorbic acid metabolism in response to different temperature in citrus juice sacs in vitro. Scientia Hortticulturae. 2017. (vol)217. (num). (1-(7)
Lancui Zhang, Gang Ma, Kazuki Yamawaki, Yoshinori Ikoma, Hikaru Matsumoto, Terutaka Yoshioka, Satoshi Ohta, Masaya Kato. Regulation of ascorbic acid metabolism by blue LED light irradiation in citrus juice sacs. PLANT SCIENCE. 2015. 233. (num). 134-142
Gang Ma, Lancui Zhang, Chandra Kurnia Setiawan, Kazuki Yamawaki, Tatsuo Asai, Fumie Nishikawa, Shigenori Maezawa, Hiroshi Sato, Nobuhisa Kanemitsu, Masaya Kato. Effect of red and blue LED light irradiation on ascorbate content and expression of genes related to ascorbate metabolism in postharvest broccoli. POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY. 2014. 94. 97-103
責任著者]Gang Ma, Masaya Kato, 共著者]Asami Matsuta, Kazuki Matsutani, Kazuki Yamawaki, Masaki Yahata, Lancui Zhang. Enzymatic Formation of β-Citraurin from β-Cryptoxanthin and Zeaxanthin by Carotenoid Cleavage Dioxygenase4 in the Flavedo of Citrus Fruit. Plant Physiology. 2013. 163. 2. 682-695
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MISC (2件):
責任著者]T.Ushimaru, 共著者]T.Nakagawa, Y.Fujioka, K.Daicho, M.Naito, Y.Yamauchi, H.Nonaka, K.Amako, K.Yamawaki, N.Murata. Transgenic Arabidopsis plants expressing the rice dehydroascorbate reductase gene are resistant to salt stress. JOURNAL OF PLANT PHYSIOLOGY. 2006. 163. 1179-1184
Effect of conditioning at different temperatures and humidities on quality of several varieties of citrus fruits. Journal of the Japanese Society of Horticultural Science. 1992. 61. 1
特許 (1件):
柑橘類に含まれるカロテノイド色素の増強方法
書籍 (8件):
野菜園芸学の基礎
農山漁村文化協会 2014
ヒューマン・エコロジーをつくる
共立出版 2010
食品保蔵・流通技術ハンドブック
建帛社 2006
中国少数民族の農と食の智恵
明石書店 2002
果実の鮮度保持マニュアル
流通システム研究センター 2000
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講演・口頭発表等 (20件):
萎凋レタスの高温水による吸水、復元メカニズムの解明
(日本食品保蔵科学会第64回大会 2015)
酸化ストレスによる低温感受性植物の低温耐性獲得に関する研究
(日本食品保蔵科学会誌 2014)
萎凋レタスの高温水による復元に関する研究
(日本食品保蔵科学会 2014)
カンキツ培養砂じょうにおけるカロテノイド関連遺伝子の発現に及ぼすアブシジン酸受容体および代謝不活性化阻害剤の影響
(平成25年度園芸学会秋季大会、園芸学研究第13巻別冊1、439頁 2014)
カンキツ培養砂じょうにおけるカロテノイド集積に及ぼすアブシジン酸受容体および代謝不活性化阻害剤の影響
(平成25年度園芸学会秋季大会、園芸学研究第12巻別冊2、529頁 2013)
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学歴 (4件):
- 1984 大阪府立大学 農学研究科 園芸農学
- 1984 大阪府立大学
- 1979 静岡大学 農学部 園芸学
- 1979 静岡大学
学位 (1件):
農学博士 (大阪府立大学)
所属学会 (4件):
日本食品科学工学会
, 日本食品低温保蔵学会
, 日本生物環境調節学会
, 園芸学会
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