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J-GLOBAL ID:200901005049713797
Update date: Oct. 02, 2024
Sakamoto Kaoru
サカモト カオル | Sakamoto Kaoru
Affiliation and department:
Job title:
Researcher
Research field (2):
Food sciences
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (4):
食物学
, 食生活
, Food Science
, Food Culture
Research theme for competitive and other funds (15):
- 2024 - 2025 Development of high quality frozen bean jam products with low sugar content
- 2017 - 2020 Study on Characteristics of Sugars with Different Melting Points and its Generating Mechanism in Processed Food
- 2013 - 2015 Study on Food Characteristics Using the New Cooking System
- 2014 - 2015 焼メレンゲおよびマカロン等焼き菓子における砂糖の加熱熔融特性
- 2010 - 2013 砂糖の調理特性に影響する新因子
- 2013 - 砂糖の新規加熱熔融特性の創出による食品加工技術開発
- 2010 - 2012 A new factor which has an effect on the cooking characteristics of granulated sugars
- 2003 - 砂糖の加熱特性におよぼす結晶構造の影響と食生活への応用
- 1998 - 環境と調理科学
- 1998 - Environment and Cookery Science
- 1991 - 1991 炊飯における温水浸漬が米飯の食味にあたえる影響
- 1986 - 食生活意識に関する研究
- 1986 - Study of Consciousness of Dietary Life
- 1984 - 炊飯に関する研究
- 1984 - Study of Rice Cooking
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Papers (108):
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作田 はるみ, 坂本 薫, 片寄 眞木子, 田中 紀子, 富永 しのぶ, 中谷 梢, 原 知子, 本多 佐知子. 「次世代に伝え継ぐ 日本の家庭料理」聞き書き調査による兵庫県の郷土料理の特徴と学校給食における伝承のための取り組み. 日本調理科学会誌. 2024. 57. 2. 113-125
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福井涼太, 河村春香, 河村春華, 北川奈実, 星野萌, 八谷彩音, 坂本薫, 中出麻紀子. 居住形態の異なる大学生の野菜料理摂取皿数と経済状況、食習慣、外食・中食における野菜料理選択に対する食意識との関連. 日本健康教育学会誌. 2024. 32. 1. 3-14
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伊藤雅之, 白杉(片岡)直子, 坂本薫. Consideration for Sustainable Food Culture and the Environment (2) Environmental Issues with Food Production: from Intact Forests to Oil Palm Plantations in Tropical Southeast Asia. 日本調理科学会誌. 2023. 56. 6. 237-245
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鷲尾 圭司, 白杉(片岡) 直子, 坂本 薫. 持続可能な食文化と環境を考える(1)瀬戸内海で育まれた魚食文化 : 地勢との関わりと環境問題-Consideration for Sustainable Food Culture and the Environment(1)Fish-eating Culture Nurtured in the Seto Inland Sea : Relationship with Topography and Environmental Issues. 日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan / 日本調理科学会 編. 2023. 56. 5. 191-198
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Naoko Suga, Eri Tsumura, Yuzuka Naito, Ikue Hamaguchi, Satoru Matsuda, Kyuichi Kawabata, Kaoru Sakamoto. Thermal stability of cricket powder and its effects on antioxidant activity, physical, and sensory properties of rice crackers. LWT. 2023. 186. 115267-115267
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MISC (110):
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Nakatani Kozue, Sakamoto Kaoru, Yoshimura Miki. Effects of differences in wheat flour and wheat starch on the properties of Akashiyaki. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2024. 35. 74
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Sakamoto Kaoru, Sakamoto Tomoka, Uchida Haruka, Morii Saeko. Rice Cooking Characteristics of Germ Rice. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2024. 35. 68
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Morii Saeko, Sakamoto Kaoru. Effect of inside conditions of a steam convection oven on temperature changes assuming cooked rice. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2024. 35. 70
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中谷梢, 中谷梢, 吉村美紀, 吉村美紀, 坂本薫, 坂本薫. 明石焼とたこ焼の生地の比較. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2023. 2023
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坂本薫. Research on Cooking Characteristics of Cooked Food. 日本調理科学会誌. 2023. 56. 2
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Patents (2):
Books (8):
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The Theory and Practices of Intergenerational learning; Series 3 Intergenerational Exchange Activities as a Social Network toward the Creation of a New Society
Sangakusyuppan 2022 ISBN:9784908877469
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災害時炊き出しマニュアル
東京法規出版 2012
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エキスパート管理栄養士シリーズ 調理学 第3版
化学同人 2011
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生活環境学ライブラリー5調理科学概論
朝倉書店 2005
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給食マネジメント実習
学建書院 2003
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Lectures and oral presentations (51):
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Effects of differences in wheat flour and wheat starch on the properties of Akashiyaki
(Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2024)
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Effect of inside conditions of a steam convection oven on temperature changes assuming cooked rice
(Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2024)
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Rice Cooking Characteristics of Germ Rice
(Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2024)
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市販キノコ類のゆで加熱による遊離アミノ酸の変化
(日本調理科学会近畿支部第49回研究発表会 2023)
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品種の異なる小豆あんのレジスタントスターチ量がテクスチャーに及ぼす影響
(日本調理科学会近畿支部第49回研究発表会 2023)
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Works (6):
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うすくち醤油の調理性に関する研究
2004 -
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Survey of Consumer's Consciousness and Taste on the Aspetic Cooked Rice
1998 - 2001
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環境と調理科学
1998 -
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Environment and Cookery Science
1998 -
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炊飯に関する研究
1986 -
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Professional career (2):
- Doctor (Kobe University)
- master of home economics (Nara Women's University)
Work history (7):
Committee career (19):
- 2024/07 - 現在 姫路市民間活用事業者選定委員会 委員長
- 2022/04 - 現在 日本給食経営管理学会 評議員、代議員
- 2022/04 - 現在 中播磨地域づくり活動支援委員会 委員長
- 2014/06 - 現在 姫路市学校給食運営審議会 委員長
- 2013 - 現在 日本栄養改善学会近畿支部 評議員
- 2012 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
- - 現在 姫路市指定管理者選定委員会 委員
- 2020/06 - 2024/06 日本調理科学会 理事
- 2009/04 - 2024/03 日本調理科学会近畿支部 常任委員
- 2020/04 - 2022/03 日本調理科学会近畿支部 支部長
- 2018/05 - 2022/03 日本家政学会関西支部 副支部長
- 2009/04 - 2018/03 西播磨ビジョン委員会 専門委員
- 2014/01 - 2017/12 日本調理科学会 代議員
- 2011 - 2015 日本家政学会 代議員
- 2012/05 - 2014/05 兵庫県栄養士会 理事
- 2001/10 - 2013/03 姫路市男女共同参画プラン推進懇話会 会長
- 2006/04 - 2010/04 日本家政学会関西支部 地区幹事
- 2004/02 - 2008/12 日本調理科学会近畿支部 支部委員
- 1999/07 - 2000/11 姫路市総合計画策定審議会 委員
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Awards (8):
Association Membership(s) (12):
日本学校保健学会
, 日本公衆衛生学会
, 日本給食経営管理学会
, 日本食育学会
, 日本食生活学会
, 日本伝統食品研究会
, 兵庫県栄養士会
, 日本栄養士会
, 日本応用糖質科学会
, 日本栄養改善学会
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
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