Rchr
J-GLOBAL ID:200901015787411016   Update date: Jul. 22, 2024

ICHIKAWA Sosaku

イチカワ ソウサク | ICHIKAWA Sosaku
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (4): Nano/micro-systems ,  Food sciences ,  Catalytic processes and resource chemistry ,  Applied biofunctional and bioprocess engineering
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2021 - 2024 Optimum design and production of next-generation food dispersions, effectively ingestible nutritional and functional ingredients
  • 2020 - 2023 Development of a predictive method for digestion kinetics of food nutrients using a gastrointestinal digestion simulator
  • 2017 - 2020 Analysis of digestibility of solid foods by gastrointestinal digestion simulators aiming for controlling nutrient adsorption
  • 2017 - 2020 Production, Processing, and Business Strategies for Sustainable Development of Seaweed Industry in Indonesia
  • 2015 - 2018 Analysis of digestion characteristics of foods by developing a human duodenum digestion simulator equipped with peristalsis function
Show all
Papers (197):
  • Zaitian Wang, Hiroyuki Kozu, Kunihiko Uemura, Isao Kobayashi, Sosaku Ichikawa. Effect of mechanical properties on in vitro dynamic digestion of starch contained in hydrogels. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024
  • Yumeto Ogata, Takashi Kuroiwa, Sosaku Ichikawa. Facilitated encapsulation of a nonionic contrast agent for X-ray computed tomography into lipid vesicles by the multiple emulsification-solvent evaporation method. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2023. 113360-113360
  • Damasceno, B. C, Nakajima, M, Taarji, N, Kobayashi, I, Ichikawa, S, Neves, M. A. Improvements in Visual Aspects and Chemical, Techno-Functional and Rheological Characteristics of Cricket Powder (Gryllus bimaculatus) by Solvent Treatment for Food Utilization. Foods. 2023. 12. 7. 1422-1422
  • Kato, K, Tanji, H, Ichikawa, S. Drying characteristics of a Japanese dry-cured ham model: Effect of temperature and humidity. INTERNATIONAL FOOD RESEARCH JOURNAL. 2022. 29. 6. 1429-1438
  • Yokoyama, Fumio, Nakajima, Mitsutoshi, Ichikawa, Sosaku. Analysis of Calcium Sulfate Scaling Phenomena on Reverse Osmosis Membranes by Scaling-Based Flux Model. MEMBRANES. 2022. 12. 9
more...
MISC (80):
  • 千田南, 千田南, 小林功, 植村邦彦, 市川創作, 庄野厚. ヒト胃消化シミュレーターを用いたハム等の消化挙動の解析. 日本食品工学会年次大会講演要旨集. 2020. 21st
  • 小林功, 市川創作, 神津博幸, 王在天, 植村邦彦. 食品の消化挙動を観察・評価できるヒト胃消化シミュレーターの実用化. 農研機構食品研究部門成果情報(Web). 2020. 2020
  • 松本 悟志, 松本 颯太, 丸山 優樹, 氏家 清和, 市川 創作, 中嶋 光敏. 2017年度 インドネシアの研究施設および海藻圃場,加工工場の視察報告. 海藻資源 = Seaweed resources. 2018. 41. 6-8
  • 王在天, 王在天, 神津博幸, 植村邦彦, 小林功, 市川創作. 胃消化シミュレーターと小腸消化試験によるゲル状食品中の澱粉消化挙動の解析. 日本食品工学会年次大会講演要旨集. 2018. 19th
  • 神津博幸, 神津博幸, WANG Zheng, WANG Zaitian, 中嶋光敏, 中嶋光敏, NEVES Marcos A., NEVES Marcos A., 植村邦彦, 佐藤誠吾, et al. In vitro Digestion of Oil-containing Hydrogels Using Gastric Digestion Simulator: a Model Analysis for Oil Release Control inside Human Stomach. 日本食品工学会誌. 2018. 19. 2
more...
Patents (13):
  • 胃モデル装置
  • 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
  • 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
  • 7.高分子電解質複合体およびその製造方法
  • Method for producing vesicles, vesicle obtained by the production method, and W/O/W emulsion for producing vesicle
more...
Books (20):
  • バイオリファイナリーと分離技術, 日本液体清澄化技術工業会
    2020
  • Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences
    Blackwell Publishing Ltd. 2013 ISBN:9780470670
  • 油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック
    2012 ISBN:9784621049471
  • 油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック
    丸善 2012
  • 消化管内流動現象のシミュレーション(書名 進化する食品テクスチャー研究)
    エヌ・ティー・エス 2011
more...
Lectures and oral presentations  (70):
  • ダイズおよびコオロギ粉を使用した3Dフードプリンタ用ペーストの特性評価
    (日本食品工学会 第23回(2022年度)年次大会)
  • ヒト胃消化シミュレーターを用いたハム等の消化挙動の解析
    (日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020)
  • 大麦粉含有ホットケーキのヒト胃消化シミュレーターを用いた消化挙動の解析
    (日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020)
  • タンパク質の変性・凝集状態とタンパク質含有固形食品の力学的強度による胃消化性制御
    (日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020)
  • 微細藻ユーグレナを添加し製麹した米麹粉末の胃消化シミュレーターによる消化活性評価
    (日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020)
more...
Committee career (2):
  • 2007 - 現在 化学工学会 関東支部 幹事/代議員(2014-04-(現在))/バイオ部会役員(2014-04-(現在))
  • 2007 - 現在 化学工学会 学会誌編集委員/関東支部 幹事/代議員(2014-04-(現在))/バイオ部会役員(2014-04-(現在))
Awards (3):
  • 2008 - The Archer Daniels Midland award
  • 1997 - 日本膜学会研究奨励賞
  • 1993 - 化学工学会関東支部長賞
Association Membership(s) (7):
American Oil Chemists' Society ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  Chemical Society of Japan ,  The Society for Bioscience and Bioengineering, Japan ,  THE MEMBRANE SOCIETY OF JAPAN ,  THE SOCIETY OF CEMICAL ENGINEERS, JAPAN ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page