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J-GLOBAL ID:200901040682298596   Update date: Apr. 08, 2025

Masashi Hisamoto

ヒサモト マサシ | Masashi Hisamoto
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://www.wine.yamanashi.ac.jp/
Research field  (2): Food sciences ,  Bioorganic chemistry
Research keywords  (8): ワイン ,  anthocyanin ,  Polyphenol ,  Tanninn ,  Proanthocyanidins ,  分析化学 ,  Enology ,  Food Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2025 - 2028 Global warming adapted winemaking techniques and molecular mechanisms of interspecific hybrid grapes
  • 2020 - 2023 Evaluation of pigments and astringent taste by non-enzymatic oxidationn in red wine
  • 2016 - 2019 Studies on polymeric pigments in red wines
  • 2013 - 2016 Characterization of pyranoanthocyanin in red wine
  • 2013 - 2014 ワインパミスを活用した機能性色素の開発
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Papers (51):
  • Norermi Firzana Alfian, Masashi Hisamoto, Satoshi Kishigami. Inverse embryonic responses of In vivo and In vitro fertilized mouse embryos to vitamin B supplementation during preimplantation period with limited long-term risks. Theriogenology. 2025. 239. 117392-117392
  • Genki Kainuma, Ayano Mochizuki, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto, Norihisa Kusumoto, Gilles de Revel, Tohru Okuda. Understanding Wood Polysaccharide Depolymerization and Denaturation Under Different Toasting Conditions Through Analysis of Sugars Extracted from French Oak Chips. Beverages. 2024. 10. 4. 118-118
  • Study on Decision Efficiency for the Implementation of In Situ Bioremediation of Chloroethene-Contaminated Sites Using Wine Pomace Extract. Journal of Environmental Biotechnology. 2024. 24. 1. 91-95
  • Tohru Okuda, Kyohei Maeda, Itsuki Serizawa, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto. Differences in the Behavior of Anthocyanin Coloration in Wines Made from Vitis vinifera and Non-vinifera Grapes. Fermentation. 2024. 10. 4. 216-216
  • Genki Kainuma, Ayano Mochizuki, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto, Gilles De Revel, Tohru Okuda. Quantitative analysis of sugars extracted from French oak (Quercus petraea) chips: Effect of toasting temperature. OENO One. 2024. 58. 2
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Books (4):
  • ワイン醸造技術
    公益財団法人 日本醸造協会 2022
  • 栄養科学イラストレイテッド 食品学II 改訂第2版
    羊土社 2021 ISBN:9784758113663
  • 食品分野におけるメタボリックプロファイリング : 成分、産地、品質評価・向上
    エヌ・ティー・エス 2021 ISBN:9784860437442
  • 食品学 : 食品成分と機能性 第2版(新スタンダード栄養・食物シリーズ, 5)
    東京化学同人 2021 ISBN:9784807916832
Lectures and oral presentations  (131):
  • 13C NMRを用いたワイン中の酒石酸の電離平衡の解析
    (日本食品科学工学会 令和7年度関東支部大会 2025)
  • 国産木材のワイン樽への利用に向けた研究:非揮発性成分の観点から
    (日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2024札幌大会 2024)
  • メルローのpHの違いがワインのポリフェノールに与える影響
    (日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2024札幌大会 2024)
  • ジグルコシドアントシアニンの高分子色素への変換とワインへの影響
    (日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2024札幌大会 2024)
  • 非産膜マスカット・ベーリーAワインHexane抽出物の産膜抑制効果
    (日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2024札幌大会 2024)
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Education (1):
  • - 2004 Graduate School of Human Life Science, Osaka City University Graduate School of Human Life and Ecology
Professional career (1):
  • Awarded Doctor of Philosophy (Osaka City University)
Work history (4):
  • 2011/07 - 現在 University of Yamanashi The Faculty of Life and Environmental Sciences Graduate School Associate Professor
  • 2011/07 - 現在 University of Yamanashi Graduate Faculty of Interdisciplinary Research Faculty of Life and Environmental Sciences Associate Professor
  • 2007/04 - 2011/06 University of Yamanashi Department of Research Interdisciplinary Graduate School of Medicine and Engineering Assistant Professor
  • 2004/04 - 2007/03 University of Yamanashi Department of Research Interdisciplinary Graduate School of Medicine and Engineering
Committee career (4):
  • 2024/04 - 現在 (公社)日本食品科学工学会 代議員
  • 2024/03 - 現在 (公社)日本食品科学工学会 関東支部 運営委員会委員
  • 2014/05 - 現在 甲州市役所 甲州市ワイン品質審査会
  • 2005/04 - 現在 日本ブドウ・ワイン学会 編集委員
Awards (1):
  • 2013/11 - 日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN) 日本ブドウ・ワイン学会 技術賞 ワインとブドウのフェノール化合物の分析
Association Membership(s) (6):
日本食品科学工学会 ,  American Chemical Society ,  American Society of Enology and Viticulture, Japan Chapter ,  American Society of Enology and Viticulture ,  日本農芸化学会 ,  日本醸造学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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