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J-GLOBAL ID:200901056662636200   Update date: Jul. 17, 2024

Hayakawa Kazuhide

ハヤカワ カズヒデ | Hayakawa Kazuhide
Affiliation and department:
Research keywords  (9): Lake Biwa ,  脂肪酸 ,  陸水学 ,  生物地球化学 ,  有機物 ,  DOM ,  Biogeochemistry ,  Fatty Acid ,  Organic matter
Research theme for competitive and other funds  (27):
  • 2024 - 2027 Exploring the potential of bacteria-derived submicron particles to drive biological pumps
  • 2022 - 2026 Unveiling the organic matter dynamics functioning in lake hypolimnion
  • 2023 - 2026 水質・底質の健全化に資する底生動物の機能評価と彼らの減少がもたらすリスクの推定
  • 2022 - 2025 Clarification of oxygen consumption systems in anaerobic water masses caused by global warming
  • 2021 - 2024 Microbial Nitrogen Pump: Bacterial semi-labile dissolved organic nitrogen as a nutrient transport pathway in aquatic systems
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Papers (73):
  • Takehiro Kazama, Kazuhide Hayakawa, Takamaru Nagata, Koichi Shimotori, Akio Imai. Impact of climate change and oligotrophication on quality and quantity of lake primary production: A case study in Lake Biwa. 2023
  • Kazuhide Hayakawa, Shn-ichi Nakano, Renhui Li, Fuhong Sun, Fengchang Wu, Naoko Takei, Koichi Shimotori, Akio Imai. Absorption properties of dissolved organic matter in East Asian temperate lakes. Limnology. 2023. 24. 3. 235-250
  • Maho Iwaki, Kazuhide Hayakawa, Naoshige Goto. An Estimation of Precipitation Retention Time Using Depth Metres in the Northern Basin of Lake Biwa. Atmosphere. 2022. 13. 5
  • Takehiro Kazama, Kazuhide Hayakawa, Takamaru Nagata, Koichi Shimotori, Akio Imai, Kazuhiro Komatsu. Size-dependent susceptibility of lake phytoplankton to light stress: an implication for succession of large green algae in a deep oligotrophic lake. Hydrobiologia. 2022. 849. 5. 1115-1130
  • Kenji Tsuchiya, Noriko Tomioka, Kazuhiro Komatsu, Tomoharu Sano, Ayato Kohzu, Akio Imai, Kazuhide Hayakawa, Takamaru Nagata, Takahiro Okamoto, Tomoyuki Ohara. Horizontal variability and regulation of bacterial production in Lake Biwa, Japan. Limnology. 2021. 23. 1. 231-243
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MISC (70):
  • 早川和秀, 山口保彦, 霜鳥孝一, 布施泰朗, 中野伸一. ナノ濾過膜を用いた琵琶湖水中の溶存有機物の分画法の開発. 日本腐植物質学会第39回講演会. 2023
  • 布施泰朗, 矢次美貴, 早川和秀, 山口保彦. Development and Application of an In-situ Fulvic Acid-like Fluorescence Sensor. 日本水環境学会年会講演集. 2023. 57th
  • 矢次美貴, 布施泰朗, 布施泰朗, 山口保彦, 早川和秀. 現場型フルボ酸様蛍光センサーの開発と琵琶湖北湖における応用. 分析化学討論会講演要旨集(Web). 2023. 83rd
  • 佐藤祐一, 早川和秀, 永田貴丸, 山口保彦, 尾原禎幸, 尾原禎幸, 中村光穂, 中村光穂, 岡本高弘, 酒井陽一郎, et al. 湖沼の円滑な物質循環につながる要件と指標に関する研究. 滋賀県琵琶湖環境科学研究センター研究報告書(Web). 2023. 19
  • 藤原茉那, 布施泰朗, 初雪, 早川和秀, 山口保彦. 蛍光X線分析による琵琶湖北湖における懸濁物質の動態解析. 日本陸水学会大会講演要旨集. 2023. 87th (CD-ROM)
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Books (6):
  • Lake Biwa: Interactions between its nature and people, 2nd edition
    Springer, Tokyo 2020
  • Lake Biwa: Interactions between its nature and people, 2nd edition
    Springer, Tokyo 2020
  • 琵琶湖の科学 : みずのこと・いきもののこと
    滋賀県琵琶湖環境科学研究センター,サンライズ出版(発売) 2020 ISBN:9784883256822
  • The geology, Biodiversity and Ecology of Lake Hovsgol (Mongolia)
    Backhuys Publishers 2006
  • 東アジアモンスーン域の湖沼と流域
    名古屋大学出版会 2006
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Lectures and oral presentations  (2):
  • 湖沼の気候変動影響の解明に向けた物質循環研究
    (日本分析化学会第84回分析化学討論会 2024)
  • Molecular weight fractionation of dissolved organic nitrogen in the water of Lake Biwa using nanofiltration membranes
    (日本水環境学会年会講演集 2024)
Education (2):
  • - 1996 Nagoya University Graduate School of Science
  • University of Tsukuba
Professional career (1):
  • Doctor of Science
Work history (3):
  • 2020/04 - 現在 Lake Biwa Environmental Research Institute Comprehensive analysis Division director
  • 2005 - Lake Biwa Environmental Research Institute
  • 1996 - 滋賀県琵琶湖研究所 研究員
Committee career (20):
  • 2022 - 現在 環境省「琵琶湖における水質管理手法検討会」 委員
  • 2014 - 現在 滋賀県 「琵琶湖における新たな水質管理のあり方懇話会」委員
  • 2017 - 2023 大津市 「環境影響評価専門委員会」委員
  • 2021 - 2022 環境省「湖沼水環境適正化対策調査検討会」 委員
  • 2021 - 2021 滋賀県「西の湖水質改善対策検討会」 委員
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Awards (1):
  • 2001 - 有機地球化学研究会 研究奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本有機地球化学会 ,  日本陸水学会 ,  日本地球化学会 ,  The Association for the Sciences of Limnology and Oceanography
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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