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J-GLOBAL ID:200901061025154077   Update date: Jun. 20, 2024

Fujii Tsutomu

フジイ ツトム | Fujii Tsutomu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.agri.fukushima-u.ac.jp
Research field  (4): Molecular biology ,  Food sciences ,  Applied microbiology ,  Applied biochemistry
Research keywords  (5): 発酵 ,  酵母 ,  醸造学 ,  応用微生物学 ,  environmental reserch
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2021 - 2025 Glycerophosphocholine as a choline supplement- functions, absorption and application-
  • 2022 - 2025 酵母菌体内酵素が関与する清酒の劣化臭「老香」生成機構の解明と新規抑制法の開発
  • 2021 - 2024 ゲノム科学・技術を採用した栽培・発酵好適性イネ系統の開発基盤研究
  • 2023 - 2024 発酵食品「酒粕」の機能性成分含量を維持した食品素材の試作開発
  • 2021 - 2022 福島の酒類産業等の活性化のための酒類醸造・食品発酵に適した 乳酸菌の開発研究
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Papers (91):
  • Yusuke Shibata, Tasuku Yamada, Yuriko Ikeda, Muneyoshi Kanai, Tsutomu Fujii, Takeshi Akao, Tetsuya Goshima, Atsuko Isogai, Toshinari Takahashi. Effect of S-adenosyl-methionine accumulation on hineka odor in sake brewed with a non-Kyokai yeast. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2024. 137. 4. 268-273
  • Mitsuki Umino, Mayumi Okuda, Takeshi Okubo, Tsutomu Fujii, Kiminori Matsubara. Long-term intake of α-glycerophosphocholine (GPC) suppresses microglial inflammation and blood-brain barrier (BBB) disruption and promotes neurogenesis in senescence-accelerated mice prone 8 (SAMP8). Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023. 87. 12. 1537-1542
  • 磯谷敦子, 横野瑞希, 久保田健斗, 上田剛, 駒越まるみ, 藤井力, 落合伸夫, 笹本喜久男. 全国新酒鑑評会出品酒の「甘臭・カラメル様」「焦臭」指摘に関与する成分とその生成要因の解析. 日本醸造学会誌. 2022. 117. 9. 657-667
  • Fumikazu Akamatsu, Tsutomu Fujii, Yukari Igi, Akiko Fujita, Osamu Yamada, Atsuko Isogai. Different carbon stable isotopic compositions of CO2 in sparkling sake using natural and exogenous carbonation methods. Journal of Food Composition and Analysis. 2022. 109. 104474-104474
  • Michiko Endo, Ren Ito, Ayaka Ise, Shinya Ueta, Mei Yamamura, Yurina Uehara, Yuzo Fujii, Ryoko Kanda, Akiko Fujita, Atsuko Isogai, et al. Isolation of Aspergillus oryzae mutants producing low levels of 2,4,6-trichloroanisole. The Journal of General and Applied Microbiology. 2022. 68. 1. 24-29
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MISC (48):
  • 松田幹, 松岡信, 小山良太, 藤井力, 高橋秀和, 吉田英樹, 菅波眞央, 北野英己, 吉田晋弥. 令和3年度福島大学重点研究分野「foR-Fプロジェクト」に指定された「ゲノム科学・技術を採用した栽培・発酵好適性イネ系統の開発基盤研究」. 地域創造. 2024. 35. 2. 1-4
  • 藤井 力. ウイルスは考えない,とお天道さまはお見通し. 日本生物工学会誌. 2024. 102. 3. 95-95
  • 藤井力, 奥田将生, 吉田晋弥, 吉田英樹, 松岡誠, 青木政晴, 栗林喬, 田中純平, 畠山明, 青木俊雄, et al. 特集「多様な日本酒の開発の新展開」を企画. アグリバイオ. 2024. 8. 4. 6-32
  • Tsutomu FUJII. New Technologies for Producing various types of Sake. 2024. 8. 4. 6-7
  • 藤井力. 最優秀賞とタイズスタイル賞を受賞して. アカデミア・コンソーシアムふくしま ニューズレター れんけい. 2023
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Patents (16):
  • 1,2-ジヒドロキシ-5-(メチルスルフィニル)ペンタン-3-オンの生成能が低い酵母の作出方法
  • 液体中の含硫黄化合物の除去方法
  • 変形性関節症予防用組成物、変形性関節症予防用食品組成物、変形性関節症予防用食品添加物及び変形性関節症予防用医薬
  • アルコール飲料におけるクエン酸添加の有無を判定する方法
  • 醸造物又はその加工品中の葉酸含量の低減を防止する方法。
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Books (11):
  • Sleep Science and Sleep Tech
    2023 ISBN:9784781317274
  • 発酵・醸造食品の最前線II
    シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316567
  • 発酵・醸造食品の最前線II
    シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316567
  • 醸造の事典(北本勝ひこ ・大矢禎一 ・後藤奈美 ・五味勝也 ・高木博史 編)
    朝倉書店 2021
  • 抗疲労・抗ストレス・睡眠改善食品の開発
    シーエムシー出版 2020
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Lectures and oral presentations  (252):
  • 醸造酒の魅力と 酒粕や甘酒、健康の話
    (赤木地域公民館主催事業 セカンドライフ世代・男性対象「チャレンジ講座」 2024)
  • 酒粕や甘酒の健康効果の話
    (橘ときめき大学(郡山市) 2023)
  • 発酵食品「酒粕」の潜在力ー老化抑制や脳機能活性化の可能性ー
    (京都市酒造技術講演会 2023)
  • 甘酒飲用による気分改善効果の時間帯別解析
    (第10回日本時間栄養学会学術大会 2023)
  • AiZ'S RiCE栽培における酒粕堆肥施用を援用した栽培方法が品質・食味におよぼす影響
    (日本作物学会東北談話会 第66回講演会 2023)
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Education (2):
  • - 1989 Waseda University
  • - 1987 Waseda University School of Education
Professional career (2):
  • Master of Science (Waseda University)
  • Doctor of Science (Waseda University)
Work history (18):
  • 2023/04 - 現在 福島大学大学院 食農科学研究科 教授
  • 2023/04 - 現在 福島大学農学群食農学類附属発酵醸造研究所 副所長
  • 2019/04 - 現在 Fukushima University
  • 2016/07 - 2019/03 National Research Institute of Brewing Quality and Evaluation Research Division Director
  • 2015/04 - 2019/03 Hiroshima University Graduate School of Biosphere Science
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Committee career (15):
  • 2023/05 - 現在 日本農芸化学会 東北支部幹事(副支部長)
  • 2022/06 - 現在 日本醸造学会 幹事
  • 2019/09 - 現在 日本農芸化学会 東北支部参与
  • 2019/05 - 現在 バイオインダストリー協会 アルコール・バイオマス研究会幹事
  • 2019/04 - 現在 バイオインダストリー協会 バイオサイエンスとインダストリー誌編集委員
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Awards (4):
  • 2022/07 - FUKUSHIMA TECH PLANTER FUKUSHIMA TECH PLANT GRAND PRIXタイズスタイル賞 「酒粕」の発酵の力を活かして健康長寿社会をつくる
  • 2022/07 - FUKUSHIMA TECH PLANTER FUKUSHIMA TECH PLANT GRAND PRIX最優秀賞 「酒粕」の発酵の力を活かして健康長寿社会をつくる
  • 2010 - 日本醸造協会技術賞
  • 2008 - 日本農芸化学会BBB論文賞
Association Membership(s) (10):
酵母遺伝学フォーラム ,  バイオインダストリー協会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生物工学会 ,  日本醸造学会 ,  The Society for Bioscience and Bioengineering ,  and Agrochemistry ,  Biotechnology ,  Japan Society for Bioscience ,  Brewing Society of Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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