Rchr
J-GLOBAL ID:200901075907773998
Update date: Oct. 18, 2024 Minamiyama Yukiko
ミナミヤマ ユキコ | Minamiyama Yukiko
Affiliation and department: Job title:
Professor
Other affiliations (1): Research field (1):
Nutrition and health science
Research keywords (7):
食環境安全性
, 活性酸素.フリーラジカル
, アンチエイジング
, 酸化ストレス
, NO
, oxidative stress
, reactive oxygen species
Research theme for competitive and other funds (12): - 2022 - 2025 肺線維症を基礎に発症する急性肺障害の機序の解明と治療法の開発
- 2021 - 2024 エクスポソーム暴露による酸化ストレスを指標とした生体への影響と予防法の確立
- 2021 - 2024 Development of new therapeutic agents for organ fibrosis based on chronic inflammation
- 2021 - 2024 小腸上皮特異的味覚受容体欠損マウスを用いたNAFLDと肝再生不全の機序解明
- 2023 - 2024 食品添加物摂取における脳ー精巣ー腸内フローラに及ぼす影響とその予防法の開発
- 2022 - 2023 食品添加物による生体内酸化ストレスおよび腸内細菌叢変化とその防御法に関する研究
- 2010 - 2012
高齢者などの栄養障害における安全な非ステロイド系抗炎症剤(NSAIDs)投与法の検討
- 2004 - 2007 Preventim of metabolic syndrome
穀物発酵食品およびその他食素材のヒト好塩基球を用いた免疫抑制および免疫賦活効果の検討
肝保護作用を有する新規抗糖尿病薬の開発
生活習慣病(糖尿病)と活性酸素
簡便かつ高感度な食品安全性評価系の開発と安全対策法
Show all
Papers (193): -
Hiroko P. Indo, Moragot Chatatikun, Ikuo Nakanishi, Ken-ichiro Matsumoto, Motoki Imai, Fumitaka Kawakami, Makoto Kubo, Hiroshi Abe, Hiroshi Ichikawa, Yoshikazu Yonei, et al. The Roles of Mitochondria in Human Being’s Life and Aging. Biomolecules. 2024. 14. 10. 1317-1317
-
Shigekazu Takemura, Yukiko Minamiyama, Norihiko Ito, Atsushi Yamamoto, Hiroshi Ichikawa, Kanako Nakagawa, Shinya Toyokuni, Mayuko Osada-Oka, Toshikazu Yoshikawa. Heat-treated and/or lysozyme-treated <i>Enterococcus faecalis</i> (FK-23) improves the progression of renal disease in a unilateral ischemia-reperfusion injury rat model. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2024
-
Risa Imamiya, Akari Shinohara, Daisuke Yakura, Takehiro Yamaguchi, Koji Ueda, Ami Oguro, Yukiko Minamiyama, Hiroshi Ichikawa, Yasuhiko Horiguchi, Mayuko Osada-Oka. Escherichia coli-Derived Outer Membrane Vesicles Relay Inflammatory Responses to Macrophage-Derived Exosomes. mBio. 2023. 14. 1. e0305122
-
Yuri Sawada, Hiroshi Ichikawa, Naoyuki Ebine, Yukiko Minamiyama, Ahad Abdulkarim D Alharbi, Noriaki Iwamoto, Yoshiyuki Fukuoka. Effects of High-Intensity Anaerobic Exercise on the Scavenging Activity of Various Reactive Oxygen Species and Free Radicals in Athletes. Nutrients. 2023. 15. 1
-
Maryam E Elshafei, Yukiko Minamiyama, Hiroshi Ichikawa. Singlet oxygen from endoperoxide initiates an intracellular reactive oxygen species release in HaCaT keratinocytes. Journal of clinical biochemistry and nutrition. 2022. 71. 3. 198-205
more... MISC (211): -
古市優衣, 竹村茂一, 市川寛, 岡真優子, 今宮里沙, 大谷直子, 神谷知憲, 中川加奈子, 南山幸子. 食品添加物による生体への影響とα-tocopherolによる予防効果. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
- 梅嵜彩香, 市川寛, 南山幸子. Construction of UVA-Induced Photoaging Model in Human Keratinocytes. 日本香粧品学会誌. 2020. 44. 3
- 梅嵜彩香, 市川寛, 山本真衣, 南山幸子, 西坂裕介. 紫外線A波によるヒト表皮角化細胞への光老化誘導におけるハーブの保護効果. 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2020. 73rd
- 小城有紗, 市川寛, 檜垣遼河, 南山幸子. 乳酸菌製剤FK-23によるヒト好中球の殺菌機能の向上は小胞体由来のCa2+が関与する. 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2020. 73rd
- 澤田有里, 市川寛, 南山幸子. 無酸素性運動がヒト血清中各種活性酸素・フリーラジカル消去活性に及ぼす影響. 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2020. 73rd
more... Patents (10): Books (19): - アンチエイジング医学の基礎と臨床 第4版
2023 ISBN:9784758304962
- <p><font size="+1">発酵機能食品ハンドブック(第2版)<br /> Miso: Fermented grain products, production, properties and benefits to health. In <b>Handbook of Fermented Functional Foods (Functional Foods and Nutraceuticals)</b></font> 2ND Edition</p>
<p>Taylor & Francis UK</p> 2008
- <p><em>Miso: Fermented grain products, production, properties and benefits to health. In Handbook of Fermented Functional Foods</em>.</p>
<p>CRC</p> 2006
- <p>グルタチオン. In 運動生理・生化学辞典</p>
<p>大修館書店</p> 2001
- <p>酸化ストレスとレドックス制御. In Vascular Biology ナビゲーター</p>
<p>メディカルレビュー</p> <p> </p> 2001
more... Lectures and oral presentations (6): -
Exposome-induced oxidative stress on both epididymis and hippocampus in rats
(ICoFF2019 2019)
-
人生100歳時代ーヘルシーエイジングのための生活習慣
(日本応用老年学会大会 2019)
-
Exposome-induced oxidative stress and protective effects of antioxidants in rats
(SIPS2019 2019)
-
「ヘルシーエイジングのすすめ-若い頃の食生活が老後を決める!」
(桜楓講座 2018)
-
ヘルシーエイジング・アンチエイジングのための生活習慣
(四條畷市 「くらしの知っ得講座」 2018)
more... Works (9): -
第35回いのちの科学フォーラム 市民公開講座 『ヘルシーエイジングを目指してー若さを保つための食生活」
2015 -
-
大阪市消費者センター市民公開講座 「アンチエイジングのための食生活」
2015 -
-
向日市市民健康講座 食品添加物の正しい知識と活用法~ヘルシーエイジングのための戦略法~
2014 -
-
京都府管理栄養士生涯学習講演「食品添加物ー正しい知識と活用法」
2013 -
-
「食事と寿命-アンチエイジングのための食事と生活習慣」向日市市民健康講座
2013 -
more... Work history (4): - 2022/04 - 現在 Osaka Metropolitan University
- 2010/04 - 現在 Kyoto Prefectural University
- 2010/04 - 現在 Osaka City University Graduate School of Medicine
- 2022/04 - 2025/03 Kyoto Prefectural University Vice President
Committee career (7): Awards (4): - 2010 - 第18回日本消化器関連学会週間ポスターセッション優秀演題賞
- 2006 - 大阪市医学会市長賞
- 2006 - 大阪市医学会長賞
- 2001 - 第5回日本フリーラジカル学会奨励賞
Association Membership(s) (9):
日本鉄バイオサイエンス学会
, 日本癌学会
, 日本NO学会
, 日本消化器病学会
, 日本肝臓学会
, 日本栄養食糧学会
, 米国肝臓学会
, 日本抗加齢医学会
, 日本酸化ストレス学会
Return to Previous Page