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J-GLOBAL ID:200901080035347536   Update date: Jan. 30, 2024

Miwa Tahara

タハラ ミワ | Miwa Tahara
Clips
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 食文化 ,  調理学
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2019 - 2023 戦後沖縄の食生活と食文化に関する一考察 -次世代への継承・創造に向けて-
  • 2013 - 2018 An Intergenerational study on Dietary Environment and Eating Habits of Okinawan People: For the Revival of Healthy Longevity
  • 2008 - 2011 Use of Local Dietary Culture as the Teaching Materials for High Schools : Focusing on the Reality of Yadori Villages of Okinawa
MISC (20):
  • Tahara, Miwa. An Examination of the Teaching Materials and Course Content of Nutrition, Food and Cooking on Local Situation in the Dietary Field of Home Economics : Through an Intergenerational Survey of Okinawa. 2017. 91. 149-157
  • 田原美和. これからの調理科学-学校教育との連携-. 創立50周年記念増刊号 日本調理科学会誌. 2017. 60-60
  • 田原 美和. 中学生の食意識と食行動に関する一考察 : 沖縄の健康長寿地域の再興に向けて-. 琉球大学教育学部紀要 / 琉球大学教育学部図書紀要委員会 編. 2016. 89. 71-79
  • Tahara Miwa, Moriyama Katsuko, Higashimori Kiyoko, Kinjo Sumiko. Current Status and Transmission of Festive Dishes during Okinawa's Seimeisai. Journal of Cookery Science of Japan. 2015. 48. 1. 49-56
  • 田原美和, 森山克子, 我那覇ゆりか. 平成24~25年度「次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理」聞き書き調査報告書:. 一般社団法人日本調理科学会「次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理委員会」. 2014. 504-505
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Books (4):
  • 沖縄市史 第三巻 民俗編 -CD編-:第2節 食生活
    沖縄市 2015
  • 具志川市史第八巻「民俗編」座談会III:『具志川市史』第八巻 民俗編 下』
    うるま市教育委員会 2011
  • 具志川市史 第八巻 民俗編上:第二節 食生活
    うるま市教育委員会 2011
  • 「煮物には三温糖を使った方がおいしくできるの?」: 『料理のなんでも小事典』 日本調理科学会
    日本調理科学会編:講談社 2008
Lectures and oral presentations  (9):
  • Okinawa Prefecture home cooking: local characteristics: Diverse cuisine by people's ingenuity
    (Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2022)
  • Okinawa Prefecture home cooking: event foods:Focusing on meals for annual events
    (Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2021)
  • 沖縄の昭和初期から米国統治期における穀類・芋類の利用に関する一考察-次世代への継承・創造に向けて-
    (2021年度日本食生活学会 第63回大会 2021)
  • Okinawa prefecture home cooking: side dishes
    (Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2019)
  • Okinawa prefecture home cooking: main dishes
    (Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2018)
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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