Rchr
J-GLOBAL ID:200901097532900001
Update date: Jul. 17, 2024
Takagi Hiroshi
タカギ ヒロシ | Takagi Hiroshi
Affiliation and department:
Job title:
Specially Appointed Professor
Homepage URL (1):
https://www.naist.jp/iri/takagi/
Research field (3):
Applied molecular and cellular biology
, Applied biochemistry
, Applied microbiology
Research keywords (24):
オルニチン
, アルギニン
, 細胞寿命
, ゲノム情報
, 代謝工学
, タンパク質工学
, システイン
, 分岐鎖アミノ酸
, バイオ燃料
, 機能性アミノ酸
, 必須アミノ酸
, プロリン
, 発酵・醸造食品
, Protein quality control
, Post-translational modifications
, Ubiquitin system
, Stress tolerant mechanisms
, Amino acid metabolism
, Nitric oxide
, Reactive oxygen species
, Oxidative stress
, Yeast
, Stress microbiology
, Applied molecular microbiology
Research theme for competitive and other funds (25):
- 2019 - 2024 Integrated understanding of nitric oxide in yeasts and fungi and its application to microbial
- 2019 - 2022 Elucidation of multifunctional proline metabolizing enzymes found in yeast and its application to improvement of cellular functions
- 2018 - 2021 機能性アミノ酸高含有酵母の育種技術を活用した発酵・醸造食品の高付加価値化および海外ブランド化
- 2018 - 2019 ロバスト性微生物およびシンプル生産プロセスの開発
- 2016 - 2019 Synthetic regulatory mechanism and physiological function of nitric oxidce in yeasts and fungi in
- 2014 - 2019 活性酸素生成の時空間的制御と細胞機能調節
- 2013 - 2016 酵母における一酸化窒素の生成機構と生理的役割の解明
- 2013 - 2016 酵母のアセチル化酵素Mpr1による細胞内抗酸化系の新しい制御機構
- 2012 - 2013 機能性アミノ酸に着目した「超ストレス耐性パン酵母」の育種と製パンプロセスの高度化
- 2011 - 2013 酵母に見出した酸化ストレス下に生成する一酸化窒素の生理機能の解明
- 2012 - 2013 酵母のアミノ酸機能性を応用した「高香味泡盛醸造」実生産技術の確立
- 2009 - 2012 酵母の酸化ストレス耐性機構の解明と高機能化
- 2010 - 2012 Anti-oxidative mechanism mediated by the yeast Mpr1 that acetylates proline catabolism intermediate and its application
- 2010 - 2011 有用アミノ酸を高生産する酵母の育種と泡盛の高付加価値化への応用
- 2008 - 2010 大腸菌ゲノム情報を活用したシステインの代謝制御機構の解明と発酵生産への応用
- 2006 - 2009 酵母のアセチル化酵素Mpr1による抗酸化機構の解明と有用酵母の育種への応用
- 2004 - 2009 異常タンパク質生成を伴うストレスに対する酵母の適応機構の解明
- 2003 - 2006 プロリンアナログを解毒する酵母の新規N-アセチル化酵素の構造機能解析と利用研究
- 2002 - 2004 タンパク質工学によるセリシン誘導体の創製、および構造と機能相関性の解明
- 2002 - 2003 プロリンアナログストレス下の出芽酵母におけるタンパク質の品質管理システム
- 2000 - 2003 出芽酵母Σ1278b株に発見したプロリンアナログ耐性に関わる遺伝子の解析
- 1997 - 2000 Investigation for sulfur metabolism in microorganisms and its application for microbial production of sulfur-containing amino acids.
- Improvement of Enzyme Function by Protein Engineering
- Molecular Breeding of Sulfur-containing Amino acid Producing Bacteria
- Molecular analysis of stress-torelant mechanisms and theri applications in the yeast Schhacromyces cerevisiae
Show all
Papers (225):
-
Shota Isogai, Akira Nishimura, Akiko Inoue, Shino Sonohara, Takashi Tsugukuni, Tomoyuki Okada, Hiroshi Takagi. Functional analysis of feedback inhibition-insensitive aspartate kinase identified in a threonine-accumulating mutant of Saccharomyces cerevisiae. Applied and environmental microbiology. 2024. e0015524
-
Daisuke Watanabe, Maika Kumano, Yukiko Sugimoto, Hiroshi Takagi. Spontaneous Attenuation of Alcoholic Fermentation via the Dysfunction of Cyc8p in Saccharomyces cerevisiae. International Journal of Molecular Sciences. 2023
-
Akira Nishimura, Ryoya Tanahashi, Hayate Nakazawa, Tomoki Oi, Misaki Mima, Hiroshi Takagi. PKA-Msn2/4-Shy1 cascade controls inhibition of proline utilization under wine fermentation models. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2023
-
Ryoya Tanahashi, Akira Nishimura, Minh Nguyen, Irnayuli Sitepu, Glen Fox, Kyria Boundy-Mills, Hiroshi Takagi. Isolation of Yeast Strains with Higher Proline Uptake and Their Applications to Beer Fermentation. Journal of Fungi. 2023
-
Daisuke Watanabe, Mikiya Kawashima, Naoya Yoshioka, Yukiko Sugimoto, Hiroshi Takagi. Rational design of alcoholic fermentation targeting extracellular carbon. npj Science of Food. 2023
more...
MISC (139):
-
高木 博史. 機能性アミノ酸高含有酵母の育種技術を活用した発酵・醸造食品の高付加価値化. 食品と開発. 2022. 57. 12. 4-9
-
高木 博史. 「アミノ酸機能工学」による酵母の高機能開発と酒類産業への応用. 日本醸造協会誌. 2022. 117. 12. 823-837
-
高木 博史, 磯貝 章太, 西村 明. 「アミノ酸機能工学」による酵母の高機能開発とその産業応用. 科学と工業. 2022. 96. 3. 57-66
-
高木博史, 西村 明, 磯貝章太. 機能性アミノ酸高含有酵母による酒類の高付加価値化. 発酵・醸造食品の最前線II. 2022. 102-116
-
アミノ酸高生産酵母の育種技術を活用した酒類の高付加価値化. 温故知新. 2022. 59. 1-11
more...
Patents (16):
Books (7):
-
醸造の事典 = Encyclopedia of jozo
朝倉書店 2021 ISBN:9784254431254
-
Stress biology of yeasts and fungi : applications for industrial brewing and fermentation
Springer 2015 ISBN:9784431552475
-
酵母の生命科学と生物工学 : 産業応用から基礎科学へ
化学同人 2013 ISBN:9784759815085
-
タンパク質工学の基礎, 松澤 洋編
東京化学同人 2004 ISBN:9784807914258
-
タンパク質-科学と工学
講談社 1999 ISBN:9784061397880
more...
Works (5):
-
システインの生理的役割の解明と発酵生産への応用
1996 - 現在
-
酵母のストレス耐性機構の解明と産業酵母の育種への応用
1995 - 現在
-
ε-ポリ-L-リジン高生産菌の分子育種
1998 - 2006
-
プロテアーゼのフォールディング機構の解明と酵素機能の改変
1986 - 2006
-
Molecular Breeding of Sulfur-containing Amino acid Producing Bacteria
1999 -
Education (5):
- 1988 - 東京大学大学院 農学系研究科 農学博士
- - 1982 Nagoya University
- - 1982 Nagoya University Graduate School, Division of Agriculture
- - 1980 Shizuoka University Faculty of Agriculture
- - 1980 Shizuoka University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
- Ph.D. (The University of Tokyo)
Work history (22):
- 2023/04 - 現在 Nara Institute of Science and Technology Professor Emeritus
- 2023/04 - 現在 Nara Institute of Science and Technology Institute for Research Initiatives Specially Appointed Professor
- 2006/04 - 2023/03 Nara Institute of Science and Technology Professor
- 2022 - 2022 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2022 - 2022 Kyoto University Graduate School of Engineering
- 2014 - 2022 Nihon University Graduate School of Bioresource Sciences
- 2021 - 2021 Kyoto University Graduate School of Agriculture
- 2005 - 2019 The University of Tokushima Graduate School of Engineering
- 2017 - 2017 Iwate University
- 2016 - 2016 Osaka City University Graduate School of Science
- 2014 - 2014 Nagahama Institute of Bio-Science and Technology
- 2011 - 2011 Nagahama Institute of Bio-Science and Technology
- 2006/04 - 2007/03 Fukui Prefectural University
- 2001/10 - 2006/03 Fukui Prefectural University Faculty of Biotechnology
- 2006 - 2006 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2004 - 2004 Hokkaido University Graduate School of Agriculture Research Faculty of Agriculture Division of Applied Bioscience
- 2002 - 2002 University of the Ryukyus Faculty of Agriculture
- 1995/04 - 2001/09 Fukui Prefectural University Faculty of Biotechnology
- 1994/07 - 1995/03 味の素株式会社 食品総合研究所 主任研究員
- 1992/07 - 1994/06 味の素株式会社 食品総合研究所 研究員
- 1982/04 - 1992/06 味の素株式会社 中央研究所 研究員
- 1986/03 - 1986/09 Department of Biochemistry, State University of New York at Stony Brook Visiting Research Associate
Show all
Awards (29):
- 2023/09 - The Society for Biotechnology, Japan Society Award of the Society for Biotechnology, Japan Fundamental research on metabolic regulations and cellular functions of microorganisms and their application to fermentation and brewing
- 2022/09 - The Society for Biotechnology, Japan Technical Award of the Society for Biotechnology, Japan Development of awamori brewing technology with new flavor utilizing microbial functions
- 2022/04 - 内閣府 令和4年春 紫綬褒章 応用微生物学研究功績
- 2021/04 - The Tojuro Iijima Foundation for Food Science and Technology The Food Science Award from the Tojuro Iijima Foundation for Food Science and Technology
- 2020/03 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry JSBBA Award Molecular mechanisms and highly-functional development for stress tolerance of the yeast Saccharomyces cerevisiae
- 2017/12 - The Japanese Biochemical Society JB Award Structure-based molecular design for thermostabilization of N-acetyltransferase Mpr1 involved in a novel pathway of L-arginine synthesis in yeast
- 2017/09 - The Society for Biotechnology, Japan Achievement Award of the Society for Biotechnology, Japan Analysis of metabolic regulatory mechanisms and physiological functions of amino acids and their applications in microorganisms
- 2016/09 - The Japanese Biochemical Society JB Award Isolation and functional analysis of yeast ubiquitin ligase Rsp5 variants that alleviate the toxicity of human α-synuclein
- 2016/09 - The Society for Biotechnology, Japan Excellent Paper Award Isolation and characterization of awamori yeast mutants with L-leucine accumulation that overproduce isoamyl alcohol
- 2016 - Institute for Fermenattion, Osaka Large-scale research grant
- 2014 - (財)東和食品研究振興会 学術奨励金
- 2014 - (公財)飯島藤十郎記念食品科学振興財団 学術研究助成
- 2014 - (公財)不二たん白質研究振興財団 研究助成
- 2013 - (公財)エリザベス・アーノルド富士財団 学術研究助成
- 2013 - (公財)アサヒグループ学術振興財団 研究助成
- 2012 - (財)すかいらーくフードサイエンス研究所 平成24年度研究助成
- 2010 - (財)エリザベス・アーノルド富士財団 学術研究助成
- 2009 - (財)エリザベス・アーノルド富士財団 学術研究助成
- 2009 - 日本水産(株) 第6回ニッスイ 研究ファンド
- 2008/03 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry JSBBA Innovative Research Program Award
- 2007 - (財)長瀬科学技術振興財団 研究助成
- 2004 - (財)野田産業科学研究所 研究助成
- 2003 - ノボザイムズジャパン 研究ファンド
- 2003 - 天野エンザイム(株) 第3回酵素応用シンポジウム研究奨励賞
- 2002 - 日本生化学会北陸支部「第7回支部奨励賞(米山賞)」
- 2001 - (財)タカノ農芸化学研究助成財団 タカノ農芸化学研究助成金
- 2000 - (財)バイオインダストリー協会 発酵と代謝研究奨励金
- 1997 - 1997年度日本農芸化学会「農芸化学奨励賞」
- 1996 - (財)医薬資源研究振興会 研究奨励金
Show all
Association Membership(s) (9):
日本NO学会
, 米国微生物学会
, 酵母遺伝学フォーラム
, 日本蛋白質科学会
, 日本生物工学会
, 日本分子生物学会
, 日本生化学会
, 日本農芸化学会
, JAPANESE SOCIETY FOR EXTREMOPHILES
Return to Previous Page