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J-GLOBAL ID:200901097937913054
Update date: Sep. 18, 2022
Ohashi Kyoko
Ohashi Kyoko
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (2):
食文化
, 調理科学
Research theme for competitive and other funds (15):
2015 - 2018 揚げ物を中心とした食文化の研究ー「昭和」と歩む食の100年-
2014 - 2018 日本における食用油脂及び油脂調理の変容と有用性の検証-食文化の視点から-
2014 - 2015 食用油脂のおいしさの研究
2014 - 2015 近代の日本各地において日常化した和風ジャガイモ料理の特徴とその変容
2009 - 2013 昭和時代の食物に関する記述データの保存と食文化史的解析-新聞・雑誌・書籍-
2008 - 2009 「昭和時代の食生活に関する記述データの保存と食文化史的解析」
2005 - 2008 「ジアシルグリセロールの乳化特性に関する研究」
2004 - 2005 「卵黄存在下におけるジアシルグリセロールの乳化性に及ぼす塩類の影響」
2004 - 2005 「ジアシルグリセロールの乳化特性」
2003 - 2004 「ジアシルグリセロールの乳化特性に及ぼす塩類の影響」
2000 - 2004 「ジアシルグリセロールの調理特性に関する研究」
2002 - 2003 「塩味の識別能に及ぼす調理済み食品摂取状況の影響」
1990 - 1991 「近代日本食物史 昭和編」
1988 - 1989 「太平洋戦争下におけるわが国の食物および食生活事情について(2)」
1987 - 1988 「太平洋戦争下におけるわが国の食物および食生活事情について(1)」
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Papers (36):
Kunihiko Soma, Kanae Inokoshi, Kyoko Yamamoto, Tadahisa Shibuya, Tsuneyuki Takeda, Kyoko Ohashi. Sensory Characteristics of High Oleic Sunflower Oil for Deep-Fat Frying. JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI. 2017. 64. 6. 302-311
Characteristics and Transformation of Japanese-style Potato Dishes in Modern Japan. 2016. 29. 65-75
榎戸真理, 大橋きょう子. 食用亜麻仁油の加熱調理における劣化の程度及び嗜好評価. 昭和女子大学大学院 生活機構研究科紀要. 2016. 25. p.35-p.49
Kyoko Ohashi. Cooking Oil & Fat as Seen in Literature -1921~1945-. 2015. 学苑. 899号. p.15-p.27
Chiho YOSHIDA, Miki SEKIMOTO, Kyoko OHASHI. Effects of the Components and Particle Size of Japanese Commercial Edible Salts on the Cooking Processes. Departments of Food Science and Nutrition & Human Health and Design of Showa Women's University. 2014. 890. 890. 1-9
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Books (3):
2017年版 調理師読本
第一出版 2017
健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康『食事設計と調理』
株式会社 南江堂 2013
栄養管理と生命科学シリーズ『調理の科学』
理工図書株式会社 2012
Lectures and oral presentations (39):
昭和時代の食用油脂および油脂を用いた料理の実態と変容ー1945~1960-
(日本調理科学会平成29年度大会 2017)
大正末期から昭和初期におけるジャガイモ料理に関する調理者の意識
(日本調理科学会平成29年度大会 2017)
昭和時代の食用油脂および油脂を用いた料理の実態と変容-1939~1945-
(日本調理科学会平成28年度大会 2016)
東京近郊の一農村における近現代の食生活ーイモ類を中心にー
(日本調理科学会平成28年度大会 2016)
近代の食生活におけるジャガイモ受容の実態に関する一考察
(日本調理科学会平成27年度大会 2015)
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Works (5):
調理師読本 2017年版
編者 日本栄養士会 2017 -
ひとり暮らしの食-IHクッキング:おいしい調理の工夫-
大橋きょう子, 秋山久美子 2011 -
近代日本食物史 昭和編 1
小田きく子, 大橋きょう子, 柏木麻由美, 上岡薫, 中嶋茂美, 宮下けい子 1991 -
太平洋戦争下におけるわが国の食物および食生活事情について(2)
小田きく子, 大橋きょう子, 川島麻由美, 渡辺泰子 1988 -
太平洋戦争下におけるわが国の食物および食生活事情について(1)
小田きく子, 大橋きょう子, 川島麻由美, 渡辺泰子 1987 -
Education (1):
1970 - 1974 Showa Women's University
Professional career (2):
学士 (昭和女子大学)
博士 (昭和女子大学大学院)
Work history (9):
2015/04/01 - 現在 Showa Women's University
2014/04/01 - 現在 Showa Women's University Graduate School of Life Sciences
2009/04/01 - 現在 Showa Women's University Graduate School of Life Sciences
2009/04/01 - 現在 Showa Women's University Faculty of Life and Environmental Sciences, Department of Food Science and Nutrition
2007/04/01 - 現在 Showa Women's University
2009/10 - 2013/09 学校法人菅谷学園 評議員
2007/04/01 - 2009/03/31 Showa Women's University Graduate School of Life Sciences
2007/04/01 - 2009/03/31 Showa Women's University Faculty of Life and Environmental Sciences
Showa Women's University Faculty of Life and Environmental Sciences, Department of Food Science and Nutrition
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Awards (1):
2014/11 - 一般社団法人全国栄養士養成施設協会 全国栄養士養成施設協会理事長顕彰
Association Membership(s) (8):
日本食品保蔵科学会
, 日本海水学会
, 国際家政学会
, 日本食品科学工学会
, 日本伝統食品研究会
, 日本調理科学会
, 日本生活文化史学会
, 日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
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