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J-GLOBAL ID:201001061862465413   Update date: Dec. 27, 2024

Tanaka Ryusuke

タナカ リユウスケ | Tanaka Ryusuke
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Food sciences ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (4): HPLC ,  脂質 ,  水産物 ,  食品分析
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2017 - 現在 国産冷凍サバを高付加価値化するコールドチェーンの実用化技術の開発
  • 2021 - 2024 水産物の品質に関わる生体アミン類の新たな生成機構の解明
  • 2018 - 2021 ヒスタミンは脂質酸化物の関与で生成するか?
  • 2017 - 2020 国産冷凍サバを高付加価値化するコールドチェーンの実用化技術の開発
  • 2015 - 2018 水産発酵食材の機能強化と食の安全性確保に関する研究
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Papers (88):
  • Effect of seasons and fishing ban period on umami-related and functional components of greeneye (Chlorophthalmus albatrossis) from Japanese coast. Journal of Food Composition and Analysis. 2025. 139. 107163
  • Tanaka Rina, Tanaka Ryusuke. Development of vitamin K analysis method using column switching high-performance liquid chromatography method and analysis results of various food items for vitamin K content. Food Analytical Methods. 2024. 17. 8. 1218-1228
  • The toxigenic red-tide-forming dinoflagellates Alexandrium leei and Alexandrium catenella differ in terms of the sensitivity to strong light and low temperature of their photosynthetic machinery. Algal Research. 2024. 79. 103495
  • Ishimaru Mami, Uchida Katsuhisa, Taoka Yousuke, Matsumoto Tomoko, Tanaka Ryusuke. Effects of hot-spring water culture on the nutritional value of muscle from Japanese eel Anguilla japonica. Journal of Aquatic Food Product Technology. 2024. 33. 1. 33-48
  • Kido Shuhei, Tanaka Ryusuke. Umami-enhancing effect of mushroom stocks on Japanese fish stock based on the equivalent umami concentration (EUC) value. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2023. 34. 100832
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MISC (7):
Patents (4):
  • 乳化すり身の製造装置とそれを用いた乳化すり身の製造方法及び乳化ムースの製造方法
  • 高機能性ヒラメ、並びにその加工品
  • 水産物又はその加工品の脂質含有量の測定方法
  • フロロタンニン含有脂質代謝改善物質
Books (8):
  • アマノリ生物学の最前線
    OmniScriptum 2019 ISBN:9786139413577
  • 水産学シリーズ186 水産物の先進的な冷凍流通技術と品質制御-高品質水産物のグローバル流通を可能に-
    日本水産学会監修 恒星社厚生閣 2017 ISBN:9784769916031
  • Eicosapentaenoic Acid: Sources, Health Effects and Role in Disease Prevention
    Nova Sciences Publications, Inc. 2013
  • 水産学シリーズ172 沿岸漁獲物の高品質化 -短期蓄養と流通システム-
    日本水産学会監修 恒星社厚生閣 2012
  • 水産学シリーズ170 日本水産物のグローバル商品化-その戦略と技術-
    日本水産学会監修 恒星社厚生閣 2011
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Lectures and oral presentations  (109):
  • カラムスイッチング-HPLC法を用いた水産物のビタミンKの分析
    (日本水産学会大会 2023)
  • 冷凍サバの官能特性におよぼす各種要因の影響
    (2023年度日本冷凍空調学会年次大会 2023)
  • 魚肉へのキノコ粉末の添加が脂質酸化およびビタミンD含量に及ぼす影響
    (日本水産学会九州支部大会 2023)
  • Evaluation of chemical components of herbs and spices from Thailand and effect on lipid oxidation of fish during storage
    (日本水産学会九州支部大会 2023)
  • 国産冷凍サバを高付加価値化するコールドチェーンの 実用化技術の開発
    (日本食品工学会第22回年次大会 2021)
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Education (2):
  • - 1997 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1993 National Fisheries University
Professional career (3):
  • 博士(農学) (九州大学)
  • 学士(水産学) (独立行政法人水産大学校)
  • 修士(農学) (九州大学)
Work history (3):
  • 2017/04/01 - 現在 University of Miyazaki Faculty of Agriculture Department of Marine Biological and Environmental Science Professor
  • 2013/02/01 - 2017/03/31 University of Miyazaki Faculty of Agriculture Department of Marine Biological and Environmental Science Associate Professor
  • 2010/10 - 2013/01 National Fisheries University
Awards (3):
  • 2023/01 - 日本水産学会九州支部 日本水産学会九州支部大会 学生優秀発表賞 魚肉へのキノコ粉末の添加が脂質酸化およびビタミンD含量に及ぼす影響
  • 2019/12/07 - 日本水産学会九州支部 日本水産学会九州支部大会 学生優秀発表賞 岩牡蠣の栄養成分における地域的ならびに季節的変化
  • 2018/12/08 - 日本水産学会九州支部 日本水産学会九州支部大会 学生優秀発表賞 カラムスイッチング-蛍光HPLC法を用いた水産物と発酵食品中の生体アミン類の一斉分析法の開発
Association Membership(s) (2):
日本油化学会 ,  日本水産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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