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J-GLOBAL ID:201101014133893463   Update date: Sep. 23, 2024

Enomoto Hirofumi

エノモト ヒロフミ | Enomoto Hirofumi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Nutrition and health science ,  Bioorganic chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (17): かび毒 ,  栄養機能性食品成分 ,  GC-MS ,  体内動態 ,  発生 ,  Jasmonic acid ,  LC-MS ,  豆 ,  食肉 ,  オキシリピン ,  イチゴ ,  種子 ,  ペプチド ,  植物ホルモン ,  卵 ,  脂質 ,  MSイメージング
Research theme for competitive and other funds  (25):
  • 2023 - 2028 持続可能な農林水産業推進とフードテック等の振興に対応した未来の食品安全プロジェクトのうち、気候変動を考慮したかび毒汚染実態解明並びに汚染低減に関する研究
  • 2024 - 2027 Physiological significance of phenylethanoid glucosides accumulated in root parasitic plants
  • 2024 - 2027 縄文人はツルマメ納豆を食べたのか? ー縄文時代の納豆系発酵食品の解明ー
  • 2024 - 2027 植物オキシリピン供給基盤の構築、並びに食品機能学的特徴の解明
  • 2022 - 2026 脳内リン脂質の食餌による制御と、アルツハイマー病予防に関する研究
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Papers (54):
  • Hirofumi Enomoto, Hiroshi Inoue, Masayo Kushiro, Tomohiro Furukawa. Mass spectrometry-based approach for visualizing deoxynivalenol in Fusarium-infected wheat grains. ACS Food Science & Technology. 2024. Online publication
  • Mayo Higashihara, Hirofumi Enomoto, Tomoko Sumi, Tatsuya Moriyama, Nobuhiro Zaima. Similar distribution between EPA-containing phosphatidylcholine and mesenchymal stem cell in the aortic wall of abdominal aortic aneurysm model rat which fed low-EPA content diet. Journal of Oleo Science. 2024. 73. 6. 895-903
  • Shohei Sakuda, Masaki Sunaoka, Maho Terada, Ayaka Sakoda, Natsumi Ishijima, Noriko Hakoshima, Kenichi Uchida, Hirofumi Enomoto, Tomohiro Furukawa. Inhibition of Aflatoxin Production in Aspergillus flavus by a Klebsiella sp. and Its Metabolite Cyclo(l-Ala-Gly). Toxins. 2024. 16. 3. 141
  • Naoko Goto-Inoue, Shudai Sasaki, Tsukasa Mori, Hirofumi Enomoto, Sakiko Nakamura, Hideo Yokota, Hiroshi Yamashita. Assessing molecular localization of symbiont microalgae in coral branches through mass spectrometry imaging. Marine Biotechnology. 2024. 26. 2. 223-229
  • Abdelrahman Elamin, Hirofumi Enomoto, Maiko Watanabe, Shohei Sakuda. The Mechanism of Ochratoxin Contamination of Artificially Inoculated Licorice Roots. Toxins. 2023. 15. 3. 219
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MISC (9):
  • 榎元廣文. 【研究室紹介】帝京大学理工学部バイオサイエンス学科 食品科学研究室(榎元研究室). オレオサイエンス. 2023. 23. 2. 103
  • 榎元廣文. リレーエッセイ「大学教員になって早12年目」. ぶんせき. 2023. 1. 34
  • 榎元廣文, 竹田志郎, 八田一. 25th J. Oleo Sci. Editor's Award受賞によせて. オレオサイエンス. 2022. 22. 8. 29
  • 古川智宏, 榎元廣文, 井上博喜. 赤かび病被害小麦穀粒におけるかび毒蓄積の空間的解析. 年報 / 飯島藤十郎記念食品科学振興財団 編. 2021. 37. 356-361
  • Hirofumi Enomoto*. MALDI-TOF Mass Spectrometry Imaging (MSI) for Distribution Analysis of Anthocyanins in Strawberry Fruits. Application note (BRUKER). 2019. 1-6
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Patents (2):
  • ゲラニルネロールグリコシドおよびその幾何異性体
  • 卵白アルブミン分解物を含有する脂質代謝改善剤
Lectures and oral presentations  (83):
  • 腹部大動脈壁におけるEPA含有リン脂質の局在解析
    (第62回 日本栄養・食糧学会 近畿支部大会 (近畿大学農学部キャンパス、奈良) 2023)
  • Distribution of jasmonic acid-related oxylipins in developing beans visualized using desorption electrospray ionization-mass spectrometry imaging
    (International Symposium on Tryglycerid/Neutral Lipid and Rare Diseases (Kyoto) 2023)
  • Effect of slaughter age and feeding system on the neutral and polar lipid composition of horse meat
    (International Symposium on Tryglycerid/Neutral Lipid and Rare Diseases 2023)
  • エダマメに蓄積するジャスモン酸関連オキシリピン分子種の質量分析イメージングを用いた解析
    (日本油化学会第61回年会(高知工科大学永国寺キャンパス) 2023)
  • 熟成チーズ関連のカビが産生する二次代謝産物の抗炎症効果の検討
    (酪農科学シンポジウム2024(コラッセふくしま) 2023)
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Education (7):
  • 2006 - 2009 Kagoshima University United Graduate School of Agricultural Sciences
  • 2004 - 2006 Kagoshima University Graduate School of Agriculture
  • 1997 - 2004 鹿児島大学 農学部 生物資源化学科 学士(農学)(3月26日)
  • 1991 - 1994 鹿児島県立錦江湾高等学校 理数科
  • 1988 - 1991 西之表市立榕城中学校
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Professional career (1):
  • Ph.D. (Agriculture) (Kagoshima University)
Work history (8):
  • 2024/04 - 現在 徳島大学 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域) 食料科学分野 教授
  • 2019/04 - 2024/03 Teikyo University
  • 2018/04 - 2024/03 帝京大学先端機器分析センター 准教授(兼任)
  • 2013/04 - 2019/03 Teikyo University Faculty of Science and Engineering, Department of Biosciences
  • 2011/04 - 2013/03 Teikyo University Faculty of Science and Engineering, Department of Biosciences
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Committee career (14):
  • 2024/04 - 現在 徳島大学生物資源産業学部FD委員会 委員
  • 2024/04 - 現在 徳島大学生物資源産業学部入学試験員会 副委員長
  • 2024/04 - 現在 徳島大学附属図書館運営委員会 委員
  • 2024/04 - 現在 日本食品科学工学会関西支部 運営委員
  • 2023/04 - 2024/03 帝京大学宇都宮キャンパス入試運営委員会 委員
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Awards (3):
  • 2023/03 - 帝京大学 冲永荘一学術文化奨励賞.(3月22日)
  • 2022/08 - Japan Oil Chemists’ Society 25th J Oleo Sci Editors' Award.
  • 2011/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2011年度大会トピックス賞.(3月28日) 卵黄中の新規構造の発見.
Association Membership(s) (11):
日本マイコトキシン学会 ,  日本分析化学会 ,  日本バイオイメージング学会 ,  Japan Oil Chemists’ Society ,  Japan Society of Nutrition and Food Science ,  THE MASS SPECTROMETRY SOCIETY OF JAPAN ,  日本農芸化学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本畜産学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR CHEMICAL REGULATION OF PLANTS ,  日本酪農科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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