Rchr
J-GLOBAL ID:201101014971944223   Update date: Feb. 26, 2024

KOIZUMI Miwako

コイズミ ミワコ | KOIZUMI Miwako
Affiliation and department:
Research field  (5): Nutrition and health science ,  Metabolism and endocrinology ,  Neuroscience - general ,  Food sciences ,  Other
Research keywords  (19): 食品安全 ,  リスク評価 ,  新規食品(novel food) ,  特定保健用食品 ,  健康増進 ,  代替タンパク質 ,  摂食調節 ,  食欲 ,  食嗜好 ,  食習慣 ,  油脂 ,  カフェイン ,  だし ,  ビタミンC ,  おいしさ ,  情動 ,  脳内報酬系 ,  細胞外シグナル伝達(神経伝達物質、ホルモン) ,  マイクロダイアリシス
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2023 - 2025 食品に含まれるトランス脂肪酸の摂取量推計に係る研究
  • 2023 - 2025 だしの摂取が脂肪組織を介した熱産生と肥満に及ぼす影響
  • 2015 - 2017 だしの嗜好と快に関する研究
  • 2015 - 2017 高齢者のビタミンC欠乏がアルコール嗜好・依存性と認知機能に及ぼす影響
  • 2013 - 2016 ビタミンC生合成不全は思春期における不安症及び鬱病の発症リスク因子か
Show all
Papers (17):
MISC (4):
  • 松田(小泉)美和子, Youcef Bouchekioua, 利川珠美, 田中謙二. だしの嗜好と快に関する研究. 浦上財団研究報告書. 2018. 25. 74-78
  • 小泉美和子, 近藤嘉高, 伊坂亜友美, 石神昭人, 鈴木恵美子. 社会的環境において惹起される抑うつ様行動に対するビタミンCの働き. ビタミン. 2014. 88. 4. 252-252
  • 小泉美和子, 近藤嘉高, 伊坂亜友美, 石神昭人, 鈴木恵美子. ストレス調節におけるビタミンCの働き. ビタミン. 2014. 88. 9. 493-493
  • 小泉美和子. 子供の食嗜好と成育環境-栄養科学と脳科学の視点から. 財団法人成長科学協会研究年報. 2011. 34. 255-259
Books (2):
  • 分子のささやきを聴く- マイクロダイアリシス研究のあゆみと展開
    マイクロダイアリシス研究会・廣中直行、小泉美和子編 2014
  • Glycemic Carbohydrate and Health
    2003
Lectures and oral presentations  (58):
  • 糖尿病における体内の終末糖化産物蓄積にアスコルビン酸が及ぼす影響の検討
    (第39回日本分子生物学会 2016)
  • 糖尿病発症ラットにおける終末糖化産物の測定
    (第26回日本メイラード学会 2016)
  • 美味しさと幸福のサイエンス
    (名古屋大学環境医学研究所・慶應義塾大学医学部精神神経科学 合同ミーティング(第4回幸福脳研究会) 2016)
  • 私たちの健康と生活環境ー栄養科学研究の視点から
    (奈良女子大学こころとからだの健康シンポジウム 2016)
  • 糖尿病ODSラットにおける生体内メイラード反応生成物蓄積に対するアスコルビン酸投与の影響
    (日本農芸化学会関東支部2015年度支部大会 2015)
more...
Professional career (1):
  • PhD
Work history (8):
  • 2023/04 - 現在 Showa Women's University
  • 2017/04 - 2023/03 Food Safety Commision Secretariat, Cabinet Office, Govermment of Japan Risk Assessment Division
  • 2015/04 - 2017/03 Keio University School of Medicine, Department of Neuropsychiatry
  • 2012/06 - 2015/03 Ochanomizu University
  • 2012/12 - 2013/02 UCLA Department of Psychiatry and Biobehavioral Sciences
Show all
Association Membership(s) (9):
THE JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL ,  THE VITAMIN SOCIETY OF JAPAN ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本機能性食品医用学会 ,  日本神経科学会 ,  Society for Neuroscience ,  日本肥満学会 ,  日本生理学会 ,  日本神経精神薬理学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page