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J-GLOBAL ID:201201036157474241   Update date: Nov. 19, 2024

Shoda Shinya

シヨウダ シンヤ | Shoda Shinya
Affiliation and department:
Job title: 室長
Other affiliations (2):
  • University of York  Research associate
  • Sinsbury Institute for the Study of Japanse Arts and Cultures  Academic associate
Homepage URL  (2): http://kaken.nii.ac.jp/ja/r/50566940https://www.researchgate.net/profile/Shinya_Shoda
Research field  (7): Biogeoscience ,  Food sciences ,  Cultural properties ,  History - Asia/Africa ,  Molecular biology ,  Molecular biochemistry ,  Archaeology
Research keywords  (20): 調理 ,  Stable Isotope ,  Central Asia ,  弥生 ,  縄文 ,  ユーラシア ,  朝鮮半島 ,  東北アジア ,  考古生化学 ,  食生活学 ,  lipids ,  食文化 ,  先史学 ,  植物利用 ,  農耕 ,  冶金技術 ,  金属器 ,  考古科学 ,  歴史学 ,  考古学
Research theme for competitive and other funds  (33):
  • 2024 - 2029 Archaeological Research on the State Formation of Dilmun
  • 2021 - 2026 Biomolecular Archaeological Approaches to Culinary Changes during the Transition to Farming in Northeast Asia
  • 2022 - 2026 The origin and transformation of horse and cattle cultures: An integrated approach to overcome the limits of animal remain analysis
  • 2020 - 2025 A New Archaeological Initiative to Elucidate the Origin of Chinese Civilization
  • 2020 - 2025 Archaeobotanical investigation to the exchange and transformation of rice, millet and wheat/barley food cultures
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Papers (99):
  • Enrico R. Crema, Simon Carrignon, Shinya Shoda, Chris J. Stevens. Regional variations in the demographic response to the arrival of rice farming in prehistoric Japan. Antiquity. 2024. 1-16
  • Jasmine Lundy, Manon Bondetti, · Alexandre Lucquin, Helen M. Talbo, Natsuki Murakami, ·Seiji Nakayama, Motoki Harada, Miho Suzuki·, Eiko Endo, Chris Stevens, et al. Culinary continuity in central Japan across the transition to agriculture. Archaeological and Anthropological Sciences. 2024. 16. 97
  • 庄田慎矢. 残存脂質分析を中心とした考古生化学的研究の進展. 文化財科学. 2024. 88. 27-30
  • Koichi Tanabe, Honoka Hayashi, Natsuki Murakami, Yoko Yoshiyama, Jun Shima, Shinya Shoda. Glazing Affects the Fermentation Process of Sake Brewed in Pottery. Foods. 2023
  • 庄田慎矢, 李貴愛. 韓国の搗臼から考える古代日本の食. 半田山地理考古. 2023. 11. 9-17
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MISC (36):
  • 庄田慎矢. 「朝日弥生鍋」をのぞいてみよう:残存脂質分析による炊事内容の復元. 弥生時代の食事情. 2024
  • Shinya SHODA. Completion of Restoration Work on the Three-tower Temple Complex of Western Prasat Top. ICOMOS Japan information. 2024. 2024. 春
  • 庄田慎矢. 書評 三阪一徳著『土器製作技術からみた稲作受容器の東北アジア』. 日本考古学. 2023. 57. 115-118
  • 庄田慎矢. 食をめぐる過去と未来の対話. けいはんなView. 2023. 58. 4-4
  • セルヒイ・テリジェンコ. 翻訳:ウクライナ戦争(1)文化遺産への挑戦. 文化遺産の世界. 2023
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Books (48):
  • カツオの古代学 和食文化の源流をたどる
    吉川弘文館 2024
  • ミルクの考古学
    同成社 2024 ISBN:9784886219497
  • 考古学研究会70 周年記念誌 考古学の輪郭
    考古学研究会 2024
  • 東アジア考古科学の新展開
    雄山閣 2024 ISBN:9784639029700
  • 海外から見た日本考古学の魅力
    国立文化財機構 奈良文化財研究所 2024 ISBN:9784911002421
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Lectures and oral presentations  (190):
  • 生体分子から読み解く日本列島3 万年の調理史
    (奈良文化財研究所 第15 回東京講演会 「奈文研、食に挑む -ヒトは何をどのように食べてきたのか?-」 2024)
  • The Challenge of Biomolecular Archaeo-gastronomy
    (Culinary Action On The Road 2024)
  • 「朝日弥生鍋」をのぞいてみよう
    (あいち朝日遺跡ミュージアム 企画展「弥生時代の食事情」関連講演会 2024)
  • Culinary Practices and Social Tradition among Jōmon Populations Reconstructed by Organic Residue Analysis
    (Archaeology in Early Japan: Debating Social Complexity 2024)
  • REVISITING THE MODE,TEMPO, AND THE CONSEQUENCES OFTHE DISPERSAL OF FARMING IN PREHISTORIC JAPAN
    (30th European Association of Archaeologists Annual Meeting 2024)
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Education (5):
  • 2003 - 2007 東京大学大学院 人文社会系研究科 考古学専門分野博士課程
  • 2004 - 2007 忠南大学校大学院 人文学部 考古学科博士課程
  • 2001 - 2003 東京大学大学院 人文社会系研究科 考古学専門分野修士課程
  • 1998 - 2001 The University of Tokyo Faculty of Letters
  • 1996 - 1998 The University of Tokyo College of Arts and Sciences
Professional career (1):
  • 文学博士 (忠南大学校)
Work history (16):
  • 2024/11 - 現在 University of Turin Department of Life Sciences and Systems Biology Visiting Professor
  • 2022/04 - 現在 National Institutes for Cultural Heritag, National Research Institute for Cultural Properties, Tokyo
  • 2019/04 - 現在 National Institutes for Cultural Heritag, Nara National Research Institute for Cultural Properties
  • 2017/11 - 現在 University of York Department of Archaeology Honorary Visiting Fellow
  • 2014/09 - 現在 Sainsbury Institute for the Study of Japanese Arts and Cultures Academic associate
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Committee career (14):
  • 2024/06 - 現在 Petits Propos Culinaires Editorial board
  • 2024/04 - 現在 文化遺産国際協力コンソーシアム 東アジア・中央アジア分科会委員
  • 2022/09 - 現在 International Society for Biomolecular Archaeology Diversity and Inclusion Officer
  • 2022/01 - 現在 Archaeology of Food and Foodways Editor
  • 2020/04 - 現在 日本文化財科学会 評議員
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Awards (5):
  • 2022/09 - Japan Society for Scientific Studies on Cultural Properties Achievement Prize
  • 2018/03 - (公社)日本分析化学会ガスクロマトグラフィー研究懇談会 ガスクロマトグラフィー奨励賞 ガスクロマトグラフィーを用いた新しい考古学研究法
  • 2014/07 - poster prize Nitrogen and Carbon Isotope Analysis of Charred Grains unearthed from Korea for Reconstruction of Cultivation Environment
  • 2010/10 - 九州考古学会 奨励賞 朝鮮半島南部青銅器時代の編年
  • 2010/06 - 日本文化財科学会 論文奨励賞 土器作り叩き板の考古民族植物学的研究
Association Membership(s) (9):
International Society for Biomolecular Archaeology ,  Society for East Asian Archaeology ,  World Archaeological Congress ,  九州考古学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR SCIENTIFIC STUDIES ON CULTURAL PROPERTY ,  酒史学会 ,  韓国考古学会 ,  JAPANESE ASSOCIATION OF HISTORICAL BOTANY ,  THE JAPANESE ARCHAEOLOGICAL ASSOCIATION
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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