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J-GLOBAL ID:201301020004158093   Update date: Mar. 17, 2024

Hiromi Kameya

カメヤ ヒロミ | Hiromi Kameya
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (2): 食品照射 ,  電子スピン共鳴分光
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2019 - 2022 Evaluation of the effect of reactive oxygen species in the medium on the growth of damaged Escherichia coli and search for an effective reactive oxygen scavenger
  • 2018 - 2020 異種分析融合による青果物の抗酸化能関与成分の解明と非破壊推定
  • 2014 - 2017 New detection method of food function using ESR.
  • 2014 - 2017 国産農産物の潜在的品質の評価技術の開発
  • 2014 - 2016 ESRスピントラップ法を用いた食用油の酸化評価法
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Papers (91):
  • Seiichi Oshita, Surina Boerzhijin, Hiromi Kameya, Masatoshi Yoshimura, Itaru Sotome. Promotion Effects of Ultrafine Bubbles/Nanobubbles on Seed Germination. Nanomaterials (Basel, Switzerland). 2023. 13. 10
  • Amalia Ghaisani Komarudin, Daisuke Nei, Hiromi Kameya, Itaru Sotome, Tetsuya Araki. Characterization of a non-thermal plasma-bubbling system as a novel sanitizer: physicochemical properties, bactericidal effect, and reactive species. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 5. 365-376
  • 亀谷宏美. 食品技術講座 6 食品の安全・品質に関する技術講座 第106回 青果物の収穫後処理技術および内部品質の測定技術(2)ESRスピントラップ法を用いた食品の内部品質(抗酸化能)評価. 冷凍. 2023. 98. 1146
  • Wichittra Arai, Hiromi Kameya, Rokiah Hashim, Othman Sulaiman, Takamitsu Arai, Kumar Sudesh, Ishak Mohd Yusuff, Suhaida Mat Ghani, Ahmad Hazri Ab Rashid, Akihiko Kosugi. Reactive oxygen species scavenging capacities of oil palm trunk sap evaluated using the electron spin resonance spin trapping method. Industrial Crops and Products. 2022. 182. 114887-114887
  • KANNO Tomomi, NAKAZAWA Shigeaki, HARADA Etsuko, KAMEYA Hiromi, MIYAKE Yoshiaki, SATO Kazunobu, TAKUI Takeji, OSAWA Toshihiko. Electron spin resonance analysis of different mushroom parts and their hydroxyl radical scavenging activities assessed by spin trapping method. Food Science and Technology Research. 2021. 27. 3
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Patents (2):
  • 抗酸化剤及びその製造方法
  • 腸内環境評価方法、大腸炎罹患リスク評価方法、及び腸内環境改善物質のスクリーニング方法
Lectures and oral presentations  (41):
  • ESRスピントラップ法による油脂の簡易劣化評価法
    (第20回基準油脂試験法セミナー(日本油化学会) 2021)
  • 食品分野におけるESRの活用
    (第24回ESRフォーラム研究会(SRフォーラム研究会) 2021)
  • カンピロバクターの培養効率を高める薬剤の探索
    (日本食品衛生学会第116回学術講演会 2020)
  • Prediction of radical scavenging ability of fruits and vegetables using fluorescence fingerprint
    (アグリバイオ 2020)
  • Evaluation of the effects of reactive oxygen species on growth of Escherichia coli by electron spin resonance spin trapping
    (48th Annual Meeting of Food and Agriculture Panel United States-Japan Cooperative Program in Natural Resources 2019)
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Education (2):
  • 2006 - 2008 Muroran Institute of Technology Graduate School of Engineering Faculty of Engineering and Doctor's Course of the Graduate School
  • 2003 - 2005 Hokkaido University of Education Graduate School of Education
Professional career (1):
  • 工学 (室蘭工業大学)
Awards (7):
  • 2020/05 - 一般社団法人日本調理科学会 日本調理科学会奨励賞 電子スピン共鳴法を用いた新規食品分析法の開発研究
  • 2018/11 - 日本食品免疫学会 日本食品免疫学会第14回学術大会ポスター賞
  • 2014/09 - 14th International NUTRITION & DIAGNOSTICS Conference Best poster award EVALUATION OF MULTIPLE RADICAL SCAVENGING CAPACITIES USING ESR
  • 2012 - 日本食品科学工学会 論文賞 NaI(Tl)シンチレーションサーベイメータによる穀物試料の放射性セシウム測定-環境放射線の遮へい効果 と Ge 半導体検出器測定との相関
  • 2011 - 日本食品科学工学会 論文賞 照射ニンニクの電子スピン共鳴法,光刺激ルミネッセンス法,熱ルミネッセンス法による検知
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Association Membership(s) (6):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY OF FOOD CHEMISTRY ,  THE CHEMICAL SOCIETY OF JAPAN ,  THE SOCIETY OF ELECTRON SPIN SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD HYGIENE AND SAFETY ,  Japanese Research Association for Food Irradiation
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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