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J-GLOBAL ID:201501010445628532
Update date: Oct. 30, 2024
Ochiai Yoshihiro
オチアイ ヨシヒロ | Ochiai Yoshihiro
Affiliation and department:
Job title:
Professor emeritus
Homepage URL (2):
https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/about/organization/graduate/suika/index.html
,
https://www.agri.tohoku.ac.jp/en/about/organization/graduate/suika/index.html
Research field (1):
Marine/Aquatic life sciences
Research keywords (4):
タンパク質化学
, 有効利用
, Food chemistry
, Biochemistry
Research theme for competitive and other funds (36):
- 1992 - 現在 未利用水産生物資源の有効利用
- 2018 - 2021 魚肉の品質劣化の原因と酸素充填解凍の作用機序の解明 ーミオグロビンの酸化機構の解明ー
- 2019 - 2020 水産練り製品用すり身の物性制御技術の確立
- 2017 - 2020 未利用魚の成分分析
- 2015 - 2020 宮城県沿岸域における化学環境が水産増養殖に及ぼす影響調査
- 2016 - 2019 米中心飼料により純国産ギンザケ養殖技術開発と凍結・解凍技術の革新による輸出の拡大
- 2015 - 2016 深海性魚類タンパク質の安定性と脂質結合性
- 2014 - 2015 駿河湾の幸「駿河湾三宝」を極める、伝える総合的教育研究プログラム
- 2014 - 2015 機能性成分を活用した冷凍マグロ廃棄部分の高度利用に関する研究
- 2012 - 2015 深海魚類資源の網羅的開拓
- 2012 - 2014 分子シミュレーションによる魚介類タンパク質の不安定性の解明
- 2010 - 2013 水圏生物グロビン類の分布と機能の新展開
- 2007 - 2011 The genome-wide study on the regulation of muscle differentiation in fish
- 2007 - 2009 Exhaustive studies on filament forming proteins of molluskan muscle
- 2002 - 2006 Post-sequencing functional studies on the pufferfish (Takifugu rubripes) genome
- 2001 - 2002 Roles of regulatory proteins in construction of fish myofibril, based on primary structure analysis
- 2001 - Proteomic study on fish muscle
- 1998 - 2000 Identification and Utilization of the Region Responsible for Fish Meat Gel Formation with Respect to Improvements of the Quality for Surimi-based Products
- 2000 - 水圏生物タンパク質の構造と機能
- 2000 - Structure-function relationships of proteins from aquatic organisms
- 1993 - 1993 淡水魚類の筋肉タンパク質の比較生化学
- 1983 - 水圏生物タンパク質の特性に関する研究
- 魚類ミオグロビンの構造特性
- タンパク質の構造安定化
- 水圏生物筋肉タンパク質の生化学および分子生物学
- Molecular biology on rigor mortis of aquatic animals
- Studies on effective utilization of fish and shellfish
- 水産未利用資源の有効利用開発
- 魚貝類筋肉の変色メカニズムに関する研究
- 水生動物の死後硬直に関する分子生物学的研究
- 魚介類資源の高度利用開発に関する研究
- Research and Development of Utilization Technologies of Underutilized Marine Resources
- Research on discoloration mechanism of fish and shellfish muscle
- 魚類筋肉プロテオームに関する研究
- Research on proteome of fish muscle
- Biochemistry and molecular biology of muscle proteins of aquatic organisms
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Papers (55):
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M Nurilmala, Diah S Roni N, Via R K, Noviyan D, Erin, A W Pranata, Y Ochiai. Response surface methodology (RSM) for optimization of gelatin extraction from pangasius fish skin and its utilization for hard capsules. Arabian J Chem. 2023. 16. 8. 104938
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Toshiki Nakano, Satoshi Hayashi, Yoshihiro Ochiai, Hitoshi Shirakawa, Haiyun Wu, Hideaki Endo, Hui Yu. Modification of the oxygen radical absorbance capacity assay and its application in evaluating the total antioxidative state in fish. Advances in Redox Research. 2022. 6. 100049-100049
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Muhammad Mehedi Hasan, Hideki Ushio, Yoshihiro Ochiai. Expression and characterization of rainbow trout Oncorhynchus mykiss recombinant myoglobin. Fish Physiology and Biochemistry. 2021. 47. 5. 1477-1488
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Tooru Ooizumi, Shoichiro Ishizaki, Hideto Fukushima, Yoshihiro Ochiai, Masahito Matsukawa. Research issues of fish muscle protein in current seafood processing. Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition). 2021. 87. 5. 553
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TOMOHIKO KAWAMURA, SATOSHI KATAYAMA, NOBUYUKI YAGI, TOSHIHIRO WADA, TAKAMI MORITA, YOSHIHIRO OCHIAI. Lessons from the Great East Japan Earthquake: The current situation 10 years after the earthquake and the future of the local communities. Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition). 2021. 87. 5. 514-515
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MISC (163):
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落合芳博. 水産哲学のすゝめ. 日本水産学会誌. 2023. 89. 6. 509
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中村優太, 中野俊樹, 日高將文, 落合芳博. 放射光X線CTイメージングによる冷凍魚類筋肉品質の観察. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
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中野俊樹, 幾留真子, 早川夕稀, 徐燕麗, 落合芳博, 山下慎司, 高橋巧, 乙木百合香, 仲川清隆. 海洋動物由来の機能性リン脂質プラズマローゲンについて. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
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中村祐貴, 中野俊樹, 芳賀和生, 落合芳博, 乙木百合香, 仲川清隆. 魚類可食部に含まれる脂質の簡易分析について. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
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小澤秀夫, 落合芳博. 凍結条件下における ミオグロビンの 分子動力学シミュレーション. 日本水産学会秋季大会講演要旨集. 2022
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Books (41):
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水産海洋ハンドブック 第4版
生物研究社 2024 ISBN:9784909119407
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Seafood Processing and Protein Studies
2023
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水圏生物タンパク質科学の新展開 = Recent progress in protein studies on aquatic organisms
[恒星社厚生閣] 2020 ISBN:9784769916567
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カキ・ホタテガイの科学
朝倉書店 2019 ISBN:9784254485035
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水産・食品化学実験ノート
恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
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Lectures and oral presentations (54):
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魚類の乳酸脱水素酵素に対するトリメチルアミンオキシドの化学シャペロン作用について
(令和6年度 日本水産学会秋季大会 2024)
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魚類速筋ミオシンの尿素変性に関する分子動力学シミュレーション
(令和6年度日本水産学会春季大会 2024)
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水産食品を活用したスマートエイジング
(国際食育交流促進協会 食育講座シリーズ特別講演 2024)
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放射光 X線 CT イメージングによる冷凍魚類筋肉品質の観察
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
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魚類可食部に含まれる脂質の簡易分析について
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
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Education (4):
- 1989 - The University of Tokyo
- 1983 - 東京大学 大学院農学系研究科 博士課程 中退
- - 1983 The University of Tokyo
- - 1981 The University of Tokyo
Professional career (1):
- 農学博士 (The University of Tokyo)
Work history (8):
- 2023/04 - 現在 Tohoku Univ. Project Professor, Research Fellow
- 2023/04 - 現在 Tohoku University Professor emeritus
- 2015/04 - 2023/03 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
- 2011/04 - 2015/03 東海大学海洋学部 教授 水産学科 食品科学専攻
- 2001/04 - 2011/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 1991/11 - 2001/03 Ibaraki University College of Education
- 1990/06 - 1991/10 Brandeis University Biology Department
- 1983/05 - 1991/10 東京大学農学部 助手 水産学科 水産化学
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Committee career (17):
- 2024/05 - 現在 NPO法人国際食育交流促進協会 理事
- 2023/04 - 現在 農林水産省 委託プロジェクト審査委員
- 2020/03 - 2024/05 日本水産学会 理事
- 2016/06 - 2023/03 人事院 試験専門委員
- 2016/04 - 2023/03 大学改革支援・学位授与機構 審査委員
- 2021/04 - 2023/02 日本水産学会 学会賞選考委員
- 2021/10 - 2022/03 生物系特定産業技術研究支援センター 評価委員
- 2021/07 - 2022/03 日本学術振興会 特別研究員等審査会 部会長
- 2021/03 - 2022/02 日本水産学会 編集委員会委員長
- 2020/03 - 2022/02 日本水産学会東北支部 支部長
- 2018/12 - 2019/11 日本学術振興会 審査委員(第一部会)
- 2015/04 - 2018/03 日本冷凍空調学会 編集委員
- 2016/09 - 2017/03 日本水産学会シンポジウム企画委員 委員
- 2017/03 - 日本水産学会 企画責任者
- 2016/04 - 2016/09 日本水産学会 シンポジウム企画責任者
- 2015/04 - 2016/03 日本水産学会・学会賞選考委員会 選考委員
- 2012/04 - 2015/03 日本学術振興会 学術システム研究センター研究員
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Awards (3):
- 2022/11 - 日本水産学会 日本水産学会功績賞 魚介類タンパク質の性状に関する一連の研究
- 2022/08 - Best Paper Award Metmyoglobin reducing activity in the mitochondrial fraction from the dark muscle of tuna
- 1994/04/01 - 日本水産学会 日本水産学会賞奨励賞
Association Membership(s) (1):
Japanese Society of Fisheries Science
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