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J-GLOBAL ID:201601006654807304   Update date: Dec. 11, 2024

Nakamura Hiromi

Nakamura Hiromi
Affiliation and department:
Research field  (1): Human interfaces and interactions
Research keywords  (3): 音楽情報処理 ,  Human augmentation ,  味覚電気刺激
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2023 - 2026 食品上に形成した金箔回路によるユーザの食体験拡張
  • 2020 - 2024 口腔内及び咽頭の時空間味覚制御が可能な電気味覚制御手法
  • 2022 - 2024 和菓子ITアーカイブと利活用:質感・外観の記録復元技術の構築と新規和菓子創成支援
  • 2014 - 2017 「健康」と「精神的充足」を両立する支援手法および技術の提案
  • 2012 - 2013 電気味覚による味質変化の応用
Papers (12):
  • Takumi Funamizu, Ryo Matsumoto, Akane Suzuki, Koichiro Watabe, Hiromi Nakamura, Chinatsu Kasamatsu. Sensory studies on the taste and flavor perception of food products by anodal transcutaneous electrical stimulation. Hypertension Research. 2024
  • Kunihiro Kato, Kaori Ikematsu, Hiromi Nakamura, Hinako Suzaki, Yuki Igarashi. FoodSkin: Fabricating Edible Gold Leaf Circuits on Food Surfaces. CHI. 2024. 358-17
  • 高橋 希実, 中村 裕美, 雨宮 智浩, 鳴海 拓志, 葛岡 英明, 廣瀬 通孝, 青山 一真, 著者情報. 経皮電気刺激による効果的な唾液分泌促進手法の構築. 日本バーチャルリアリティ学会論文誌. 2022. 27. 2. 130-140
  • Hiromi Nakamura, Tomohiro Amemiya, Jun Rekimoto, Hideyuki Ando, Kazuma Aoyama. Anodal Galvanic Taste Stimulation to the Chin Enhances Salty Taste of NaCl Water Solution. Journal of Robotics and Mechatronics. 2021. 33. 5. 1128-1134
  • Hiromi Nakamura, Makoto Mizukami, Kazuma Aoyama. Method of Modifying Spatial Taste Location Through Multielectrode Galvanic Taste Stimulation. IEEE Access. 2021. 9. 47603-47614
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MISC (32):
  • Kunihiro Kato, Ami Motomura, Kaori Ikematsu, Hiromi Nakamura, Yuki Igarashi. Demonstrating FoodSkin: A Method for Creating Electronic Circuits on Food Surfaces by Using Edible Gold Leaf for Enhancement of Eating Experience. CHI Extended Abstracts. 2023. 434-4
  • 元村 愛美, 中村 裕美, 池松 香, 五十嵐 悠紀, 加藤 邦拓. 金箔回路を用いた食品の機能的拡張. 第 30回インタラクティブシステムとソフトウェアに関するワークショップ (WISS '22) 論文集. 2022
  • 元村 愛美, 中村 裕美, 池松 香, 五十嵐 悠紀, 加藤 邦拓. FoodSkin: 金箔回路を用いて電気味覚を実現する食品拡張手法の提案. 研究報告ユビキタスコンピューティングシステム(UBI). 2022. 2022-UBI-76. 21
  • So Tanaka, Takuji Narumi, Hiromi Nakamura, Tomohiro Amemiya, Hideaki Kuzuoka, Kazuma Aoyama. Dynamically Controlling Spatial Taste Location by Extraoral Galvanic Taste Stimulation. ISMAR Adjunct. 2022. 704-709
  • Naoki Kimura, Keisuke Shiro, Yota Takakura, Hiromi Nakamura, Jun Rekimoto. SonoSpace: Visual Feedback of Timbre with Unsupervised Learning. MM '20: The 28th ACM International Conference on Multimedia. 2020. 367-374
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Books (4):
  • バーチャルリアリティ学ライブラリ 2 神経刺激インタフェース
    コロナ社 2024
  • 味以外のおいしさの科学 : 見た目・色・温度・重さ・イメージ、容器・パッケージ、食器、調理器具による感覚変化
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860438029
  • 口・鼻・耳の感覚メカニズムと応用技術
    S&T出版 2018 ISBN:9784907002701
  • オーグメンテッド・ヒューマン : AIと人体科学の融合による人機一体、究極のIFが創る未来
    [エヌ・ティー・エス] 2018 ISBN:9784860435264
Lectures and oral presentations  (10):
  • 「好き」の先にあるもの~”研”ぎ澄まし”究”めて見える世界~
    (平塚市立旭陵中学校 PTA主催教育講演会 2024)
  • Pinching Tactile Display: A Cloth that Changes Tactile Sensation by Electrostatic Adsorption.
    (AVI 2024)
  • 味わい深い味覚電気刺激
    (香り・味と生体情報研究委員会/神経刺激インタフェース研究委員会合同研究会 2024)
  • イグノーベル賞と食の未来
    (メタバースラウンジ発展セミナー 2023)
  • Augmenting abilities, body, and taste
    (Asian CHI 2021 Symposium 2021)
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Work history (5):
  • 2024/04 - 現在 Tokyo City University Faculty of Informatics Department of Information Systems
  • 2020/04 - 2024/03 東京大学大学院情報学環 特任准教授
  • 2019/10 - 2020/03 東京大学大学院情報学環 特任助教
  • 2017/02 - 2019/09 国立開発研究法人 産業技術総合研究所 情報技術研究部門 メディアインタラクション研究グループ 特別研究員
  • 2014/04 - 2017/01 日本学術振興会特別研究員(PD) 東京大学大学院情報学環 日本学術振興会特別研究員(PD)
Awards (7):
  • 2023/09 - The 2023 Ig Nobel Prize Augmented Gustation Using Electricity
  • 2022/10 - Best IEEE ISMAR 2022 Poster Award
  • 2021/02 - Augmented humans 2021 Lasting impact award
  • 2019/07 - 一般財団法人デジタルコンテンツ協会 Innovative Technologies + 2019
  • 2018/03 - 情報処理学会 インタラクション2018 インタラクティブ発表賞(一般投票、PC推薦) 無限電気味覚ガム:圧電素子の咬合を用いた口腔内電気味覚装置
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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