Rchr
J-GLOBAL ID:201601006654807304
Update date: Mar. 13, 2025 Nakamura Hiromi
Nakamura Hiromi
Affiliation and department: Research field (1):
Human interfaces and interactions
Research keywords (3):
音楽情報処理
, Human augmentation
, 味覚電気刺激
Research theme for competitive and other funds (6): Papers (12): -
Ryo Matsumoto, Takumi Funamizu, Kyoko Kanno, Norihiro Fujimoto, Kazuhiro Hayashi, Chiori Ijichi, Junichi Rekimoto, Hiromi Nakamura. Continuous saltiness enhancement in NaCl solutions and its potential impact on food products via anodal transcutaneous electrical stimulation. Applied Food Research. 2024. 4. 2. 100584-100584
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Takumi Funamizu, Ryo Matsumoto, Akane Suzuki, Koichiro Watabe, Hiromi Nakamura, Chinatsu Kasamatsu. Sensory studies on the taste and flavor perception of food products by anodal transcutaneous electrical stimulation. Hypertension Research. 2024
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高橋 希実, 中村 裕美, 雨宮 智浩, 鳴海 拓志, 葛岡 英明, 廣瀬 通孝, 青山 一真, 著者情報. 経皮電気刺激による効果的な唾液分泌促進手法の構築. 日本バーチャルリアリティ学会論文誌. 2022. 27. 2. 130-140
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Hiromi Nakamura, Tomohiro Amemiya, Jun Rekimoto, Hideyuki Ando, Kazuma Aoyama. Anodal Galvanic Taste Stimulation to the Chin Enhances Salty Taste of NaCl Water Solution. Journal of Robotics and Mechatronics. 2021. 33. 5. 1128-1134
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Hiromi Nakamura, Makoto Mizukami, Kazuma Aoyama. Method of Modifying Spatial Taste Location Through Multielectrode Galvanic Taste Stimulation. IEEE Access. 2021. 9. 47603-47614
more... MISC (36): -
谷津唯希, 中村裕美, 周 娟. 協調学習における役割変化のシミュレーション ~ 仮想マルチエージェント環境で役割変化の検討 ~. 信学技報. 2025. 124. 434. 33-38
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中村裕美. マルチタスクにおけるタスクスイッチング負荷軽減のための待機時間を考慮した要約提示システムの検討. 信学技報. 2025. 124. 406. 402-406
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中村裕美. グレースケール漫画へのプロンプト指示による自動着色が及ぼす物体認識精度への効果. 信学技報. 2025. 124. 406. 356-360
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Kunihiro Kato, Kaori Ikematsu, Hiromi Nakamura, Hinako Suzaki, Yuki Igarashi. FoodSkin: Fabricating Edible Gold Leaf Circuits on Food Surfaces. Proceedings of the CHI Conference on Human Factors in Computing Systems. 2024. 1-17
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Kunihiro Kato, Ami Motomura, Kaori Ikematsu, Hiromi Nakamura, Yuki Igarashi. Demonstrating FoodSkin: A Method for Creating Electronic Circuits on Food Surfaces by Using Edible Gold Leaf for Enhancement of Eating Experience. CHI Extended Abstracts. 2023. 434-4
more... Books (4): - バーチャルリアリティ学ライブラリ 2 神経刺激インタフェース
コロナ社 2024
- 味以外のおいしさの科学 : 見た目・色・温度・重さ・イメージ、容器・パッケージ、食器、調理器具による感覚変化
エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860438029
- 口・鼻・耳の感覚メカニズムと応用技術
S&T出版 2018 ISBN:9784907002701
- オーグメンテッド・ヒューマン : AIと人体科学の融合による人機一体、究極のIFが創る未来
[エヌ・ティー・エス] 2018 ISBN:9784860435264
Lectures and oral presentations (10): -
「好き」の先にあるもの~”研”ぎ澄まし”究”めて見える世界~
(平塚市立旭陵中学校 PTA主催教育講演会 2024)
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Pinching Tactile Display: A Cloth that Changes Tactile Sensation by Electrostatic Adsorption.
(AVI 2024)
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味わい深い味覚電気刺激
(香り・味と生体情報研究委員会/神経刺激インタフェース研究委員会合同研究会 2024)
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イグノーベル賞と食の未来
(メタバースラウンジ発展セミナー 2023)
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Augmenting abilities, body, and taste
(Asian CHI 2021 Symposium 2021)
more... Work history (5): - 2024/04 - 現在 Tokyo City University Faculty of Informatics Department of Information Systems
- 2020/04 - 2024/03 東京大学大学院情報学環 特任准教授
- 2019/10 - 2020/03 東京大学大学院情報学環 特任助教
- 2017/02 - 2019/09 国立開発研究法人 産業技術総合研究所 情報技術研究部門 メディアインタラクション研究グループ 特別研究員
- 2014/04 - 2017/01 日本学術振興会特別研究員(PD) 東京大学大学院情報学環 日本学術振興会特別研究員(PD)
Awards (7): - 2023/09 - The 2023 Ig Nobel Prize Augmented Gustation Using Electricity
- 2022/10 - Best IEEE ISMAR 2022 Poster Award
- 2021/02 - Augmented humans 2021 Lasting impact award
- 2019/07 - 一般財団法人デジタルコンテンツ協会 Innovative Technologies + 2019
- 2018/03 - 情報処理学会 インタラクション2018 インタラクティブ発表賞(一般投票、PC推薦) 無限電気味覚ガム:圧電素子の咬合を用いた口腔内電気味覚装置
- 2017/09 - 20th JAPAN MEDIA ARTS FESTIVAL Entertainment Division Excellence Award NO SALT RESTAURANT
- 2013/10 - CEA2013 Best Paper Award Controlling saltiness without salt: evaluation of taste change by applying and releasing cathodal current
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