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J-GLOBAL ID:201601012449973439   Update date: Apr. 22, 2024

TAKAHASHI Kigen

タカハシ キゲン | TAKAHASHI Kigen
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://www2.kaiyodai.ac.jp/~ktakah3/
Research field  (4): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science ,  Marine/Aquatic life sciences ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (12): 水産加工 ,  Freshness ,  aged fish ,  sashimi ,  食品物性 ,  Food preservation ,  fish meat gel ,  Food chemistry ,  Food processing ,  Seafood ,  Protease ,  Surimi
Papers (43):
  • 中村柚咲, 水野加寿樹, 平塚聖一, 後藤慶一, 髙橋希元. 天然および養殖冷凍タイセイヨウクロマグロThunnus thynnusの品質. 日本冷凍空調学会論文集. 2024. in press
  • Kigen TAKAHASHI, Yuta NARISAWA, Tsuyoshi MORII, Shohdai MORII, Yusa NAKAMURA. Aging of greater amberjack Seriola dumerili meat promoted by low-temperature heating. FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY. 2023. in press
  • Yusa Nakamura, Takanori Sato, Kazuhito Oshima, Tomoaki Hagiwara, Kigen Takahashi. Utilization of deep sea at 4000 and 6000 m depths for long-term storage and quality improvement of greater amberjack (Seriola dumerili) muscle. Food Bioscience. 2023. 53. 102724
  • Yuki TSUTSUMI, Yuta NARISAWA, Yusa NAKAMURA, Kigen TAKAHASHI. A novel evaluation method for the bleeding level of horse mackerel Trachurus japonicus by analyzing blood vessel image. Nippon Suisan Gakkaishi. 2023. in press. 3. 257-263
  • Yuta Narisawa, Yuki Tsutsumi, Yusa Nakamura, Kigen Takahashi. Blood removal and water behavior in horse mackerel Trachurus japonicus muscle using water perfusion. Aquaculture. 2022. 565. 739098-739098
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MISC (23):
  • Utilization of Blood Removal for Maintaining the Freshness of Fish Muscle. 2023. 98. 1147. 404-408
  • 髙橋 希元. 教科書の上書きを目指す水産食品研究の日々. 日本水産学会誌. 2022. 88. 5. 443-444
  • KIGEN TAKAHASHI. I-3. Improvement of physical properties in surimi gel by controlling enzyme activities. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2021. 87. 5. 556-556
  • 駿介 南, 宗茂 髙取, 洸 白山, 歩樹 沖田, 柚咲 中村, 希元 髙橋. 長期熟成魚介類刺身の呈味成分およびテクスチャー. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2021. 87. 4. 320-令和2年度論文賞受賞論文紹介
  • 高橋希元. グルコースオキシダーゼを用いた低pH誘導かまぼこ加工技術に関する研究. 東洋食品研究所研究報告書. 2021. 33
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Books (4):
  • 第4章 酵素活性の調節による加熱ゲルの物性制御;水産加工とタンパク質の科学 = Seafood processing and protein studies
    恒星社厚生閣 2023 ISBN:9784769916963
  • 魚食革命『津本式と熟成【目利き/熟成法/レシピ】』
    内外出版社 2020
  • 魚食革命『津本式 究極の血抜き』完全版
    内外出版社 2020 ISBN:9784862574947
  • 5章 魚肉内在性プロテアーゼの加熱ゲル形成能への影響-「魚介肉内在性プロテアーゼ : 最新の生化学と食品加工への応用」
    恒星社厚生閣 2016 ISBN:9784769915829
Lectures and oral presentations  (82):
  • 市販ボイルマダコの品質
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • カンパチ筋肉の熟成促進に関与する液体塩こうじ内在性プロテアーゼ
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • 水中振盪によるスケトウダラすり身ゲルの減塩と保水性の検討
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • 致死後初期のマダイ筋肉におけるテクスチャー変化とATP含量の関係
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • 灌流時間が致死後マアジTrachurus japonicusの脱血効果におよぼす影響
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
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Professional career (1):
  • 博士 (海洋科学/東京海洋大学)
Committee career (8):
  • 2024/03 - 現在 Fisheries Science Editor
  • 2024/03 - 現在 日本水産学会 編集委員会 委員
  • 2023/03 - 現在 日本水産学会 庶務幹事
  • 2020/12 - 現在 日本食品科学工学会 関東支部大会 実行委員
  • 2019/03 - 現在 日本水産学会 水産利用懇話会委員
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Awards (4):
  • 2023/03 - 日本食品科学工学会 関東支部 奨励賞
  • 2021/03 - 令和2年度 日本水産学会論文賞
  • 2019/03 - 日本水産学会 平成30年度 水産学奨励賞
  • 2015/12 - 平成27年度 岩手県三陸海域研究論文知事表彰特別賞
Association Membership(s) (4):
THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE ,  JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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