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J-GLOBAL ID:201601012449973439
Update date: Dec. 07, 2024 TAKAHASHI Kigen
タカハシ キゲン | TAKAHASHI Kigen
Affiliation and department: Job title:
Associate Professor
Homepage URL (1): http://www2.kaiyodai.ac.jp/~ktakah3/ Research field (4):
Food sciences
, Home economics, lifestyle science
, Marine/Aquatic life sciences
, Marine/Aquatic life sciences
Research keywords (17):
水産加工
, Freshness
, aged fish
, 低未利用水産物
, Fish Welfare
, 食品物性
, Food preservation
, 活け締め
, 養殖水産物
, 養殖魚
, fish meat gel
, Food chemistry
, Food processing
, Seafood
, Protease
, Surimi
, sashimi
Papers (49): -
Yusa Nakamura, Kigen Takahashi. Effect of Suwari Suppression and Enzyme Inhibitors on Water Holding Capacity of Alaska Pollock (Theragra chalcogramma) Surimi Gel and Its Improvement by Modified Grinding Method. Fishes. 2024. in press
-
中村柚咲, 成澤侑汰, 髙橋希元. あんじょう工程がからすみの水分挙動および品質におよぼす影響. 日本水産学会誌. 2024. in press
-
Hiroki Kashikura, Masafumi Yagi, Yusa Nakamura, Akira Sakai, Kigen Takahashi, Seiichi Hiratsuka, Keiichi Goto. Correlation Between Sensory Characteristics and Physicochemical Properties of Wild and Farmed Frozen Southern Bluefin Tuna (Thunnus maccoyii). Fishes. 2024. 9. 473
-
Nonthacha Thanathornvarakul, Kigen Takahashi, Jie-Ting Geng, Kazufumi Osako. Chemical composition and functional properties of recovered protein from Japanese anchovy using different extraction methods. Fisheries Science. 2024. in press
-
中村柚咲, 水野加寿樹, 平塚聖一, 後藤慶一, 髙橋希元. 天然および養殖冷凍タイセイヨウクロマグロThunnus thynnusの品質. 日本冷凍空調学会論文集. 2024. in press
more... MISC (22): -
髙橋 希元. 教科書の上書きを目指す水産食品研究の日々. 日本水産学会誌. 2022. 88. 5. 443-444
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KIGEN TAKAHASHI. I-3. Improvement of physical properties in surimi gel by controlling enzyme activities. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2021. 87. 5. 556-556
-
駿介 南, 宗茂 髙取, 洸 白山, 歩樹 沖田, 柚咲 中村, 希元 髙橋. 長期熟成魚介類刺身の呈味成分およびテクスチャー. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2021. 87. 4. 320-令和2年度論文賞受賞論文紹介
-
高橋希元. グルコースオキシダーゼを用いた低pH誘導かまぼこ加工技術に関する研究. 東洋食品研究所研究報告書. 2021. 33
-
高橋希元. Development of a Novel Technology to Produce Fish Surimi with Low Potassium Content for a Renal Diet. ソルト・サイエンス研究財団助成研究報告集 2 医学 食品科学編. 2021. 2019
more... Books (4): - 第4章 酵素活性の調節による加熱ゲルの物性制御;水産加工とタンパク質の科学 = Seafood processing and protein studies
恒星社厚生閣 2023 ISBN:9784769916963
- 魚食革命『津本式と熟成【目利き/熟成法/レシピ】』
内外出版社 2020
- 魚食革命『津本式 究極の血抜き』完全版
内外出版社 2020 ISBN:9784862574947
- 5章 魚肉内在性プロテアーゼの加熱ゲル形成能への影響-「魚介肉内在性プロテアーゼ : 最新の生化学と食品加工への応用」
恒星社厚生閣 2016 ISBN:9784769915829
Lectures and oral presentations (82): -
市販ボイルマダコの品質
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
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カンパチ筋肉の熟成促進に関与する液体塩こうじ内在性プロテアーゼ
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
-
水中振盪によるスケトウダラすり身ゲルの減塩と保水性の検討
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
-
致死後初期のマダイ筋肉におけるテクスチャー変化とATP含量の関係
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
-
灌流時間が致死後マアジTrachurus japonicusの脱血効果におよぼす影響
(令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
more... Professional career (1): Committee career (9): - 2024/10 - 現在 Journal of Aquatic Food Product Technology Editor
- 2024/03 - 現在 Fisheries Science Editor
- 2024/03 - 現在 日本水産学会 編集委員会 委員
- 2023/03 - 現在 日本水産学会 庶務幹事
- 2020/12 - 現在 日本食品科学工学会 関東支部大会 実行委員
- 2019/03 - 現在 日本水産学会 水産利用懇話会委員
- 2020/03 - 2024/02 日本水産学会 シンポジウム企画委員会 委員
- 2019/12 - 2020/06 日本食品保蔵科学会 第69回大会実行委員会 委員
- 2018/09 - 2019/03 日本水産学会 平成31年度日本水産学会春季大会実行委員
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Awards (4): - 2023/03 - 日本食品科学工学会 関東支部 奨励賞
- 2021/03 - 令和2年度 日本水産学会論文賞
- 2019/03 - 日本水産学会 平成30年度 水産学奨励賞
- 2015/12 - 平成27年度 岩手県三陸海域研究論文知事表彰特別賞
Association Membership(s) (4):
THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
, JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE
, JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS
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