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J-GLOBAL ID:201601012684138350   Update date: Apr. 23, 2024

Takeuchi Michiki

タケウチ ミチキ | Takeuchi Michiki
Affiliation and department:
Research field  (1): Applied microbiology
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2021 - 2024 Exploring novel glucosidase for glucoside synthesis and the characterization.
  • 2020 - 2023 Revalidation of the origin of DNA molecules by constructing Escherichia coli deficient in the core enzyme of RNA origin theory
  • 2020 - 2023 難発現性モリブデン酵素の汎用的異種発現系の確立と機能解析
  • 2019 - 2022 Production of (+)-alliin by tandem enzymatic reactions
  • 2018 - 2020 Construction of a tool library for the production of various kinds of hydroxyl fatty acids using hydration reaction
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Papers (43):
  • Chee-Leong Soong, Kengo Deguchi, Michiki Takeuchi, Syoko Kozono, Nobuyuki Horinouchi, Dayong Si, Makoto Hibi, Sakayu Shimizu, Jun Ogawa. Gene identification and enzymatic characterization of the initial enzyme in pyrimidine oxidative metabolism, uracil-thymine dehydrogenase. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2024
  • Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Michiki Takeuchi, Makoto Hibi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. One-Pot Synthesis of Useful S-Substituted-L-cysteine Sulfoxides Using Genetically Engineered Escherichia coli. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. 72. 10. 5339-5347
  • 小川 順, 原 良太郎, 安藤 晃規, 竹内 道樹, 岸野 重信. 腸内細菌における食事成分・薬効成分代謝の解析と代謝物の生理機能. 生化学. 2023. 95. 4. 457-466
  • Samantha DM Arras, Nellie SibaevaRyan, J Catchpole, Nobuyuki Horinouchi, Dayong Si, Alannah M Rickerby, Kengo Deguchi, Makoto Hibi, Koichi Tanaka, Michiki Takeuchi, et al. Characterisation of an Escherichia coli line that completely lacks ribonucleotide reduction yields insights into the evolution of parasitism and endosymbiosis. eLife. 2023. e83845
  • Izza Nur Laily, Michiki Takeuchi, Taku Mizutani, Jun Ogawa. An ACE2, SARS-CoV-2 spike protein binding protein, -like enzyme isolated from food-related microorganisms. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023. 87. 6. 638-645
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MISC (20):
  • 出口賢児, SI Dayong, 堀之内伸行, 小園祥子, 竹内道樹, 日比慎, 日比慎, POOLE Anthony M., 小川順. Growth evaluation of Escherichia coli with knockout of deoxyribonucleotide synthetic pathway genes. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • SOONG Chee-Leong, 定免宏幸, 竹内道樹, 堀之内伸行, SI Dayong, 日比慎, 日比慎, 清水昌, 小川順. Characterization of uracil-thymine dehydrogenase in pyrimidine oxidative metabolism. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2020. 2020
  • 小園伊織, 川村悠華, 竹内道樹, 小園祥子, 日比慎, 日比慎, 小川順. Functional analysis of xanthine oxidase from Cellulosimicrobium funkei. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2020. 2020
  • 小川順, 岸野重信, 安藤晃規, 竹内道樹, 原良太郎, 上田誠. 物質循環・代謝におけるマイクロバイオータ機能の具現化ツール開発. 日本生物工学会大会講演要旨集. 2019. 71st. 85
  • 水谷拓, 飯星貴幸, 竹内道樹, 原良太郎, 日比慎, 日比慎, 高橋里美, 小川順. (+)-Alliinのタンデム酵素反応による生産及び腸内細菌における代謝産物の解析. 酵素工学研究会講演会講演要旨集. 2019. 82nd
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Books (1):
  • 糖転移反応によるアルキルアルコールやポリフェノールの配糖化
    微生物を活用した有用物質の製造技術(シーエムシー出版), p.249-257 2023
Lectures and oral presentations  (40):
  • 発酵建て藍染液を科学し、藍文化を育む ー電気分析化学手法を基盤としてー
    (日本分析化学会 第82回分析化学討論会 2022)
  • 第三級テルペンアルコールへの配糖化反応に関する研究
    (日本農芸化学会2022年度大会 2022)
  • デオキシリボヌクレオチド生合成経路遺伝子を破壊した 大腸菌の生育評価と代替経路導入の検証
    (日本農芸化学会2022年度大会 2022)
  • レスベラトロール位置選択的配糖化酵素の探索と機能解析
    (日本農芸化学会2022年度大会 2022)
  • 藍染め染色液の電気化学的解析と微生物燃料電池への応用
    (電気化学会第89回大会 2022)
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Education (3):
  • 2012 - 2015 Kyoto University
  • 2010 - 2012 京都大学大学院農学研究科応用生命科学専攻修士課程
  • 2006 - 2010 京都大学農学部応用生命科学科
Professional career (1):
  • Ph.D. (Kyoto University)
Work history (5):
  • 2024/04 - 現在 Kyoto Institute of Technology
  • 2016/05 - 2024/03 Kyoto University Graduate School of Agriculture Assistant Professor
  • 2016/04 - 2016/04 Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • 2015/04 - 2016/03 Japan Society for the Promotion of Science Research Fellowships for Young Scientists
  • 2014/04 - 2015/03 Japan Society for the Promotion of Science
Committee career (3):
  • 2019/04 - 現在 日本生物工学会 脂質駆動学術産業創成研究部会 委員
  • 2017/05 - 現在 日本生物工学会関西支部 若手企画委員
  • 2022/01 - 2023/12 日本生物工学会 バイオミディア委員
Awards (3):
  • 2024/03 - The Excellent Paper Award Published in Bioscience, Biotechnology, & Biochemistry in 2023 BBB
  • 2023/03 - The Excellent Paper Award Published in Bioscience, Biotechnology, & Biochemistry in 2022 Isolation and characterization of indigo-reducing bacteria and analysis of microbiota from indigo fermentation suspensions
  • 2022/03 - 電気化学会 電気化学会論文賞 Mechanistic Insights into Indigo Reduction in Indigo Fermentation: A Voltammetric Study
Association Membership(s) (4):
酵素工学研究会 ,  電気化学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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