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J-GLOBAL ID:201701002237919410   Update date: Feb. 12, 2025

Ueno Shigeaki

Ueno Shigeaki
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://s-read.saitama-u.ac.jp/researchers/pages/researcher/whWAetUo?1659083097
Research field  (3): Other ,  Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences
Research keywords  (1): 冷凍,保存 , 調理 , 成分 , 非加熱 , 農産物 , 機能性 , 物性 , 栄養化学 , LCA
Research theme for competitive and other funds  (20):
  • 2022 - 2025 量子ビームイメージングが拓く食品の超微細構造依存的な品質変化の解明
  • 2020 - 2023 誘電分光法を用いたパン生地の非破壊品質モニタリングシステムの開発
  • 2017 - 2021 Study on the stability of egg yolk lipoprotein unsaturated fatty acid two-component emulsion
  • 2017 - 2020 Effects of high hydrostatic pressure on physical and cooking properties of barley flour
  • 2019 - 2020 誘電分光法を用いたパン生地品質の非破壊モニタリング法の開発
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Papers (87):
  • 上野茂昭, 山内茉莉, 長拓実, 島田玲子. 家庭科教育における横断型災害教育のための基礎調査 -- 風水害被災地の公助および共助の実態 --. 埼玉大学紀要教育学部. 2024. 73. 2. 119-130
  • Shigeaki Ueno, Hsiuming Liu, Risa Kishino, Yuka Oshikiri, Yuki Kawaguchi, Akio Watanabe, Wataru Kobayashi, Reiko Shimada. Effects of High Hydrostatic Pressure on the Distribution of Oligosaccharides, Pinitol, Soysapapogenol A, and Fatty Acids in Soybean. Foods (Basel, Switzerland). 2024. 13. 14
  • 島田玲子, 浅井知恩, 上野茂昭. 咀嚼に着目した学校給食への提言. 埼玉大学紀要教育学部. 2024. 73. 1. 53-64
  • 上野茂昭, 山内茉莉, 島田玲子. 家庭科教育における横断型災害教育のための基礎調査 - さいたま市の公助の課題 -. 埼玉大学紀要教育学部. 2024. 73. 1. 65-80
  • Hisaaki Ito, Taro Honma, Hidetsugu Tabata, Tomoyuki Koyama, Shigeaki Ueno, Kayoko Kita, Toshihide Suzuki. Enzyme from <i>Padina arborescens</i> Holmes Synthesizes Parinaric Acid, a Conjugated Tetraenoic Fatty Acid, from α-Linolenic Acid. Journal of Oleo Science. 2024. 73. 5. 743-749
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MISC (39):
  • 上野 茂昭. 在外生活における子供の教育 : フランスの教育制度およびストラスブールでの初等教育. 冷凍 = Refrigeration. 2023. 98. 1150. 548-553
  • 上野 茂昭. フランス・アルザス地方の食文化と生活環境. 冷凍 = Refrigeration. 2023. 98. 1146. 382-387
  • 上野 茂昭. 埼玉大学教育学部生活創造講座家庭科分野食品学研究室. 冷凍 = Refrigeration. 2022. 97. 1131. 160-163
  • 荒木徹也, 上野茂昭. Study on the Quality Evaluation of Frozen Durian and Remaining Challenges. 日本冷凍空調学会年次大会講演論文集(CD-ROM). 2022. 2022
  • DO Gabsoo, 山本怜人, SONG Min-Seok, KANG Ki-Moon, 佐瀬勘紀, BAE Yeonghwan, 上野茂昭, 荒木徹也. 冷凍米飯の長期保存における氷結晶の計測. 冷凍. 2019. 94. 1100
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Patents (3):
Books (6):
  • 鶏唐揚げのおいしさの可視化と揚げ調理後の品質変化,おいしさの見える化マニュアル~データサイエンスにもとづく可視化の実践・実際例~
    出版社エヌ・ティー・エス 2023 ISBN:9784860438326
  • 「加糖液卵における大腸菌の高圧死滅挙動」,高圧力バイオサイエンスとバイオテクノロジー
    三恵社 2015
  • Improving food quality with novel food processing technologies
    CRC Press, an imprint of Taylor & Francis Group 2014 ISBN:9781138199880
  • 穀類・豆類への加工技術,食品分野における高圧処理技術動向
    株式会社エヌティーエス 2013
  • ビタミンD,機能性食品の機能と安全性
    丸善出版 2012
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Lectures and oral presentations  (114):
  • ヨーロッパの中心フランス・ストラスブールでの生活
    (日本家政学会第75回大会 2023)
  • 健康で安全な食を目指した新規食品加工法・検査方法の開発
    (広域科学教育学会大会(第6回) 2022)
  • Effects of high hydrostatic pressure on functional and taste compounds in soybean
    (High pressure bioscience and biotechnology20222 2022)
  • Effects of high hydrostatic pressure on the distribution of oligosaccharides, pinitol, and soysapapogenol A in soybean
    (IPHC, CNRS,Analytical Chemistry of Bioactive Molecules and Pharmacognosy (CAMBAP) seminor 2022)
  • Improving food processing by high hydrostatic pressure on vegetables and beans
    (Analytical Chemistry of Bioactive Molecules and Pharmacognosy (CAMBAP) seminor 2022 2022)
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Education (2):
  • 2000 - 2005 東京大学大学院農学生命科学研究科
  • 1996 - 2000 東京理科大学基礎工学部生物工学科
Work history (7):
  • 2019/04 - 現在 東洋大学食環境科学部 非常勤講師
  • 2015 - 現在 東京学芸大学大学院連合学校教育学研究科 准教授
  • 2013/04 - 現在 埼玉大学教育学部 准教授
  • 2022/04 - 2023/03 Université de Strasbourg
  • 2009/04 - 2013/03 東北大学農学部 助教
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Committee career (10):
  • 2024/03 - 現在 さいたま市 さいたま市生活習慣病予防学校検診検討委員会
  • 2022/04 - 現在 日本家政学会 関東支部幹事
  • 2022/04 - 現在 日本家政学会 国際交流委員会
  • 2020/04 - 現在 内閣府 食品安全委員会事務局 情報・勧告広報課 食品安全モニター
  • 2019/04 - 現在 千葉大学高大接続センター高大連携支援室 高校生理科研究発表会の審査委員
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Awards (20):
  • 2021/09 - 日本食品工学会 日本食品工学会論文賞,共著者
  • 2021/03 - 日本食品科学工学会関東支部 日本食品科学工学会令和3年度 関東支部大会優秀発表賞
  • 2020/08 - 日本食品工学会 日本食品工学会論文賞,筆頭著者
  • 2019/05 - 日本冷凍空調学 日本冷凍空調学会学術賞,共著者
  • 2019/03 - 日本食品科学工学会関東支部 日本食品科学工学会関東支部会優秀賞
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Association Membership(s) (4):
日本家政学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本食品工学会 ,  日本冷凍空調学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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