Rchr
J-GLOBAL ID:201701005326962212   Update date: Sep. 15, 2024

TABEI Yutaka

タベイ ユタカ | TABEI Yutaka
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (2): https://www.toyo.ac.jp/academics/faculty/fls/dfls/https://www.toyo.ac.jp/en/academics/faculty/fls/dfls/
Research field  (3): Environmental agriculture ,  Plant genetics and breeding ,  Applied molecular and cellular biology
Research keywords  (4): サイエンスコミュニケーション ,  安全性評価 ,  遺伝子組換え ,  植物組織培養
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2020 - 2023 AIを用いた先端バイオ技術応用食品・農作物に対する消費者意識に影響する要因の探索
  • 2005 - 2006 植物・微生物機能の融合による疎水性有機物汚染の新規浄化法の提案
Papers (58):
more...
MISC (83):
  • 奥崎文子, 小松憲治, 武藤直氣, 柏木晴菜, 三井裕樹, 高原学, 田部井豊, 松本隆, 肥塚信也. CRISPR/Cas9-mediated mutagenesis of myrosinase genes in radish (Raphanus sativus L. var. sativus). 育種学研究. 2021. 23
  • 高原学, 高原学, 奥崎文子, 小松憲治, 三井裕樹, 松本隆, 肥塚信也, 田部井豊. Development of a plant regeneration system and attempts of establishing genetic transformation in radish. 育種学研究. 2021. 23
  • Ayako Okuzaki, Masao Oshima, Jun Imamura, Chie Koizuka, Mizue Inaba, Muneo Yamazaki, Yutaka Tabei, Nobuya Koizuka. CRISPR/CAS9 MEDIATED GENOME EDITING OF THE SP11 GENE IN BROCCOLI. 3rd "Frontiers in Genome Engineering" International Conference. 2019
  • 奥崎文子, 大嶋雅夫, 大嶋雅夫, 今村順, 肥塚千恵, 稲葉みずえ, 山崎宗郎, 田部井豊, 田部井豊, 肥塚信也. ブロッコリーにおけるCRISPR/Cas9を利用したSP11遺伝子のゲノム編集. 日本植物細胞分子生物学会大会・シンポジウム講演要旨集. 2019. 37th
  • 奥崎文子, 大嶋雅夫, 大嶋雅夫, 今村順, 肥塚千恵, 稲葉みずえ, 間宮淳史, 小貫律子, 伊藤剛, 山崎宗郎, et al. ゲノム編集によるブロッコリー(Brassica oleracea var. italica)の自家和合性系統の作出. 育種学研究. 2019. 21
more...
Books (11):
  • ゲノム編集食品 ~農林水産分野への応用と持続的社会の実現~
    2021
  • Phytoremediation of persistent organic pollutants (POPs) utilizing transgenic hairy root cultures: past and future perspectives
    2018
  • γ-ヘキサクロロシクロヘキサン(γ-HCH)分解遺伝子を導入したカボチャ毛状根の作出実用的な残留性有機汚染物質(POPs)ファイトレメディエーション植物の創出に向けて
    日本農芸化学会 2017
  • 食品の安全と安心 考える材料と見る視点
    幸書房 2015 ISBN:9784782103968
  • 日本の安全文化 遺伝子組換え食品の安全性
    2013
more...
Education (1):
  • 1981 - 1985 Utsunomiya University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (筑波大学)
Work history (11):
  • 2024/04 - 現在 Toyo University
  • 2022/04 - 2024/03 Toyo University Faculty of Food and Nutritional Sciences, Faculty of Food and Nutritional Sciences Professor
  • 2021/04 - 2022/03 農研機構 企画戦略本部新技術対策課 課長
  • 2019/04 - 2021/03 農研機構 企画戦略本部新技術対策室 室長
  • 2017/04 - 2019/03 National Agriculture and Food Research Organization
Show all
Committee career (3):
  • 2024/04 - 現在 消費者庁 遺伝子組換え食品等調査会委員
  • 2023/06 - 現在 生物多様性影響評価検討会農作物分科会
  • 2018/06 - 2024/03 厚生労働省 遺伝子組換え食品等調査会
Awards (3):
  • 2015/09 - 化学生物総合管理学会 奨励賞
  • 2015/03 - 日本育種学会 学会賞 高機能シルクを産生する遺伝子組換えカイコの実用品種開発
  • 2004/09 - 日本植物細胞分子生物学会 技術賞 バイオテクノロジーを活用したメロンの品種改良技術の開発
Association Membership(s) (2):
JAPANESE SOCIETY FOR PLANT BIOTECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY OF BREEDING
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page