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J-GLOBAL ID:201801004964890360   Update date: Aug. 14, 2023

akio watanabe

ワタナベ アキオ | akio watanabe
Affiliation and department:
Research field  (2): Bioorganic chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (2): 分析化学 ,  食品機能学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2021 - 2023 熊野市特産柑橘『新姫』の肥満症予防効果の検証とその応用
  • 2021 - 2022 食品由来多糖組成物の免疫賦活作用の検証 とその応用
  • 2019 - 2022 ポリメトキシフラボノイドの物性-吸収-代謝-活性の相互連関解析
  • 2020 - 2021 香辛料由来リグナン化合物によるAMPK活性化を介した糖・脂質代謝調節機構に関する研究
Papers (24):
  • 渡辺章夫, 米澤貴之, 禹済泰. 体内時計に対するポリメトキシフラボンの作用. 日本ポリフェノール学会雑誌. 2023. 12. 35-40
  • 渡辺章夫, 加藤毅, 衛藤未侑, 小林亘, 倉若美咲樹, 三嶋隆, 仲川清隆. コーヒーシルバースキンに含まれる3-ピリジノールの単離精製とメラニン産生に及ぼす影響. 十文字学園女子大学紀要. 2023. 53. 29-36
  • 渡辺 章夫, 中村 太郎, 小山 彩華, 衛藤 未侑, 要害 心, 倉若 美咲樹, 小林 亘, 米澤 貴之, 禹 済泰. 春ウコン熱水抽出エキスの免疫賦活作用. 食品科学教育協議会会誌. 2023. 14. 1. 15-20
  • 渡辺章夫, 夏目矩行, 中村太郎, 渡邉晴奈, 倉若美咲樹, 小林 亘, 山野亜紀, 照屋俊明, 米澤貴之, 禹 済泰. 黒ショウガ由来ポリメトキシフラボンの新規精製法と健康機能. 機能性食品と薬理栄養. 2021. 15. 2. 396-404
  • Akio Watanabe, Marília Oliveira de Almeida, Yusuke Deguchi, Ryuzo Kozuka, Caroline Arruda, Andresa Aparecida Berreta, Jairo Kenupp Bastos, Je-Tae Woo, Takayuki Yonezawa. Effects of Baccharin Isolated from Brazilian Green Propolis on Adipocyte Differentiation and Hyperglycemia in ob/ob Diabetic Mice. International journal of molecular sciences. 2021. 22. 13
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MISC (2):
Patents (8):
Books (2):
  • ノビレチンで、のびのび、健康生活~注目の沖縄シークヮーサー由来の健康成分の科学
    2019
  • 内外美容成分 (ファインケミカル)
    シーエムシー 2017 ISBN:9784781312712
Lectures and oral presentations  (57):
  • 月桃由来化合物の尿酸産生抑制作用
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2021)
  • Process for the production of high-purity DK and DDK powder from shell ginger and biological activities
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2021)
  • Anti-obesity effect of Niihime peel extract
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2021)
  • ポリメトキシフラボノイドの HDL 産生促進メカニズム
    (ノビレチン研究会 第3回 学術研究会 2020)
  • 卵巣切除マウスにおけるマルトビオン酸の骨量改善効果
    (第74回日本栄養・食糧学会大会 2020)
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Education (2):
  • 2011 - 2015 Tohoku University
  • - 2001 Tokyo University of Science Faculty of Industrial Science and Technology Biological Science and Technology
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東北大学)
Work history (5):
  • 2023/04 - 現在 Jumonji University
  • 2022/04 - 2023/03 Saitama University Faculty of Education
  • 2020/04 - 2023/03 Jumonji University
  • 2016/01 - 2020/03 Chubu University Research Institute for Biological Functions
  • 2001/04 - 2015/12 Japan Food Research Laboratories
Awards (1):
  • 2011/09 - 日本食品科学工学会 若手の会 優秀発表賞
Association Membership(s) (5):
ノビレチン研究会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR ANIMAL CELL TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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