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J-GLOBAL ID:201801011487925047   Update date: Feb. 27, 2024

Yuri Nomi

ノウミ ユリ | Yuri Nomi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): AGEs ,  α-ジカルボニル化合物 ,  褐変 ,  メイラード反応
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2022 - 2025 Identification of regulatory factors involved in the dynamics of α-dicarbonyl compounds to elucidate the browning mechanism
  • 2023 - 2024 メイラード反応におけるポリフェノールの関与:生成物の網羅的解析による分子メカニズム解明と制御法の開発
  • 2018 - 2021 Elucidation of distribution of advanced glycation end-products (AGEs) in food and drink and factors on the formation of AGEs
  • 2019 - 2020 エダマメの食味関与成分の分析調査研究
  • 2016 - 2019 Search for Foods That Enhance Pancreatic Cell Antioxidant Function: What is the Effect of Zeylaniin A?
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Papers (21):
  • Motoko Nakayama, Etsuko Ueta, Mitsuru Yoshida, Yuri Shimizu, Atsuko Tokuda, Yasuko Sone, Yuri Nomi, Yuzuru Otsuka. Analysis of an antioxidative defence system of hydrogen peroxide-treated pancreatic islet-derived 1.1B4 cells and siRNA targeting NR4A3-treated cells by microarray. Redox report : communications in free radical research. 2023. 28. 1. 2247150
  • Watanabe Kenichi, Hirayama Masao, Arumugam Somasundaram, Sugawara Masayoshi, Kato Hisanori, Nakamura Sumiko, Ohtsubo Ken'ichi, Matsumoto Hitoshi, Nomi Yuri, Homma Noriyuki, et al. Effect of heat-moisture treated brown rice crackers on postprandial flow-mediated dilation in adults with mild endothelial dysfunction. Heliyon. 2022. 8. 8. e10284
  • Nomi Yuri, Sato Tae, Mori Yuki, Matsumoto Hitoshi. Evaluation of fructo-, inulin-, and galacto-oligosaccharides on the Maillard reaction products in model systems with whey protein. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2022. 70. 29. 9154-9165
  • Rena Shimazu, Moemi Anada, Amane Miyaguchi, Yuri Nomi, Hitoshi Matsumoto. Evaluation of blood-brain barrier permeability of polyphenols, anthocyanins, and their metabolites. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2021. 69. 39. 11676-11686
  • Nomi Yuri, Yamazaki Kento, Mori Yuki, Matsumoto Hitoshi, Sato Shinji. Identification of dipyrrolone pigments and their precursors formed in the Maillard reaction of carnosine and pentose under weakly acidic conditions. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2021. 85. 9. 2042-2053
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MISC (5):
  • 松本 均, 能見 祐理. 【ウィメンズヘルスと栄養素・サプリメント】アンチエイジング カシスポリフェノール. 産科と婦人科. 2023. 90. 9. 1015-1020
  • 能見 祐理. 食品の品質に寄与するメイラード反応産物の解析. 香料. 2023. 298. 39-47
  • 能見 祐理. 食品化学・医学への応用に向けたメイラード反応の化学的研究. 化学と生物. 2023. 61. 5. 229-236
  • 能見 祐理. 化学的解析を通じて食品由来AGEs(終末糖化産物)を正しく評価する. 創造. 2022. 48. 8-13
  • 大塚 譲, 上田 悦子, 能見 祐理. AGEsの精密分析と食品化学,医学への応用. 化学と生物. 2018. 56. 4. 242-243
Books (4):
  • 第23章 メイラード反応と食品の色調(第III編 食品におけるメイラード反応)
    シーエムシー出版 2020
  • 1. 栄養の概念
    学文社 2017
  • 1. 栄養の概念
    学文社 2017
  • 第11章 糖質(還元糖)(第II編 現象・制御)
    シーエムシー出版 2016
Lectures and oral presentations  (58):
  • ガラクトオリゴ糖の加熱による3-デオキシグルコソン形成要因の解明
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 乳製品におけるラクトース由来α-ジカルボニル化合物の存在と生成メカニズムの解析
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 腸内細菌のオリゴ糖と短鎖脂肪酸の資化性検討
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 終末糖化産物(AGEs)の一斉分析法の開発と食品中グリケーション産物の解析
    (第95回日本生化学会大会 2022)
  • メイラード反応機構解明に向けた反応生成物の一斉分析法の開発と構造決定およびその機能解析
    (日本農芸化学会関東支部 2022年度支部大会 2022)
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Works (1):
  • 化学的解析を通じて食品由来AGEs(終末糖化産物)を正しく評価する
    能見祐理 2022 -
Education (4):
  • 2008 - 2011 Ochanomizu University
  • 2006 - 2008 Japan Women's University Graduate School, Division of Home Economics
  • 2002 - 2006 Japan Women's University Faculty of Home Economics Department of Food and Nutrition
  • 1999 - 2002 埼玉県立熊谷女子高等学校
Professional career (3):
  • 学士(家政学) (日本女子大学)
  • 修士(家政学) (日本女子大学大学院)
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学大学院)
Work history (3):
  • 2023/04 - 現在 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences Department of Applied Life Sciences Associate Professor
  • 2014/04 - 2023/03 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences Department of Applied Life Sciences Assistant Professor
  • 2011/04 - 2014/03 Part-time researcher for university or other academic organization
Awards (2):
  • 2022/03 - 日本農芸化学会 農芸化学若手女性研究者賞
  • 2009/11 - 第19回日本メイラード学会年会 若手研究者奨励賞
Association Membership(s) (6):
日本質量分析学会 ,  日本メイラード学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本家政学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本分子生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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