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J-GLOBAL ID:201801011487925047   Update date: Dec. 24, 2024

Yuri Nomi

ノウミ ユリ | Yuri Nomi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): AGEs ,  α-ジカルボニル化合物 ,  褐変 ,  メイラード反応
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2022 - 2025 Identification of regulatory factors involved in the dynamics of α-dicarbonyl compounds to elucidate the browning mechanism
  • 2023 - 2024 メイラード反応におけるポリフェノールの関与:生成物の網羅的解析による分子メカニズム解明と制御法の開発
  • 2018 - 2021 Elucidation of distribution of advanced glycation end-products (AGEs) in food and drink and factors on the formation of AGEs
  • 2019 - 2020 エダマメの食味関与成分の分析調査研究
  • 2016 - 2019 Search for Foods That Enhance Pancreatic Cell Antioxidant Function: What is the Effect of Zeylaniin A?
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Papers (22):
  • Yuri Nomi, Takuma Anazawa, Kazumi Shinzawa, Moeka Tamura, Hitoshi Matsumoto. Identification of Lactose-Derived α-Dicarbonyl Compounds in Dairy Products and Elucidation of Their Formation Mechanism. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024
  • Motoko Nakayama, Etsuko Ueta, Mitsuru Yoshida, Yuri Shimizu, Atsuko Tokuda, Yasuko Sone, Yuri Nomi, Yuzuru Otsuka. Analysis of an antioxidative defence system of hydrogen peroxide-treated pancreatic islet-derived 1.1B4 cells and siRNA targeting NR4A3-treated cells by microarray. Redox report : communications in free radical research. 2023. 28. 1. 2247150
  • Watanabe Kenichi, Hirayama Masao, Arumugam Somasundaram, Sugawara Masayoshi, Kato Hisanori, Nakamura Sumiko, Ohtsubo Ken'ichi, Matsumoto Hitoshi, Nomi Yuri, Homma Noriyuki, et al. Effect of heat-moisture treated brown rice crackers on postprandial flow-mediated dilation in adults with mild endothelial dysfunction. Heliyon. 2022. 8. 8. e10284
  • Nomi Yuri, Sato Tae, Mori Yuki, Matsumoto Hitoshi. Evaluation of fructo-, inulin-, and galacto-oligosaccharides on the Maillard reaction products in model systems with whey protein. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2022. 70. 29. 9154-9165
  • Rena Shimazu, Moemi Anada, Amane Miyaguchi, Yuri Nomi, Hitoshi Matsumoto. Evaluation of blood-brain barrier permeability of polyphenols, anthocyanins, and their metabolites. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2021. 69. 39. 11676-11686
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MISC (6):
  • 能見 祐理. 飲食品における品質評価への活用を目指したメイラード反応産物の解析研究. ソフト・ドリンク技術資料. 2024. 202. 1. 15-24
  • 松本 均, 能見 祐理. 【ウィメンズヘルスと栄養素・サプリメント】アンチエイジング カシスポリフェノール. 産科と婦人科. 2023. 90. 9. 1015-1020
  • 能見 祐理. 食品の品質に寄与するメイラード反応産物の解析. 香料. 2023. 298. 39-47
  • 能見 祐理. 食品化学・医学への応用に向けたメイラード反応の化学的研究. 化学と生物. 2023. 61. 5. 229-236
  • 能見 祐理. 化学的解析を通じて食品由来AGEs(終末糖化産物)を正しく評価する. 創造. 2022. 48. 8-13
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Books (4):
  • 第23章 メイラード反応と食品の色調(第III編 食品におけるメイラード反応)
    シーエムシー出版 2020
  • 1. 栄養の概念
    学文社 2017
  • 1. 栄養の概念
    学文社 2017
  • 第11章 糖質(還元糖)(第II編 現象・制御)
    シーエムシー出版 2016
Lectures and oral presentations  (59):
  • 食品の品質向上を目指したメイラード反応産物の解析研究
    (第34回日本メイラード学会年会 2024)
  • ガラクトオリゴ糖の加熱による3-デオキシグルコソン形成要因の解明
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 乳製品におけるラクトース由来α-ジカルボニル化合物の存在と生成メカニズムの解析
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 腸内細菌のオリゴ糖と短鎖脂肪酸の資化性検討
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 終末糖化産物(AGEs)の一斉分析法の開発と食品中グリケーション産物の解析
    (第95回日本生化学会大会 2022)
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Works (1):
  • 化学的解析を通じて食品由来AGEs(終末糖化産物)を正しく評価する
    能見祐理 2022 -
Education (4):
  • 2008 - 2011 Ochanomizu University
  • 2006 - 2008 Japan Women's University Graduate School, Division of Home Economics
  • 2002 - 2006 Japan Women's University Faculty of Home Economics Department of Food and Nutrition
  • 1999 - 2002 埼玉県立熊谷女子高等学校
Professional career (3):
  • 学士(家政学) (日本女子大学)
  • 修士(家政学) (日本女子大学大学院)
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学大学院)
Work history (3):
  • 2023/04 - 現在 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences Department of Applied Life Sciences Associate Professor
  • 2014/04 - 2023/03 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences Department of Applied Life Sciences Assistant Professor
  • 2011/04 - 2014/03 Part-time researcher for university or other academic organization
Awards (2):
  • 2022/03 - 日本農芸化学会 農芸化学若手女性研究者賞
  • 2009/11 - 第19回日本メイラード学会年会 若手研究者奨励賞
Association Membership(s) (6):
日本質量分析学会 ,  日本メイラード学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本家政学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本分子生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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