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J-GLOBAL ID:201801014183892826   Update date: Oct. 02, 2024

Yusuke Komiya

コミヤ ユウスケ | Yusuke Komiya
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (6): Cell biology ,  Zoological sciences ,  Animal production science ,  Food sciences ,  Molecular biology ,  Nutrition and health science
Research keywords  (6): 油脂 ,  代謝 ,  食肉 ,  筋線維タイプ ,  脂肪酸 ,  骨格筋
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2023 - 2026 Mechanism of slow twitch fiber formation via oleic acid stimulation
  • 2023 - 2024 独立基盤形成支援ーオレイン酸をトリガーとした遅筋タイプ形成機構の解明
  • 2023 - 2024 Investigation of the effect of 1,5-AF on sarcopenia
  • 2019 - 2023 Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type
  • 2020 - 2022 Study of muscle fiber type regulation by oleic acid
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Papers (37):
  • Yusuke Komiya, Yuka Sakazaki, Tsuyoshi Goto, Fuminori Kawabata, Takahiro Suzuki, Yusuke Sato, Shoko Sawano, Mako Nakamura, Ryuichi Tatsumi, Yoshihide Ikeuchi, et al. Eicosapentaenoic acid increases proportion of type1 muscle fibers through PPARδ and AMPK pathways in rats. iScience. 2024
  • Natsumi Nakamura, Yusuke Komiya*, Hisaya K Ono, Keizo Arihara. Water extracts of pomegranate peel and hojicha tea leaf inhibit the growth of methicillin-resistant staphylococcus aureus. Current Research in Agricultural Sciences. 2024. 11. 1. 1-7
  • Yusuke Komiya*, Shugo Iseki, Masaru Ochiai, Yume Takahashi, Issei Yokoyama, Takahiro Suzuki, Ryuichi Tatsumi, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Keizo Arihara. Dietary oleic acid intake increases the proportion of type 1 and 2X muscle fibers in mice. Scientific Reports. 2024. 14. 1
  • Takahiro Maeno, Rio Arimatsu, Koichi Ojima, Yuki Yamaya, Hikaru Imakyure, Naruha Watanabe, Yusuke Komiya, Ken Kobayashi, Mako Nakamura, Takanori Nishimura, et al. Netrin-4 synthesized in satellite cell-derived myoblasts stimulates autonomous fusion. Experimental Cell Research. 2023. 430. 1. 113698-113698
  • Wieda Nurwidada, Haritsah Zain, Irdha Mirdhayati, Issei Yokoyama, Yusuke Komiya, Jun Nagasao, Keizo Arihara*. Antioxidative peptide generated in goat milk dadih (Indonesian fermented milk). Milk Science. 2023. 72. 2. 24-32
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MISC (47):
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Patents (2):
  • オレイン酸を用いた遅筋増加剤および持久力向上剤
  • 嗜好性に優れた熟成豚肉およびその製造方法
Books (3):
  • Advanced Technologies for Meat Processing, Second Edition
    CRC Press 2017
  • 身体行動・座位行動の科学〜疫学・分子生物学から探る健康〜
    杏林書院 2016
  • 機能性ペプチドの新展開 食品・ペットフード・化粧品における機能性ペプチドの利用
    2016
Lectures and oral presentations  (58):
  • オレイン酸摂取はマウス骨格筋再生後の筋線維タイプを遅筋方向へ変化させる
    (日本畜産学会第132回大会 2024)
  • 骨格筋をターゲットとしたオレイン酸の新規機能性
    (第73回東北畜産学会青森大会 2024)
  • The physical stimulations in myoblasts regulate autonomous myofiber type commitment systems (poster)
    (2024 Society for Muscle Biology Conference on Skeletal Muscle Stem Cells in Development Regenerations & Adaptations 2024)
  • Tensin2変異マウスにおける骨格筋phenotypeの解析(ポスター)
    (第65回食肉科学会大会 2024)
  • カキタンニン投与がマウスの肝臓や骨格筋に及ぼす影響
    (第1回日本畜産学会若手企画オンラインサイエンスキャンプ :若手が切り拓くアニマルサイエンスの最前線 2024)
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Education (3):
  • 2014 - 2017 九州大学大学院 生物資源環境科学府 博士後期課程
  • 2011 - 2013 九州大学大学院 生物資源環境科学府 修士課程
  • 2007 - 2011 九州大学 農学部
Professional career (1):
  • 博士(農学) (九州大学大学院)
Work history (5):
  • 2021/12 - 現在 Kitasato University School of Veterinary Medicine
  • 2019/09 - 2021/11 北里大学獣医学部 動物資源科学科 食品機能安全学研究室 講師
  • 2016/07/01 - 2019/08/31 北里大学獣医学部 動物資源科学科 食品機能安全学研究室 助教
  • 2015/04/01 - 2016/06/30 日本学術振興会特別研究員DC2(九州大学)
  • 2013/04/01 - 2013/12/31 株式会社東洋新薬
Committee career (9):
  • 2021/10 - 現在 全日本大学対抗ミートジャッジング競技会 実行委員
  • 2020/04 - 現在 青い森の食材研究会 委員
  • 2019/04 - 現在 日本食肉科学会 幹事(広報担当)
  • 2024/02 - 2024/08 東北畜産学会 青森大会 運営委員
  • 2018/04 - 2024/03 日本畜産学会若手企画委員会 委員
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Awards (9):
  • 2024/08 - 東北畜産学会(第73回大会) 優秀発表賞 骨格筋をターゲットとしたオレイン酸の新規機能性
  • 2024/06 - 日本食肉科学会(第65回大会) 優秀発表賞 オレイン酸摂取がマウスの骨格筋再生に及ぼす影響
  • 2024/04 - Wiley Top Cited Article 2022-2023 Comparison of 2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H-furanone, a volatile odor compound generated by the Maillard reaction, in cooked meat of various animal species and parts
  • 2022/06 - Wiley Top Downloaded Article 2019-2020 in Animal Science Journal Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
  • 2021/06 - 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 食用昆虫トノサマバッタおよびシルクワームはn-3系多価不飽和脂肪酸に富むリン脂質源である
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Association Membership(s) (6):
日本農芸化学会 ,  東北畜産学会 ,  日本食肉研究会 ,  日本筋学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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