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J-GLOBAL ID:201801014183892826
Update date: Oct. 02, 2024
Yusuke Komiya
コミヤ ユウスケ | Yusuke Komiya
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (6):
Cell biology
, Zoological sciences
, Animal production science
, Food sciences
, Molecular biology
, Nutrition and health science
Research keywords (6):
油脂
, 代謝
, 食肉
, 筋線維タイプ
, 脂肪酸
, 骨格筋
Research theme for competitive and other funds (13):
- 2023 - 2026 Mechanism of slow twitch fiber formation via oleic acid stimulation
- 2023 - 2024 独立基盤形成支援ーオレイン酸をトリガーとした遅筋タイプ形成機構の解明
- 2023 - 2024 Investigation of the effect of 1,5-AF on sarcopenia
- 2019 - 2023 Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type
- 2020 - 2022 Study of muscle fiber type regulation by oleic acid
- 2020 - 2021 異なるステージの筋細胞の筋線維タイプ特性に対するオレイン酸の影響
- 2019 - 2020 ロイシンジペプチドメイラード反応生成物の抗酸化作用による骨格筋萎縮の抑制作用
- 2017 - 2020 Study of anti-obesity effect via eicosapentaenoic acid-induced improvement of skeletal muscle function
- 2018 - 2019 抗酸化ジペプチドおよびそのメイラード反応生成物による骨格筋萎縮の抑制
- 2017 - 2018 骨格筋筋線維タイプ組成は鶏肉の新たな呈味指標となりうるか
- 2017 - 2018 エイコサペンタエン酸による骨格筋産生因子を介した脂肪細胞の褐色化経路の解明
- 2015 - 2018 Functional properties of Leucine-peptides derived from meat proteins
- 2015 - 2017 エイコサペンタエン酸摂取は運動トレーニング効果を骨格筋にもたらすのか
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Papers (37):
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Yusuke Komiya, Yuka Sakazaki, Tsuyoshi Goto, Fuminori Kawabata, Takahiro Suzuki, Yusuke Sato, Shoko Sawano, Mako Nakamura, Ryuichi Tatsumi, Yoshihide Ikeuchi, et al. Eicosapentaenoic acid increases proportion of type1 muscle fibers through PPARδ and AMPK pathways in rats. iScience. 2024
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Natsumi Nakamura, Yusuke Komiya*, Hisaya K Ono, Keizo Arihara. Water extracts of pomegranate peel and hojicha tea leaf inhibit the growth of methicillin-resistant staphylococcus aureus. Current Research in Agricultural Sciences. 2024. 11. 1. 1-7
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Yusuke Komiya*, Shugo Iseki, Masaru Ochiai, Yume Takahashi, Issei Yokoyama, Takahiro Suzuki, Ryuichi Tatsumi, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Keizo Arihara. Dietary oleic acid intake increases the proportion of type 1 and 2X muscle fibers in mice. Scientific Reports. 2024. 14. 1
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Takahiro Maeno, Rio Arimatsu, Koichi Ojima, Yuki Yamaya, Hikaru Imakyure, Naruha Watanabe, Yusuke Komiya, Ken Kobayashi, Mako Nakamura, Takanori Nishimura, et al. Netrin-4 synthesized in satellite cell-derived myoblasts stimulates autonomous fusion. Experimental Cell Research. 2023. 430. 1. 113698-113698
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Wieda Nurwidada, Haritsah Zain, Irdha Mirdhayati, Issei Yokoyama, Yusuke Komiya, Jun Nagasao, Keizo Arihara*. Antioxidative peptide generated in goat milk dadih (Indonesian fermented milk). Milk Science. 2023. 72. 2. 24-32
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MISC (47):
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小宮佑介, 伊関柊吾, 鈴木貴弘, 辰巳隆一, 澤野祥子, 水野谷航, 長竿淳, 有原圭三. オレイン酸摂取はマウス骨格筋において1型および2X型筋線維を増加させる. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
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横山壱成, 小笠原英毅, 大畑素子, 小宮佑介, 長竿淳, 有原圭三. 加熱牛肉の香気および呈味に及ぼす放牧飼養の影響. 日本食肉研究会総会提出議案及び大会講演要旨. 2021. 62nd (CD-ROM)
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横山壱成, 瀬戸山央, 小宮佑介, 長竿淳, 有原圭三. Effect of Lys-Glc Maillard reaction products on lifespan in C.elegans. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
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横山壱成, 瀬戸山央, 莢雅棋, 小宮佑介, 長竿淳, 有原圭三. 食肉に由来する抗酸化ジペプチドが線虫(C.elegans)の寿命に及ぼす影響. 日本畜産学会大会講演要旨. 2021. 129th
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小宮佑介, 渡辺裕介, 田中康之, 藤田彩夏, 長竿淳, 有原圭三. オレイン酸摂取はマウス骨格筋の遅筋タイプを増加させ,持久力を向上させる. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2020. 74th
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Patents (2):
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オレイン酸を用いた遅筋増加剤および持久力向上剤
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嗜好性に優れた熟成豚肉およびその製造方法
Books (3):
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Advanced Technologies for Meat Processing, Second Edition
CRC Press 2017
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身体行動・座位行動の科学〜疫学・分子生物学から探る健康〜
杏林書院 2016
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機能性ペプチドの新展開 食品・ペットフード・化粧品における機能性ペプチドの利用
2016
Lectures and oral presentations (58):
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オレイン酸摂取はマウス骨格筋再生後の筋線維タイプを遅筋方向へ変化させる
(日本畜産学会第132回大会 2024)
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骨格筋をターゲットとしたオレイン酸の新規機能性
(第73回東北畜産学会青森大会 2024)
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The physical stimulations in myoblasts regulate autonomous myofiber type commitment systems (poster)
(2024 Society for Muscle Biology Conference on Skeletal Muscle Stem Cells in Development Regenerations & Adaptations 2024)
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Tensin2変異マウスにおける骨格筋phenotypeの解析(ポスター)
(第65回食肉科学会大会 2024)
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カキタンニン投与がマウスの肝臓や骨格筋に及ぼす影響
(第1回日本畜産学会若手企画オンラインサイエンスキャンプ :若手が切り拓くアニマルサイエンスの最前線 2024)
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Education (3):
- 2014 - 2017 九州大学大学院 生物資源環境科学府 博士後期課程
- 2011 - 2013 九州大学大学院 生物資源環境科学府 修士課程
- 2007 - 2011 九州大学 農学部
Professional career (1):
Work history (5):
- 2021/12 - 現在 Kitasato University School of Veterinary Medicine
- 2019/09 - 2021/11 北里大学獣医学部 動物資源科学科 食品機能安全学研究室 講師
- 2016/07/01 - 2019/08/31 北里大学獣医学部 動物資源科学科 食品機能安全学研究室 助教
- 2015/04/01 - 2016/06/30 日本学術振興会特別研究員DC2(九州大学)
- 2013/04/01 - 2013/12/31 株式会社東洋新薬
Committee career (9):
- 2021/10 - 現在 全日本大学対抗ミートジャッジング競技会 実行委員
- 2020/04 - 現在 青い森の食材研究会 委員
- 2019/04 - 現在 日本食肉科学会 幹事(広報担当)
- 2024/02 - 2024/08 東北畜産学会 青森大会 運営委員
- 2018/04 - 2024/03 日本畜産学会若手企画委員会 委員
- 2020/07 - 2023/03 ICoMST組織委員会 プログラム委員
- 2020/10 - 2021/03 Virtualサイエンスナイトシンポジウム「若手研究者への道しるべ」(2021年 3月29日開催)企画実行委員
- 2019/04 - 2021/03 東北畜産学会 会計幹事
- 2017/04 - 2019/03/31 日本食肉研究会 幹事(編集:食肉の科学)
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Awards (9):
- 2024/08 - 東北畜産学会(第73回大会) 優秀発表賞 骨格筋をターゲットとしたオレイン酸の新規機能性
- 2024/06 - 日本食肉科学会(第65回大会) 優秀発表賞 オレイン酸摂取がマウスの骨格筋再生に及ぼす影響
- 2024/04 - Wiley Top Cited Article 2022-2023 Comparison of 2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H-furanone, a volatile odor compound generated by the Maillard reaction, in cooked meat of various animal species and parts
- 2022/06 - Wiley Top Downloaded Article 2019-2020 in Animal Science Journal Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
- 2021/06 - 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 食用昆虫トノサマバッタおよびシルクワームはn-3系多価不飽和脂肪酸に富むリン脂質源である
- 2020/04 - Wiley Top Downloaded Paper 2018-2019 in Animal Science Journal Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
- 2020/03 - 日本畜産学会奨励賞 食品成分による骨格筋の特性変化に関する研究
- 2018/03 - English Presentation Award Dietary olive oil shows lower body fat gain and improves running endurance
- 2012/03 - 日本畜産学会第115回大会優秀発表賞 n-3系不飽和脂肪酸による骨格筋線維タイプの変換
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Association Membership(s) (6):
日本農芸化学会
, 東北畜産学会
, 日本食肉研究会
, 日本筋学会
, 日本栄養・食糧学会
, 日本畜産学会
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