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J-GLOBAL ID:201801020135871990   Update date: Oct. 16, 2024

JUN INOUE

JUN INOUE
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (3): 分子生物学 ,  食品成分 ,  脂質代謝
Research theme for competitive and other funds  (30):
  • 2024 - 2027 能性食品成分の直接および間接的作用による生体調節機能の分子機構に関する研究
  • 2021 - 2024 機能性食品成分の腸管における標的分子の同定と腸内細菌叢への作用の解析
  • 2020 - 2023 脂肪酸合成律速酵素ACCのポリマー化による活性制御機構の解明と阻害剤開発への応用
  • 2018 - 2021 Study of the mechanism of functional food ingredients through the control of intestinal signals
  • 2016 - 2019 Analysis of gene expression depending on energy status by epigenome regulation
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Papers (81):
  • Kodaka M, Kikuchi A, Kawahira K, Kamada H, Katsuta R, Ishigami K, Suzuki T, Yamamoto Y, Inoue J. Identification of a novel target of sulforaphane: Sulforaphane binds to acyl-protein thioesterase 2 (APT2) and attenuates its palmitoylation. 2024. 534. 347-352
  • Tsukamoto R, Watanabe K, Kodaka M, Iwase M, Sakiyama H, Inoue Y, Suzuki T, Yamamoto Y, Shimizu M, Sato R, et al. HNF4α is required for Tkfc promoter activation by ChREBP. 2024. 88. 941-947
  • Kaname N, Fujimaki T, Horikoshi S, Fujimura K, Kodaka M, Wakamori S, Katsuta R, Ishigami K, Suzuki T, Yamamoto Y, et al. Chrysin 7-O-β-D-glucopyranoside increases hepatic low-density lipoprotein receptor expression through AMP-activated protein kinase activation. FEBS Open Bio. 2023. 13. 1447-1458
  • Matsumoto Yu, Iwasaki Yu, Hosokawa Megumi, Suzuki Tsukasa, Inoue Jun, Shigemura Yasutaka, Takano Katsumi, Yamamoto Yuji. Effect of extracted rice protein hydrolysate on high-fat diet induced obesity in mice. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2023. 70. 5. 177-185
  • Inoue Jun. Current status and issues of functional food ingredients. Journal for the Integrated Study of Dietary Habits. 2023. 34. 1. 13-17
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MISC (22):
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Books (5):
  • 健康栄養学 : 健康科学としての栄養生理化学 = Nutrition & health
    共立出版 2024 ISBN:9784320061989
  • 基礎栄養学
    理工図書 2021 ISBN:9784844609056
  • 食品因子による栄養機能制御,芦田均、立花宏文、原博 編,第11章「ポリフェノール類による転写制御を介した代謝改善効果」
    建帛社 2015
  • 分子栄養学(栄養科学イラストレイテッド),加藤久典、藤原葉子 編,第4章「遺伝子の発現(タンパク質合成)」,第5章「遺伝子発現制御と細胞機能」
    羊土社 2014
  • 実験農芸化学,北本勝ひこ、妹尾啓史 編
    朝倉書店 2013
Lectures and oral presentations  (6):
  • 機能性をもつ食品成分の探索 〜基礎研究との両立〜
    (栄養学若手研究者の集い 第52回サマーセミナー<シンポジウム> 2018)
  • 転写制御を介した食品成分の抗メタボリックシンドローム作用
    (フォーラム2017:衛生薬学・環境トキシコロジー<シンポジウム> 2017)
  • 食品成分の転写制御を介した抗メタボリックシンドローム作用
    (第70回日本栄養・食糧学会大会<シンポジウム> 2016)
  • 転写制御を介した食品成分の抗メタボリックシンドローム作用
    (第97回日本栄養・食糧学会関東支部シンポジウム 2016)
  • ポリフェノール類による転写制御を介した代謝改善効果
    (第68回日本栄養・食糧学会大会<シンポジウム> 2014)
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Education (3):
  • 1997 - 2000 Osaka University Graduate School, Division of Pharmaceutical Sciences
  • 1995 - 1997 Osaka University Graduate School, Division of Pharmaceutical Sciences
  • - 1995 Osaka University Faculty of Pharmaceutical Science
Professional career (2):
  • 修士(薬学) (大阪大学)
  • 博士(薬学) (大阪大学)
Work history (7):
  • 2019/04 - 現在 Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Agricultural Chemistry Professor
  • 2018/04 - 2019/03 Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Agricultural Chemistry Associate Professor
  • 2012/12 - 2018/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2009/12 - 2012/11 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2006/02 - 2009/11 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
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Committee career (4):
  • 2014/05 - 2026/04 日本栄養・食糧学会 関東支部・常任幹事
  • 2013/11 - 2025/10 日本栄養・食糧学会 代議員
  • 2018/05 - 2020/04 日本栄養・食糧学会 関東支部・監事
  • 2017/04 - 2019/03 日本アミノ酸学会 評議員
Awards (12):
  • 2018/10 - 日本アミノ酸学会 日本アミノ酸学会 第12回学術大会 優秀ポスター賞 メチオニンの代謝産物SAMによって制御される TSC2のメチル化とリン酸化のクロストークの解析
  • 2018/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2018年度大会トピックス賞 胆汁酸受容体TGR5は骨格筋を肥大化し筋力の増大を誘導する
  • 2017/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2016年B.B.B.論文賞 Allyl isothiocyanate suppresses the proteolytic activation of sterol regulatory element-binding proteins and de novo fatty acid and cholesterol synthesis.
  • 2016/10 - 日本肥満学会 第37回日本肥満学会ビジョナリーアワード 胆汁酸受容体TGR5は骨格筋を肥大化し筋力の増大を誘導する
  • 2016/09 - 日本生化学会 第89回日本生化学会大会 若手優秀発表賞 骨格筋における胆汁酸受容体TGR5の機能解析
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Association Membership(s) (7):
日本肥満学会 ,  日本動脈硬化学会 ,  日本分子生物学会 ,  日本生化学会 ,  日本アミノ酸学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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