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J-GLOBAL ID:201801020246608392
Update date: Jun. 14, 2024
Nakamura Yoshimasa
ナカムラ ヨシマサ | Nakamura Yoshimasa
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (2):
Food Chemistry
, Biochemistry
Research theme for competitive and other funds (14):
- 2023 - 2027 アルデヒドパラドックスの分子基盤の確立と食品成分による制御
- 2020 - 2023 Influence of genetic background unique to the Japanese on metabolism and physiological activities of functional food components
- 2019 - 2022 腸管免疫を介した癌制御機構の解明と機能性食品開発への応用
- 2017 - 2020 Authenticity of premium honeys by multi-component analysis to prevent food disguise
- 2017 - 2020 Identification and characterization of phytochemical-targeted genes using a genome wide yeast screening system
- 2016 - 2018 Constitutive and structural changes of membrane microdomains and lipid accumulation control by food chemicals
- 2013 - 2016 Activation of endogenous defense mechanisms by catabolites of dietary quercetin glycosides
- 2012 - 2014 Investigation of target proteins by isothiocyanate with fluorescent probe
- 2010 - 2012 Development of a new probe of a flavonoid metabolite, DOPAC, for understanding the biomolecule modification
- 2005 - 2007 食品成分の生体内代謝物をプローブとした生理機能の動的解析
- 2004 - 2005 Establishment of oxidative stress biomarkers in regulation of brain-aging and protective role of antioxidative food factors
- 2003 - 2004 内因性抗酸化分子を誘導する食品因子の新規評価法の開発と応用
- 2001 - 2002 炎症性白血球のフリーラジカル産生機能を修飾する植物性食品因子に関する研究
- 1998 - 2000 酸化ストレスの抑制を作用機構とする発がん予防物質に関する研究
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Papers (258):
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Israt Jahan, Shintaro Munemasa, Toshiyuki Nakamura, Yoshimasa Nakamura, Yoshiyuki Murata. Negative regulation of chitosan-induced stomatal closure by glutathione in Arabidopsis thaliana. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2024
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Liu Wenwen, Lin Songyi, Song Liang, Wang Siyu, Nakamura Yoshimasa, Tang Yue. Unlocking stability and efficiency in benzyl isothiocyanate-loaded emulsions: Unveiling synergistic interactions of fish skin gelatin and pectin. Food Bioscience. 2024. 58. 103788-103788
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Yicheng Guo, Yu Ming, Kailing Sun, Xiufang Dong, Yoshimasa Nakamura, Xiuping Dong, Hang Qi. Polyphenol oxidase mediates (-)-epigallocatechin gallate to inhibit endogenous cathepsin activity in Apostichopus japonicus. Food chemistry. 2024. 449. 139166-139166
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Rikito Mitsuzane, Reiko Okubo, Miyu Nishikawa, Shinichi Ikushiro, Shintaro Munemasa, Yoshiyuki Murata, Yoshimasa Nakamura, Toshiyuki Nakamura. Enhancing effect of the coexisting alpha-tocopherol on quercetin absorption and metabolism. Free radical research. 2024. 58. 2. 1-16
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Haruna Sato, Kosuke Kato, Mayuko Koreishi, Yoshimasa Nakamura, Yoshio Tsujino, Ayano Satoh. Aromatic oil from lavender as an atopic dermatitis suppressant. PLOS ONE. 2024. 19. 1. e0296408
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MISC (101):
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中村 宜督. 気になる機能性成分のQ&A. 栄養と料理. 2022. 88. 7. 78-82
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中村 宜督. 食品に見る 機能性成分のひみつ(最終回)ナッツの健康機能を担う脂溶性成分 α-リノレン酸&α-トコフェロール くるみ&アーモンド. 栄養と料理. 2021. 87. 12. 104-107
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中村 宜督. 食品に見る 機能性成分のひみつ(第41回)機能性脂質の一つ コレステロール低下作用に期待 エルゴステロール まいたけ. 栄養と料理. 2021. 87. 11. 104-107
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中村 宜督. 食品に見る 機能性成分のひみつ(第40回)コレステロール低下作用に期待! β-グルカン 大麦. 栄養と料理. 2021. 87. 10. 104-107
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中村 宜督. 食品に見る 機能性成分のひみつ(第39回)脂肪を燃やす働き!? カルニチン 羊肉. 栄養と料理. 2021. 87. 9. 104-107
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Books (36):
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基礎化学 第2版
講談社 2024 ISBN:9784065356401
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基礎化学 第2版
講談社 2024 ISBN:9784065356401
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基礎化学 第2版
講談社 2024 ISBN:9784065356401
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ポリフェノールの科学 : 基礎化学から健康機能まで
朝倉書店 2023 ISBN:9784254103038
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ポリフェノールの科学 : 基礎化学から健康機能まで
朝倉書店 2023 ISBN:9784254103038
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Lectures and oral presentations (409):
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システインは水溶液中でのベンジルイソチオシアネートの安定性を改善する
(日本農芸化学会中四国支部第66回講演会(高知) 2023)
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細胞内グルタチオン量の低下がベンジルイソチオシアネートのがん細胞増殖抑制に与える影響
(日本農芸化学会中四国支部第66回講演会(高知) 2023)
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ケルセチンのアセトアルデヒドに対する細胞保護作用
(日本農芸化学会中四国支部第66回講演会(高知) 2023)
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Quercetin protects human hepatocytes from the acetaldehyde-induced cytotoxicity by enhancing aldehyde dehydrogenase activity.
(International Symposium on Environmental and Life Science FY2022 (Okayama) 2023)
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γ-tocopherol代謝物はheme oxygenase-1の発現を誘導する
(日本農芸化学会中四国支部 第64回講演会(岡山) 2023)
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Education (3):
- 1995 - 1998 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Food Science and Technology
- 1993 - 1995 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Food Science and Technology
- 1989 - 1993 Kyoto University Faculty of Agriculture Department of Food Science and Technology
Professional career (1):
Work history (10):
- 2023/04 - 現在 Okayama University Faculty of Environmental, Natural, Life Science and Technology Professor
- 2021/04 - 2023/03 Okayama University Faculty of Environmental and Life Science Professor
- 2014/12 - 2021/03 Okayama University The Graduate School of Environmental and Life Science Professor
- 2012/04 - 2014/11 Okayama University The Graduate School of Environmental and Life Science Associate Professor
- 2007/04 - 2012/03 Okayama University The Graduate School of Natural Science and Technology Associate Professor
- 2006/10 - 2008/03 University of Illinois at Chicago Department of Pharmacology Visiting Senior Research Scientist in Health Science
- 2005/04 - 2007/03 Okayama University The Graduate School of Natural Science and Technology Associate Professor
- 2000/08 - 2005/04 Nagoya University Graduate School of Bioagricultural Sciences Assistant Professor
- 1998/04 - 2000/07 Japan Society for the Promotion of Science Research Fellow (PD)
- 1998/10 - 1999/03 Kyoto University Faculty of Integrated Human Studies Part-time instructor
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Awards (7):
- 2020/02 - 2019 BBB Most-Cited Review Award Flavonoid metabolism: the interaction of metabolites and gut microbiota
- 2015/05 - 山陽放送学術文化財団 学術特別奨励賞 モデル生物を用いた辛味成分イソチオシアネート標的遺伝子の同定と応用
- 2009/03 - 岡山大学 若手トップリサーチャー研究奨励賞
- 2007/03 - 日本農芸化学会 2007年度 農芸化学奨励賞 求電子性食品成分の機能性/安全性に関する化学生物学的研究
- 2005/11 - 公益財団法人農学会 日本農学進歩賞 植物性食品由来の生体防御活性化物質とその作用機構に関する研究
- 2004/05 - Society for Free Radical Research (SFRR), Asia Young Investigator Award Benzyl isothiocyanate as a multifunctional antioxidant: Implication for prevention against inflammation-related carcinogenesis
- 2002/06 - AOB (Antioxidant BioFactor) 研究会 奨励賞 炎症部位での酸化的傷害を抑制する食品因子に関する研究
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