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J-GLOBAL ID:201901001548859222   Update date: Sep. 26, 2024

Hatayama Sho

Hatayama Sho
Affiliation and department:
Job title: 講師
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (3): 微生物 ,  アミノ酸 ,  ビタミン
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2023 - 2026 Elucidation of mechanism for activity regulation of deacetylase sirtuin, by niacin nutritional status
  • 2019 - 2022 Comprehensive analysis on the effects of niacin nutritional fluctuations for metabolic regulation
Papers (13):
  • Amane Mizutani, Chihiro Goto, Hidetsugu Fujigaki, Yasuko Yamamoto, Kuniaki Saito, Sho Hatayama, Tsutomu Fukuwatari. Chronic Ethanol Intake Impairs Niacin Nutritional Status in Mice. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2024. 70. 1. 1-8
  • Junko Kido, Takaaki Shimohata, Mutsumi Aihara, Akari Tsunedomi, Sho Hatayama, Sachie Amano, Yuri Sato, Shiho Fukushima, Yuna Kanda, Aya Tentaku, et al. Reduction of Campylobacter jejuni contamination by using UVA-LED and sodium hypochlorite on the surface of chicken meat. Journal of microorganism control. 2024. 29. 2. 91-97
  • Amane Mizutani, Miu Sato, Hidetsugu Fujigaki, Yasuko Yamamoto, Kuniaki Saito, Sho Hatayama, Tsutomu Fukuwatari. Establishment of Model Mice to Evaluate Low Niacin Nutritional Status. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2023. 69. 5. 305-313
  • Lovisa Rova, Hiroki Kurita, Shinji Kudo, Sho Hatayama, Teruyoshi Kanno, Alia Gallet--Pandelle, Fumio Narita. Variation of the Tensile Properties of Basalt-Fiber-Reinforced Polybutylene Succinate Matrix Composites during Microbial Degradation. Polymers. 2023. 15. 2
  • Hitomi Iba, Takaaki Shimohata, Junko Kido, Sho Hatayama, Takashi Uebanso, Kazuaki Mawatari, Akira Takahashi. Vibrio parahaemolyticus induces inflammation-associated fluid accumulation via activation of the cystic fibrosis transmembrane conductance regulator. The Journal of Medical Investigation. 2021. 68. 1.2. 59-70
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MISC (65):
  • 下畑隆明, 下畑隆明, 石田快, 畑山翔, 畑山翔, 福島志帆, 牧本真奈, 木戸純子, 上番増喬, 馬渡一諭, et al. コレステロール分布がCampylobacter jejuni上皮細胞への感染に与える影響. 日本生化学会大会(Web). 2023. 96th
  • 石田 快, 下畑 隆明, 畑山 翔, 木戸 純子, 神田 結奈, 天宅 あや, 福島 志帆, 上番増 喬, 馬渡 一諭, 高橋 章. 宿主小腸上皮細胞におけるCampylobacter jejuniの生存率に対するコレステロールの影響(Effect of cholesterol on Campylobacter jejuni survival in host intestinal epithelial cells). 日本細菌学雑誌. 2019. 74. 1. 56-56
  • 石田 快, 下畑 隆明, 畑山 翔, 木戸 純子, 神田 結奈, 天宅 あや, 福島 志帆, 上番増 喬, 馬渡 一諭, 高橋 章. 宿主小腸上皮細胞におけるCampylobacter jejuniの生存率に対するコレステロールの影響(Effect of cholesterol on Campylobacter jejuni survival in host intestinal epithelial cells). 日本細菌学雑誌. 2019. 74. 1. 56-56
  • 下畑 隆明, 木戸 純子, 畑山 翔, 中橋 睦美, 上番増 喬, 馬渡 一諭, 榎本 崇宏, 芥川 正武, 木内 陽介, 高橋 章. 光による衛生管理 カンピロバクターに対するUVA-LEDの殺菌効果. 日本カンピロバクター研究会総会抄録集. 2018. 11回. 11-11
  • 辻口 舞, 下畑 隆明, 福島 志帆, 畑山 翔, 木戸 純子, 石田 快, 上番増 喬, 馬渡 一諭, 高橋 章. Microarrayの解析から導くCampylobacter jejuniの侵入による宿主腸管上皮細胞での脂質代謝への影響. 日本カンピロバクター研究会総会抄録集. 2018. 11回. 25-25
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Lectures and oral presentations  (19):
  • Intermittent fasting affects brain kynurenic acid production in rats.
    (16th Conference of the International Society of Tryptophan Research 2024)
  • ラットにおける断続的断食が脳内キヌレン酸産生におよぼす影響
    (日本トリプトファン研究会第42回学術集会 2023)
  • デキサメタゾン投与が全身のトリプトファン代謝におよぼす影響
    (日本トリプトファン研究会第41回学術集会 2022)
  • ビタミンB2類縁体の単回投与がビタミンB2栄養状態の改善におよぼす影響
    (第61回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2022)
  • B群ビタミン機能性生体指標の確立~尿中2-オキソ酸排泄量を低下させるB群ビタミンの同定~
    (日本ビタミン学会第74回大会 2022)
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Education (3):
  • 2015 - 2018 The University of Tokushima Graduate School of Nutrition and Bioscience
  • 2013 - 2015 The University of Tokushima Graduate School of Nutrition and Bioscience
  • 2009 - 2013 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(栄養学) (徳島大学)
Work history (2):
  • 2019/04 - 現在 The University of Shiga Prefecture School of Human Cultures
  • 2018/04 - 2019/03 The University of Shiga Prefecture School of Human Cultures
Association Membership(s) (6):
JAPANESE SOCIETY OF FOOD MICROBIOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR BACTERIOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPANESE SOCIETY FOR AMINO ACID SCIENCES ,  THE VITAMIN SOCIETY OF JAPAN ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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