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J-GLOBAL ID:201901008230104316   Update date: Apr. 30, 2024

Hori Mitsuyo

ホリ ミツヨ | Hori Mitsuyo
Research field  (1): Other
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2009 - 2011 What can you tell from a piece of Bread!-Fermented food functional components and microorganism genetic analysis-
  • 2008 - 2010 Bread making of wheat flour produced in Gifu Prefecture for the allergic patient.
  • 2003 - 2004 伝統発酵食品中の微生物を利用した低アレルゲンパン作成
Papers (50):
  • 堀光代, 西岡浩貴, 高橋貴洋, 中川智行, 岩橋均. 長良川鮎なれずしと他産地なれずし5種との比較. 美味技術学会誌. 2024. 23. 1. 11-18
  • Mitsuyo Hori, Yusuke Kawai, Koichiro Noguchi, Kohei Nakamura, Masaya Shimada, Hitoshi Iwahashi, Tomoyuki Nakagawa. Antimicrobial activity and productivity of γ-aminobutyric acid in lactic acid bacteria isolated from traditional Gifu <i>ayu-narezushi</i>. Food Science and Technology Research. 2024. 30. 2. 247-252
  • 堀光代, 川島奈都実, 平島円, 磯部由香. 調理学実習の学習内容の学生の習得状況. 岐阜市立女子短期大学研究紀要. 2023. 72. 15-22
  • Takako KIMURA, Yasuko NISHIWAKI, Mitsuyo HORI, Ikuko NAGAYA, Nobuko BANNO, Saki YAMANE, Machiko YOKOYAMA, Tokai Gakuin University, Gifu Shotoku Gakuen University Junior College, Gifu City Women's College, et al. Awareness of Local Cooking among University Students and Their Families - A Survey of University Students and Parents Residing in Gifu Prefecture -. 2022. 16. 87-96
  • Mitsuyo Hori, Yusuke Kawai, Kohei Nakamura, Masaya Shimada, Hitoshi Iwahashi, Tomoyuki Nakagawa. Characterization of the bacterial community structure in traditional Gifu ayu-narezushi (fermented sweetfish). Journal of Bioscience and Bioengineering. 2022. 134. 4. 331-337
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MISC (23):
  • 長屋郁子, 堀光代, 西脇泰子, 木村孝子, 辻美智子, 長野宏子, 坂野信子, 山澤和子, 山根沙季, 横山真智子. 岐阜県の家庭料理 地域の特徴-内陸県ならではの食材の活用-. 日本調理科学会2022年度研究発表要旨集. 2022
  • 平島円, 磯部由香, 堀光代. 学生の包丁操作の習得状況. 日本家政学会第73回大会研究発表要旨集. 2021
  • Kimura Takako, Hori Mitsuyo, Nishiwaki Yasuko, Nagaya Ikuko, Banno Nobuko, Tsuji Michiko, Yamane Saki, Nagano Hiroko, Yamazawa Kazuko, Yokoyama Machiko. Gifu Prefecture home cooking: event foods: On ceremonial food eaten at Japanese winter and spring events. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2021. 32. 167
  • 長屋郁子, 堀光代, 西脇泰子, 横山真智子, 木村孝子. 岐阜県の栄養教諭・学校栄養職員における郷土料理の認知度及び食経験. 第66回日本栄養改善学会学術講演要旨集. 2019
  • 堀光代, 吉澤香穂, 平島円, 磯部由香. 調理実習における調理担当の有無による調理技術の習得効果. 日本家政学会第71回大会研究発表要旨集. 2019
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Books (12):
  • 今こそ伝えたい岐阜の家庭の味
    岐阜新聞社 2023 ISBN:9784877973216
  • 年取りと正月の料理
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191954
  • 四季の行事食
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191961
  • 野菜のおかず : 春から夏
    農山漁村文化協会 2021 ISBN:9784540191893
  • マスター調理学[第4版]
    建帛社 2021 ISBN:9784767907017
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Lectures and oral presentations  (23):
  • 学生の調理経験による西洋料理の習得度 調理実習前と実習時の担当の違いによる検討
    (日本調理科学会東海・北陸支部2023年大会 2023)
  • 調理実習後における学習内容の習得状況
    (日本家政学会中部支部会第66回(2022年度)大会 2022)
  • 学生の調理操作の認知度と自信度に対する調理実習履修の影響
    (日本調理科学会東海・北陸支部2022年大会 2022)
  • 大学生と日本の家庭料理(和食)の喫食頻度と供食方法に及ぼす調理実習の影響
    (一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集 2022年 一般社団法人 日本家政学会 2022年 2022)
  • 長良川鵜匠家鮎なれずしの菌叢解析とその発酵における乳酸菌の機能
    (日本農芸化学会2022年度大会 2022)
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Education (3):
  • 2021 - 2024 Gifu University The United Graduate School of Agricultural Science
  • 2001 - 2003 Gifu University
  • 1978 - 1982 Sugiyama Jogakuen University
Work history (6):
  • 2024/04 - 現在 Gifu City Women's College
  • 2016/04 - 2024/03 Gifu City Women's College
  • 2011/04 - 2016/03 Gifu City Women's College Department of Food and Nutrition
  • 2007/04 - 2011/03 Gifu City Women's College Department of Food and Nutrition
  • 1988/04 - 2007/03 Gifu City Women's College Department of Food and Nutrition
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Committee career (7):
  • 2020/02 - 現在 岐阜市食肉地方卸売市場取引委員会 副委員長
  • 2016/05 - 現在 岐阜市学校給食研究委員会 委員
  • 2020/04 - 2024/03 日本家政学会 中部支部 役員
  • 2012/05 - 2021/05 岐阜市学校給食会 理事
  • 2015/05 - 2016/08 日本調理科学会平成28年度大会 実行委員
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Awards (4):
  • 2024/03 - 岐阜大学大学院 連合農学研究科 研究科長表彰
  • 2023/11 - 全国栄養士養成施設協会 会長顕彰
  • 2023/03 - 文化庁 食文化「知の活用」振興事例選定
  • 2017/04 - 食生活研究会 優秀論文賞
Association Membership(s) (7):
食生活研究会 ,  美味技術学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本食生活学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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