Rchr
J-GLOBAL ID:201901010445022889
Update date: Nov. 17, 2024
Matsumoto Mai
Matsumoto Mai
Affiliation and department:
Research field (2):
Home economics, lifestyle science
, Nutrition and health science
Research keywords (2):
栄養知識
, Nutritional epidemiology
Research theme for competitive and other funds (14):
- 2023 - 2027 Protein requirements and dietary habits that contribute to the maintenance of skeletal muscle mass
- 2023 - 2027 Protein requirements and dietary habits that contribute to the maintenance of skeletal muscle mass
- 2022 - 2025 ソーシャルメディアを用いた栄養教育媒体構築のための基礎的検討
- 2022 - 2025 たんぱく質必要量の評価のため の基礎データ構築研究
- 2022 - 2024 栄養・食事関連メディア情報の 科学的評価及び国民への影響の 分析のための研究
- 2020 - 2023 The effects of meal timing on glycemic control and body weight
- 2020 - 2023 The factors assosiated with diet and dietary behabior among junior high school students
- 2022 - 2023 国民健康・栄養調査における栄養摂取状況調査手法の見直しに向けた基盤研究
- 2019 - 2022 Factors that affect the diet of young children
- 2018 - 2019 日本人中学生において中学生活2年間における牛乳摂取量の変化と栄養素摂取量の適正さとの関連
- 2017 - 2018 保護者の栄養知識が日本人中学生の 習慣的な牛乳および栄養素摂取量に及ぼす影響
- 2014 - 2017 Development and validity of general nutrition knowledge questionnaire for Japanese adults
- 2016 - 2017 女子中学生における学校給食での牛乳の有無の違いによる習慣的な栄養素摂取状況および食事パターンの検討
- 2013 - 2016 家庭における子どもの存在が成人女性の食生活に与える影響
Show all
Papers (51):
-
Xiaoyi Yuan, Mai Matsumoto, Emiko Okada, Kentaro Murakami, Satoshi Sasaki, Hidemi Takimoto. Relationship between Household Shared Meal Frequency and Dietary Intake among Men and Women Aged ≥20 Years: Cross-Sectional Analyses Based on 2018 and 2019 National Health and Nutrition Surveys in Japan. Nutrients. 2024. 16. 11. 1764-1764
-
Midori Ishikawa, Osamu Hemmi, Hidemi Takimoto, Mai Matsumoto, Tetsuji Yokoyama. Trend of estimated participation rate by regional block, gender, and age group in the 1997-2019: National Health and Nutrition Survey in Japan. PLOS ONE. 2024. 19. 3. e0286169-e0286169
-
Mai Matsumoto, Kentaro Murakami, Xiaoyi Yuan, Fumi Oono, Riho Adachi, Ryoko Tajima, Emiko Okada, Makiko Nakade, Satoshi Sasaki, Hidemi Takimoto. A scoping review of dietary assessment questionnaires potentially suitable for assessing habitual dietary intake in the National Health and Nutrition Survey, Japan. Journal of Nutritional Science. 2024. 13
-
Xiaoyi Yuan, Ryoko Tajima, Mai Matsumoto, Aya Fujiwara, Emiko Okada, Hidemi Takimoto. Food Classification as Vegetable and Recommended Daily Intake in Foreign Dietary Guidelines - A Comparison with Vegetable Intake Recommendations in Healthy Japan 21 (Second Term). The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2024. 82. 1. 44-57
-
Ryoko Mizushima, Motohiko Miyachi, Eiichi Yoshimura, Yoichi Hatamoto, Mai Matsumoto, Yuka Hamada, Mana Hatanaka, Aya Maeno, Chifumi Shimomura, Hidemi Takimoto. Dietary reference intake for military operations: a scoping review. PeerJ. 2024. 12. e18353
more...
MISC (5):
-
松本 麻衣. 栄養知識を評価する調査票の開発. 臨床栄養. 2023. 142. 2. 172-174
-
松本 麻衣, 瀧本 秀美. 【臨床に活かす!日本発の栄養疫学研究からのエビデンス】国民健康・栄養調査の特徴 諸外国の栄養調査と比較して. 臨床栄養. 2021. 139. 2. 222-230
-
Hidemi Takimoto, Emiko Okada, Chika Okada, Mai Matsumoto, Chisa Shinsugi, Kayo Kurotani. Growth Status of Japanese Children Aged 3-17 Years in The 2012-2016 Japan National Health and Nutrition Survey. ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM. 2019. 75. 93-93
-
松本麻衣, 増本歩美. 小学校と大学の連携による食育の実施. 日本栄養士会雑誌. 2013. 56. 5. 27
-
松本 麻衣, 日比 壮信, 増本 歩美, 内藤 由莉, 木内 香帆里, 吉本 弥生, 岡 純, 池本 真二. 健常女性における夜の間食習慣が脂質代謝に与える影響. 肥満研究. 2011. 17. Suppl. 175-175
Books (5):
-
クエスチョンバンク管理栄養士2021
MEDIC MEDIA 2020
-
レビューブック 管理栄養士 2021
MEDIC MEDIA 2020
-
レビューブック 管理栄養士 2020
MEDIC MEDIA 2019
-
栄養士・管理栄養士のためのなぜ?どうして? 5 第2版
MEDIC MEDIA 2019
-
レビューブック 管理栄養士2019 第1版
MEDIC MEDIA 2018
Lectures and oral presentations (54):
-
若年女性における体格別にみた食品群摂取量の年次推移
(第77回日本栄養・食糧学会大会 2023)
-
松本 麻衣, 畑本 陽一, 池本 真二
(2022)
-
軍隊の食事摂取基準に関する文献レビュー
(Journal of Epidemiology 2022)
-
身体活動量の高い者における習慣的な亜鉛摂取量に関する文献レビュー
(日本公衆衛生学会総会抄録集 2021)
-
身体活動量の高い者における習慣的な鉄摂取量に関する文献レビュー
(日本公衆衛生学会総会抄録集 2021)
more...
Education (3):
- Ochanomizu University Faculty of Human Life and Environmental Sciences
- Ochanomizu University
- Ochanomizu University
Professional career (1):
Work history (4):
- 2023/10 - 現在 National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
- 2019/07 - 2023/09 National Institute of Biomedical Innovation, Health and Nutrition Department of Nutritional Epidemiology and Shokuiku Researcher
- 2018/10 - 2019/06 National Institute of Biomedical Innovation, Health and Nutrition Department of Nutritional Epidemiology and Shokuiku Researcher
- 2011/04 - 2018/09 Seitoku University Department of Human Nutrition Research assistant
Committee career (2):
- 2015/10 - 現在 医療法人社団旭和会 東京駅センタービルクリニック治験審査委員会 委員
- 2013/04 - 2020/03 環境省「エコチル調査」小児用食物摂取頻度調査票開発プロジェクト 委員
Awards (2):
- 2022/12 - The 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition Young Investigator Excellent Abstract Award
- 2022/09 - 日本栄養改善学会 奨励賞 日本人の食事・食行動に関連する要因の探索
Association Membership(s) (3):
JAPAN SOCIETY FOR THE STUDY OF OBESITY
, JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
, THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS
Return to Previous Page