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J-GLOBAL ID:201901013803577455   Update date: Jan. 31, 2024

Sumiko Nakamura

Sumiko Nakamura
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (3): 食品加工学 ,  穀類科学 ,  食品科学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2021 - 2022 米の利用特性評価方法の確立及び新規「小麦/米配合パン」の開発
  • 2017 - 2021 Development of evaluation method of characteristics and eating qualities based on the iodine absorption curve of rice starch
  • 2017 - 2020 ヨード多波長走査分析による米の澱粉特性及び食味特性の解明
  • 2014 - 2017 Investigation on the mechanism of acceleration of germination by red onion
Papers (44):
  • Takashi Hara, Hanae Toyama, Yumi Ohata, Takeshi Ikeuchi, Sumiko Nakamura, Toshio Joh, Ken'ichi Ohtsubo. Black rice bran intake reduces phosphorylated tau levels and enhances insulin signaling in the brain of aged normal mice Share. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022
  • Sumiko Nakamura, Takeshi Ikeuchi, Aki Araki, Kensaku Kasuga, Kenichi Watanabe, Masao Hirayama, Mitsutoshi Ito, Ken'ichi Ohtsubo. Possibility for Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus and Dementia Using Three Kinds of Brown Rice Blends after High-Pressure Treatment. Foods (Basel, Switzerland). 2022. 11. 6
  • 西本有紀, 中村澄子, 出澤侑也, 高津地志, 藤田明子, 大坪研一. 高温登熟が米飯の食味と理化学的特性へ及ぼす影響. 日本食品科学工学会誌. 2022. 69. 6. 287-300
  • Kenichi Watanabe, Masao Hirayama, Somasundaram Arumugam, Masayoshi Sugawara, Hisanori Kato, Sumiko Nakamura, Ken'ichi Ohtsubo, Hitoshi Matsumoto, Yuri Nomi, Noriyuki Homma, et al. Effect of heat-moisture treated brown rice crackers on postprandial flow- mediated dilation in adults with mild endothelial dysfunction. Heliyon. 2022
  • Sumiko Nakamura, Junji Katsura, Yasuhiro Maruyama, Ken’ichi Ohtsubo. Evaluation of Hardness and Retrogradation of Cooked Rice Based on Its Pasting Properties Using a Novel RVA Testing. Foods. 2021. 10. 987
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MISC (195):
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Patents (14):
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Books (1):
  • 米の食味の理化学評価
    株式会社テクノシステム 2022
Lectures and oral presentations  (7):
  • ヒト試験における黒米・超硬質米配合米飯の食後血糖上昇及びアミロイドベータ比率低下の複合抑制効果
    (日本認知症予防学会第9回学術集会 2019)
  • 金芽ロウカット玄米の発芽処理とその特性評価
    (日本応用糖質科学会2019年大会 2019)
  • 米澱粉のヨウ素吸収曲線に基づく真のアミロース含量推定式の開発とその食味評価への適用
    (日本応用糖質科学会2019年度大会 2019)
  • 米の食味の理化学評価及びその各種ブランド米への適用
    (日本食品科学工学会2018年度大会 2018)
  • 各種の湿熱処理玄米の物理化学特性の評価
    (日本農芸化学会平成29年度大会 2017)
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Awards (3):
  • 2016/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2015年度英文誌論文賞 Development of formulae for estimating amylose content, amylopectin chain length distribution, and resistant starch content based on the iodine absorption curve of rice starch
  • 2007/09 - 日本醸造協会 日本醸造協会技術賞
  • 2004/09 - 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会技術賞 PCR法による米のDNA判別のためのプライマーセットの開発
Association Membership(s) (3):
日本農芸化学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本応用糖質科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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